Pui cu Susan

Acest fel de mancare chinezeasca , pui cu susan , este o reteta destul de simplu de preparat , mai ales ca nu cere manuirea rapida a wok-ului , deci nu prea aveti ce gresi.

Pui cu susan

Pui cu susan

Ingrediente

  • 1-2 linguri seminte de susan
  • 1-2 ardei iute
  • 500 g piept de pui

Pentru compozitie

  • 1 ou
  • 100 grame faina
  • 100 ml apa
  • 25 grame amidon
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita praf de copt

Pentru sos

  • 1 ceasca (125 mililitri) supa de pui
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 2 linguri sos soia
  • 2 linguri otet
  • 2 linguri sos hoisin
  • 1 lingura ulei de susan

Amestecati bine toate  ingredientele de sos  intr-un castron si lasati deoparte.

Preparare

Se pun intr-un castron toate ingredientele pentru compozitie , adica faina , amidonul , sarea , praful de copt oul si apa .

Se pun intr-un castron toate ingredientele pentru compozitie , adica faina , amidonul , sarea , praful de copt oul si apa .

Se amesteca bine iar apoi se lasa sa se odihneasca o ora.

Se amesteca bine iar apoi se lasa sa se odihneasca o ora.

Pana se odihneste taiati carnea bucatele

Pana compozitia se odihneste, taiati carnea bucatele

Apoi ardeiul iute

Apoi ardeiul iute

reteta mancare chinezeasca pui cu susan

reteta mancare chinezeasca pui cu susan

Se trece carnea prin compozitie apoi se prajeste in suficient ulei cat sa o acopere.

Se trece carnea prin compozitie apoi se prajeste in suficient ulei cat sa o acopere.

Dupa ce s-a prajit se scoate intr-un castron. Se goleste uleiul din wok , lasandu-se putin pe fund apoi se prajeste ghimbirul si ardeiul iute si se adauga sosul. Se amesteca pana face bule, apoi se adauga carnea de pui anterior prajita si se amesteca in continuare.

Dupa ce s-a prajit se scoate intr-un castron. Se goleste uleiul din wok , lasandu-se putin pe fund apoi se prajeste ghimbirul si ardeiul iute si se adauga sosul. Se amesteca pana face bule, apoi se adauga carnea de pui anterior prajita si se amesteca in continuare timp de 1-2 minute.

Se scoate si se presara cu seminte de susan. Pofta.

Se scoate si se presara cu seminte de susan. Pofta.

Cand gatesc aceasta reteta , imi pun si la munca pe a doua zi. Doar o parte din carne este cu sos , restul este doar prajita in compozitie.

Cand gatesc aceasta reteta , imi pun si la munca pe a doua zi. Doar o parte din carne este cu sos , restul este doar prajita in compozitie.

Vita Sichuan

Aceasta reteta chinezeasca  de vita sichuan este  destul de picanta.  Mi-au lipisit cateva ingrediente , dar chiar si fara ele , iasa o mancare foarte buna.

Vita in stil sichuan

Vita in stil sichuan

Ingrediente

  • jumatate kilogram carne de vita
  • 2-3 linguri sos de soia
  • 2-3 linguri sos de stridii (de data asta nu am avut)
  • 2-3 linguri alcool  (preferabil vin de orez)
  • 2 morcovi
  • 1 ardei iute proaspat
  • 5-6 ardei iuti rosii uscati (eu am folosit tot proaspat)
  • ghimbir
  • usturoi
  • piper boabe sichuan (am folosit piper normal)
  • 1 cana supa de pui sau legume (sau apa calda daca nu)
  • amidon
Ingrediente pentru vita sichuan

Ingrediente pentru vita sichuan

Preparare

Taiati fasii carnea, apoi condimentati-o , si turnati sosul de soia , alcoolul si sosul de stridii. Lasati cel putin 30 minute.

Taiati fasii carnea, apoi condimentati-o , si turnati sosul de soia , alcoolul si sosul de stridii. Lasati cel putin 30 minute.

Taiati morcovii bucati  mici

Taiati morcovii bucati mici

taiati ghimbirul si usturoiul in bucati mici

taiati ghimbirul si usturoiul in bucati mici

Maruntiti un ardei iute , iar restul taiati-i in 2-3 bucati

Maruntiti un ardei iute , iar restul taiati-i in 2-3 bucati

Incalziti wokul apoi turnati putin ulei. Caliti ardeiul iute maruntit , apoi caliti morcovii 2-3 minute. Scoateti-i si puneti-i intr-un vas . Caliti apoi ghimbirul si usturoiul , apoi puneti carnea si  prajiti-o . Daca wok-ul dumneavoastra nu e destul de incapator , puteti prajii in 2-3 ture carnea , avand grija sa tineti carnea deja prajita la cald. Dupa ce ati prajit carnea , dati focul mai mic , si pune-ti in wok toata carnea si morcovii. Amestecati. Pune-ti supa de pui sau apa calda si lasati sa fiarba cateva minute impreuna cu boabele de piper. Ingrosati sosul cu putin amidon alimentar , eventual mai condimentati (dupa gust). E gata. Serviti cu orez sau cu paste de orez.

vita sichuan ,pofta buna.

