Reteta chinezeasca de pui la cuptor

Datorita timpului lung de pregatire in cuptor , aceasta reteta este foarte potrivita pentru un pui mai batran sau care a stat foarte mult timp in frigider ( al meu indeplineste ambele conditii). Aceasta reteta poarta numele de beggar’s chicken in engleza , adica puiul (gaina) cersetorului.

In putine alte moduri de preparare puiul se patrunde asa bine  asa ca puteti folosi acest mod (in coca) pentru orice alte arome va plac.

Ingrediente:

  • 1 pui
  • sos de soia
  • jumatate de ceapa
  • ghimbir
  • praf 5 condimente (sau  piper , scortisoara , curry , boia si ce va mai place)
  • 2 linguri vin de gatit
  • sos de soia dark(sau sos hoisin daca nu aveti)
  • o lingurita zahar
  • putin ulei

Pentru aluat:

  • 600 g faina
  • 1 kg sare de gatit
  • apa

Preparare

Pune-ti intr-un castron sarea si faina

Pune-ti intr-un castron sarea si faina

se adauga treptat apa si se framananta

se adauga treptat apa si se framananta

taiati ghimbirul in bucati mari

taiati ghimbirul in bucati mari

Apoi ceapa , si puneti-o impreuna cu ghimbirul intr-un castron

Apoi ceapa , si puneti-o impreuna cu ghimbirul intr-un castron

Adaugati o lingurita de zahar precum si restul de condimente

Adaugati o lingurita de zahar precum si restul de condimente

Adaugati 4-5 linguri sos de soia si 2 linguri de vin , apoi amestecati

Adaugati 4-5 linguri sos de soia si 2 linguri de vin , apoi amestecati

Puneti puiul pe 2 folii mari de aluminiu si ungeti-l cu sos de soia dark (sau sos hoisin) apoi cu ulei.

Puneti puiul pe 2 folii mari de aluminiu si ungeti-l cu sos de soia dark (sau sos hoisin) apoi cu ulei.

Puneti amestecatura de ceapa , ghimbir si condimente  in interiorul puiului.

Puneti amestecatura de ceapa , ghimbir si condimente in interiorul puiului.

Folosind niste scobitori , inchideti toate orificiile puiului.

Folosind niste scobitori , inchideti toate orificiile puiului.

Apoi impaturati-l  folosind foliile de staniol.

Apoi impaturati-l folosind foliile de staniol.

Folositi aluatul pregatit mai devreme pentru a impaturii inca odata puiul , de data aceasta in aluat. Aveti grija sa fie complet acoperit. In mod normal puteti intinde aluatul pe niste faina , apoi punand puiul deasupra , il infasurati in jurul lui. Eu am pus aluat pe fundul tavii , apoi am pus puiul ,iar apoi am acoperit bucata cu bucata (am uitat  ). La sfarsit turnati putina apa peste aluat.

Folositi aluatul pregatit mai devreme pentru a impaturi inca odata puiul , de data aceasta in aluat. Aveti grija sa fie complet acoperit. In mod normal puteti intinde aluatul pe niste faina , apoi punand puiul deasupra , il infasurati in jurul lui. La sfarsit turnati putina apa peste aluat.

Nota: Eu am pus aluat pe fundul tavii , apoi am pus puiul invelit in staniol acoperindu-l bucata cu bucata (pentru ca am uitat ca trebuie intins ).Aveti grija sa mai puneti o folie de staniol peste tava , sau altfel aluatul se va prinde de tava pentru totdeauna.

Puiul se lasa o ora in cuptor la foc maxim , apoi inca 3 ore la foc mediu-mic , dupa care se scoate.

Puiul se lasa o ora in cuptor la foc maxim , apoi inca 3 ore la foc mediu-mic , dupa care se scoate.

Folosind un ciocan de bucatarie , sparge-ti crusta. Puiul e gata.

Folosind un ciocan de bucatarie , spargeti crusta. Puiul e gata.

Pofta

Pofta, puteti servii cu orez sau orice alta garnitura.

Leave a Reply