coaste in stil chinezesc

Reteta aceasta cu coaste e foarte usor de preparat , potrivita pentru cand sunteti in pana de idei si aveti nevoie de ceva rapid. Deoarece metoda de preparare e foarte simpla , mancarea  poate fi pregatita pe langa alte retete pentru o masa mai mare. In afara de sos de soia care se gaseste la orice alimentara , restul ingredientelor se afla deja in bucataria dumneavoastra.

Coaste de porc dupa reteta chinezeasca

Coaste de porc dupa reteta chinezeasca

Ingrediente

  • jumatate kilogram coaste de porc
  • 1-4 – 1/2 ceasca zahar
  • 1/2 ceasca otet
  • 2 linguri sos de soia
  • 1/2 ceasca  supa de pui
  • 2 lingurite amidon
  • 1 lingurita sare

Preparare

Pui cu Susan

Acest fel de mancare chinezeasca , pui cu susan , este o reteta destul de simplu de preparat , mai ales ca nu cere manuirea rapida a wok-ului , deci nu prea aveti ce gresi.

Pui cu susan

Pui cu susan

Ingrediente

  • 1-2 linguri seminte de susan
  • 1-2 ardei iute
  • 500 g piept de pui

Pentru compozitie

  • 1 ou
  • 100 grame faina
  • 100 ml apa
  • 25 grame amidon
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita praf de copt

Pentru sos

  • 1 ceasca (125 mililitri) supa de pui
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 2 linguri sos soia
  • 2 linguri otet
  • 2 linguri sos hoisin
  • 1 lingura ulei de susan

Amestecati bine toate  ingredientele de sos  intr-un castron si lasati deoparte.

Preparare

Se pun intr-un castron toate ingredientele pentru compozitie , adica faina , amidonul , sarea , praful de copt oul si apa .

Se pun intr-un castron toate ingredientele pentru compozitie , adica faina , amidonul , sarea , praful de copt oul si apa .

Se amesteca bine iar apoi se lasa sa se odihneasca o ora.

Se amesteca bine iar apoi se lasa sa se odihneasca o ora.

Pana se odihneste taiati carnea bucatele

Pana compozitia se odihneste, taiati carnea bucatele

Apoi ardeiul iute

Apoi ardeiul iute

reteta mancare chinezeasca pui cu susan

reteta mancare chinezeasca pui cu susan

Se trece carnea prin compozitie apoi se prajeste in suficient ulei cat sa o acopere.

Se trece carnea prin compozitie apoi se prajeste in suficient ulei cat sa o acopere.

Dupa ce s-a prajit se scoate intr-un castron. Se goleste uleiul din wok , lasandu-se putin pe fund apoi se prajeste ghimbirul si ardeiul iute si se adauga sosul. Se amesteca pana face bule, apoi se adauga carnea de pui anterior prajita si se amesteca in continuare.

Dupa ce s-a prajit se scoate intr-un castron. Se goleste uleiul din wok , lasandu-se putin pe fund apoi se prajeste ghimbirul si ardeiul iute si se adauga sosul. Se amesteca pana face bule, apoi se adauga carnea de pui anterior prajita si se amesteca in continuare timp de 1-2 minute.

Se scoate si se presara cu seminte de susan. Pofta.

Se scoate si se presara cu seminte de susan. Pofta.

Cand gatesc aceasta reteta , imi pun si la munca pe a doua zi. Doar o parte din carne este cu sos , restul este doar prajita in compozitie.

Cand gatesc aceasta reteta , imi pun si la munca pe a doua zi. Doar o parte din carne este cu sos , restul este doar prajita in compozitie.

Aripi de pui in sos dulce acrisor
Aripi de pui dulce acrisoare

Aripi de pui dulce acrisoare

Reteta e usor de preparat , iar gustul este surprinzator.

Ingrediente

Pentru a face sos pentru 12 aripi aveti nevoie de :

  • o  lingura sos soia
  • o lingura otet(de orez daca aveti)
  • o lingura zahar
  • o lingura amidon
  • un sfert de ceasca supa de pui(6-7 linguri)

Optional , mai puteti folosii un morcove.

Preparare

se pun toate ingredientele de sos intr-un castron/

Se pun toate ingredientele de sos intr-un castron.

