Bucataria Sichuan (Szechuan)

Probabil ati vazut intr-o gramada de retete porc sichuan sau pui  sichuan sau orice altceva sichuan.  Aceste retete sunt originare din provincia Sichuan  situata in partea central-vestica a Chinei , sau cel mai probabil , sunt facute in stil sichuan (cu sosuri sau condimente din regiunea respectiva). E ca si cum ai zice carnat oltenesc  , piept de pui ardelenesc , sarmale moldovenesti , etc.

In trecut , climatul  regiunii Sichuan , cald si umed, a facut dificila pastrarea carnii. Din acest motiv  s-au dezvoltat diferite metode  de a pastra mancare , printre care : uscare , afumare , sarare si diferite metode de murat legumele/fructele. Se crede ca acesta ar fi un  motiv pentru care  s-au dezvoltat diferite moduri de a condimenta mancarea (sosuri , condimente ) , o caracteristica a acestei bucatarii.

Majoritatea retetelor Sichuan contin piper sichuan , o planta a carei fructe sunt deosebit de aromate  si este una din cele 5 componente a celebrului praf “cinci arome” sau “cinci condimente”. Pe langa planta de piper ,  mancarea mai poate fi  condimentata de  praf  “cinci condimente”,  mai sus amintit , sosuri picante , sosuri dulci-acrisoare si sosuri de  usturoi.

Alte caracteristici sunt :  taierea cu grija a carnurilor , prezentarea mancarii care este mai meticuloasa decat in alte regiuni  si  ,amintesc din nou ,abundenta de condimente. De asemenea , aceasta bucatarie are multe retete din carne de vita.

  1. felicitari pentru articol a fost o placere sa-l citesc

Leave a Reply