Vita in stil sichuan

Vita in stil sichuan

pofta - vita sichuan

pofta - vita sichuan

vita_sichuan-081

Sfat

Odata cu reteta aceasta puteti pregatii si sos sichuan picant. Mai pune-ti putin ulei dupa ce ati scos morcovii , caliti 2-3 bucati din restul de  ardei iute  impreuna cu niste sare.  Turnati apoi continutul wokului , impreuna cu uleiul intr-un recipient si omogenizati-l intr-un blender  . Ati obtinut o varianta de sos sichuan , ce poate fi pastrata la frigider cateva luni si folosita si cu alte mancaruri.

sos sichuan simplu

sos sichuan simplu(mai trebuie omogenizat)

Pui Sichuan – Gong Bao Ji Ding

Am vazut ca multa lume cauta pui sichuan  , asa ca postez aceasta reteta.  Nu am mai gatit aceasta reteta de ceva vreme , asa ca inca nu am poze , dar le voi pune odata ce vor fi valabile.

Ingrediente:

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de :

  • 4 bucati piept de pui , taiate fasii sau in bucati de 1 centimetru
  • 10 ardei iuti rosii si uscati (daca se poate)
  • 250 ml ulei

Pentru marinata aveti nevoie de :

  • 1 ou
  • 1 lingura sos soia
  • 2 lingurite amidon
  • 1 lingura de ulei

Ingredientele pentru marinata trebuie amestecate ca pentru omleta.

Pentru sos aveti nevoie de :

  • 1 lingura vin de orez chinezesc (sau sake sau vin alb sec)
  • 1 lingura otet
  • 1 lingurita si jumatete zahar
  • 1/2 lingurita sos soia dark (e mai gros)
  • 1/2 lingurita sos soia
  • cateva picaturi ulei susan
  • 1 lingurita si jumatate amidon alimentar amestecat cu 2 linguri de apa
  • 4 felii  de ghimbir (feliati  pur si simplu)
  • 4 cepe verzi taiate in bucati de 4-5 centimetri

Preparare

Marinati carnea 20-30 minute iar intre timp taiati ardeii iuti in bucati de 2-3 centimetrii si curatati-i de seminte. Incalziti wok-ul puneti 2 linguri de ulei pe fund , apoi prajiti ardeiul iute la temperatura mare (aveti grija sa nu se inegreasca sau vor deveni amari). Scoateti-i din wok si lasati-i deoparte intr-o farfurie.

Pune-ti restul uleiului in wok si prajiti puiul. Cand puiul e aproape facut , pune-ti ingredientele pentru sos  , apoi amidonul cu apa si lasati pe foc pana sosul se mai ingroasa. Adaugati ghimbirul , ceapa verde si ardeiul iute , amestecati si serviti imediat.

Pofta.

Carne de porc sau pui in sos picant

Inca o reteta chinezeasca la wok. Pentru aceasta reteta aveti nevoie:

  • carne de pasare sau carne slaba de porc (cam juma de kilogram)
  • castraveti  (jumate de castravete mare sau 2 mici)
  • sare si condimente
  • sos soia (5 – 6 linguri)
  • alcool (vodka  sau rachiu)
  • 2-3 linguri de ghimber taiat marunt
  • 1 ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • supa de pasare
  • 2-3 ardei iuti (uscati daca se poate)
  • ulei
  • 3-4 linguri de amidon dizolvat in apa
  • 2 linguri zahar

Taiati castravetii cubulete  , presarati putina sare si lasati-i deoparte.

Taiati si restul legumelor marunt , iar carnea in cubulete.  Puneti carnea intr-un vas cu o parte din  sosul de soia si  din alcool , amidonul si un pic de ulei apoi  amestecati bine.

In alt caston se amesteca usturoiul , ceapa, ghimberul, restul de alcool si soia,  zaharul, condimentele(dupa gust)  si supa de pui cat sa cuprinda compozitia.

Pune-ti wok-ul pe foc mare  pana se incinge apoi turnati uleiul. Dupa ce s-a  incins si uleiul se prajeste carnea. Dupa ce carnea e prajita ,se pun si ardeii la calit , apoi se toarna castravetii si se calesc 2 minute . Dupa ce castravetii s-au calit , se toarna  compozitia( ceapa cu ghimberul si celelalte lucruri) si se lasa la fiert cateva minute . E gata , puteti servi cu orez.

(Pozele vin in weekend )