Se amesteca pana se dizolva zaharul

Se amesteca pana se dizolva zaharul

Aripile se taie pe incheieturi  in trei bucati ( eu asa le-am cumparat)

Aripile se taie pe incheieturi in trei bucati ( eu asa le-am cumparat)

Morcovul se da prin razatoare

Morcovul se da prin razatoare

Se pune wokul la foc , cu 300-4oo ml ulei (cat sa acopere aripile),  apoi se prajesc aripile in ture (cat incape in wok) la foc mare

Se pune wokul la foc , cu 300-4oo ml ulei (cat sa acopere aripile), apoi se prajesc aripile in ture (cat incape in wok) la foc mare

aripile se prajesc pana devin aurii maronii

aripile se prajesc pana devin aurii maronii, apoi se scot si se pun deoparte.

Dupa ce s-au prajit toate aripile , se goleste wokul de ulei (cu mare grija , dupa ce s-a racit putin) apoi se toarna sosul preparat mai devreme. Cand incep sa apara bule se pun aripile si se amesteca repede un minut doua.

Dupa ce s-au prajit toate aripile , se goleste wokul de ulei (cu mare grija , dupa ce s-a racit putin) apoi se toarna sosul preparat mai devreme. Cand incep sa apara bule se pun aripile si se amesteca repede un minut doua.

Se pune morcovul , apoi se mai amesteca de cateva ori si e gata.

Se pune morcovul , apoi se mai amesteca de cateva ori.

Sunt gata , pofta buna.

Sunt gata , pofta buna.

Pofta. Sun tare bune aripile asa. Am incercat sa ornez cu morcove crud dar nu prea mi-o iesit :).

Pofta. Sun tare bune aripile asa. Am incercat sa ornez cu morcove crud dar nu prea mi-o iesit :).

Vita cu ceapa

Aceasta reteta este foarte populara in fast food-urile chinezesti de la noi din tara.  Nu e nevoie sa cumparati de la fast food , puteti gatii si acasa aceasta reteta mai rapid decat sa faceti o comanda.

mancare chinezeasca - vita cu ceapa

mancare chinezeasca – vita cu ceapa

Ingrediente

ingredientele de baza pentru vita cu ceapa

ingredientele de baza pentru vita cu ceapa

  • 250 grame carne de vaca (m-a costat 6 lei)
  • 2 cepe
  • sos soia
  • sare, piper
  • 1 lingura alcool ( de cereale , votka  ,etc)
  • 50 ml supa de pui  (5-6 linguri)
  • 2 lingurite de amidon dizolvate in apa
  • 1 albus(optional)
  • ulei
  • 1 lingurita ulei susan

Preparare

Carnea de vita se taie in fasii

Carnea de vita se taie in fasii

Carnea se marineaza cu albusul de ou , sau , cu sos soia si putin alcool. Condimentati cu piper.

Carnea se marineaza cu albusul de ou , sau , cu sos soia si putin alcool. Condimentati cu piper.

cepele se taie felii

Cepele se taie felii

Se pune wokul pe foc apoi se pune putin ulei. Se prajeste carnea de vita la foc mare amestecand continuu.

Dupa 3-4 minute se pune ceapa se se amesteca in continuare.

Se pun pe rand alcoolul , supa, apa cu amidonul   , se amesteca , apoi se lasa la foc mic. Condimentati.

Cand incep sa apara bule  , se pune uleiul de susan (optional) , se mai amesteca odata si e gata.

Serviti cu orez.

Serviti cu orez.

Vita cu ceapa. Pofta buna

Vita cu ceapa. Pofta!

Vita Sichuan

Aceasta reteta chinezeasca  de vita sichuan este  destul de picanta.  Mi-au lipisit cateva ingrediente , dar chiar si fara ele , iasa o mancare foarte buna.

Vita in stil sichuan

Vita in stil sichuan

Ingrediente

  • jumatate kilogram carne de vita
  • 2-3 linguri sos de soia
  • 2-3 linguri sos de stridii (de data asta nu am avut)
  • 2-3 linguri alcool  (preferabil vin de orez)
  • 2 morcovi
  • 1 ardei iute proaspat
  • 5-6 ardei iuti rosii uscati (eu am folosit tot proaspat)
  • ghimbir
  • usturoi
  • piper boabe sichuan (am folosit piper normal)
  • 1 cana supa de pui sau legume (sau apa calda daca nu)
  • amidon
Ingrediente pentru vita sichuan

Ingrediente pentru vita sichuan

Preparare

Taiati fasii carnea, apoi condimentati-o , si turnati sosul de soia , alcoolul si sosul de stridii. Lasati cel putin 30 minute.

Taiati fasii carnea, apoi condimentati-o , si turnati sosul de soia , alcoolul si sosul de stridii. Lasati cel putin 30 minute.

Taiati morcovii bucati  mici

Taiati morcovii bucati mici

taiati ghimbirul si usturoiul in bucati mici

taiati ghimbirul si usturoiul in bucati mici

Maruntiti un ardei iute , iar restul taiati-i in 2-3 bucati

Maruntiti un ardei iute , iar restul taiati-i in 2-3 bucati

Incalziti wokul apoi turnati putin ulei. Caliti ardeiul iute maruntit , apoi caliti morcovii 2-3 minute. Scoateti-i si puneti-i intr-un vas . Caliti apoi ghimbirul si usturoiul , apoi puneti carnea si  prajiti-o . Daca wok-ul dumneavoastra nu e destul de incapator , puteti prajii in 2-3 ture carnea , avand grija sa tineti carnea deja prajita la cald. Dupa ce ati prajit carnea , dati focul mai mic , si pune-ti in wok toata carnea si morcovii. Amestecati. Pune-ti supa de pui sau apa calda si lasati sa fiarba cateva minute impreuna cu boabele de piper. Ingrosati sosul cu putin amidon alimentar , eventual mai condimentati (dupa gust). E gata. Serviti cu orez sau cu paste de orez.

vita sichuan ,pofta buna.

Vita in stil sichuan

Vita in stil sichuan

pofta - vita sichuan

pofta - vita sichuan

vita_sichuan-081

Sfat

Odata cu reteta aceasta puteti pregatii si sos sichuan picant. Mai pune-ti putin ulei dupa ce ati scos morcovii , caliti 2-3 bucati din restul de  ardei iute  impreuna cu niste sare.  Turnati apoi continutul wokului , impreuna cu uleiul intr-un recipient si omogenizati-l intr-un blender  . Ati obtinut o varianta de sos sichuan , ce poate fi pastrata la frigider cateva luni si folosita si cu alte mancaruri.

sos sichuan simplu

sos sichuan simplu(mai trebuie omogenizat)

Pui cu legume

Azi o reteteta din carne de pui si legume. Se pot folosii orice fel de legume , eu am ales (din comoditate) legume la punga. Acest fel este foarte usor de preparat si nu are nevoie de multe ingrediente. Pentru piept de pui cu legume aveti nevoie de :

  • 1 piept pui
  • 3-4 catei usturoi
  • sos de soia
  • otet de orez
  • zahar brun
  • 2-3 linguri amidon de porumb
  • ulei de susan (sau ulei normal daca nu)

Nota: Pentru sos am folosit 5 masuri de soia la 5 masuri de zahar la 1 masura de orez.

1. Ingrediente

Pentru acest fel avem nevoie de 1 piept de pui, sos soia , otet de orez , 3-4 catei usturoi , sare , piper , legume la alegere, ulei de susan

Pentru acest fel avem nevoie de 1 piept de pui, sos soia , zahar brun , otet de orez , 3-4 catei usturoi , sare , piper , legume la alegere, ulei de susan

2. Carnea

Carnea se taie cubulete si se condimenteaza cu sare si piper

Carnea se taie cubulete si se condimenteaza cu sare si piper

3. Sosul

catei de usturoi se piseaza , apoi se amesteca cu zaharul brun , otetul sosul de soia si amidonul.

Cateii de usturoi se taie marunt sau se piseaza , apoi se amesteca cu zaharul brun , otetul sosul de soia si amidonul.

4. Prajirea

Se incinge wok-ul , apoi se toarna ulei de susan cat sa acopere fundul wok-ului. Se pune carnea de pui amestecand continuu apoi se lasa putin legumele pana se inmoaie , dupa care se toarna sosul. Se mai amesteca putin.

Se incinge wok-ul , apoi se toarna ulei de susan cat sa acopere fundul vasului. Se pune carnea de pui amestecand continuu apoi se lasa putin legumele pana se inmoaie , dupa care se toarna sosul. Se mai amesteca putin. Sfat: daca nu sunteti sigur de proportia dulce-acru , nu turnati tot sosul din prima , ci turnati jumate apoi gustati dupa putin timp. Daca doriti mai acrisor , adaugati otet de orez in restul sosului , respectiv zahar daca doriti mai dulce , apoi turnati si restul sosului.

5. Servirea

La putin timp dupa ce ati turnat sosul , mancarea se poate servii cu orez.

La putin timp dupa ce ati turnat sosul , mancarea se poate servi cu orez.

Pofta!

Pofta!