Vita cu sos de stridii

Mm , pe departe reteta mea preferata. Cred ca cu acest del de mancare  a si inceput  cu adevarat pasiunea mea pentru mancare chinezeasca. Ca si referinte , puteti sa o incercati la  restaurantul beijing din cluj napoca. Retata e simpla si gustoasa , lasand loc pentru adaosuri creative.  Dupa ce ati taiat carnea si ingredientele , timpul total de pregatire e sub 10 minute.  Carnea a costat 6-7 lei (300 gr pulpa de vita) si  e destul pentru doua persoane.

vita cu sos de stridii

vita cu sos de stridii

Ingrediente

  • 300 grame carne vita
  • o legatura ceapa verde
  • 3 catei de usturoi
  • 6 linguri sos soia
  • 6 linguri sos de stridii
  • Putin ulei pentru prajit

Puteti adauga orice legume va plac  de exemplu ardei sau ardei iuti , chiar si morcovi. De asemenea , puteti renunta la legume , prajind doar carne cu sos.

Preparare

Carnea se taie in fasii subtiri

Carnea se taie in fasii subtiri

Se aseaza intr-un castron si se amesteca cu 2 lingurite de amidon

Se aseaza intr-un castron si se amesteca cu 2 lingurite de amidon. Se lasa 15 minute la marinat.

Pana carnea se marineaza , spalati ceapa si taiati-o in bucati de 3-4 centimetri.

Pana carnea se marineaza , spalati ceapa si taiati-o in bucati de 3-4 centimetri. Taiati si usturoiul marunt.

Apoi pregatiti si sosurile: 6 linguri de sos de stridii , 6 linguri de sos de soia si 1 lingura de zahar (optional)

Apoi pregatiti si sosurile: 6 linguri de sos de stridii , 6 linguri de sos de soia si 1 lingura de zahar (optional)

Puneti wok-ul pe foc si turnati 2 linguri de ulei apoi usturoiul. Dupa scurt timp pune-ti carnea de vita in wok si amestecati in continuu timp de 2 minute. Pune-ti sosurile , mai amestecati un minut , apoi ceapa verde (si alte legume daca aveti) si mai amestecati 30 secunde . E gata.

Puneti wok-ul pe foc si turnati 2 linguri de ulei apoi usturoiul. Dupa scurt timp puneti carnea de vita in wok si amestecati in continuu timp de 2 minute. Pune-ti sosurile , mai amestecati un minut , apoi ceapa verde (si alte legume daca aveti) si mai amestecati 30 secunde . E gata.

Puteti servii cu orez. Pofta.

Puteti servi cu orez. Pofta.

Aceasta este una din cele mai simple retete de vita cu sos de stridii , in viitor voi posta diferite variatii . Sa aveti pofta. Daca sunteti din Cluj Napoca , sos de stridii  la sticla se gaseste cel mai des la carrefour , iar sos de stridii la plic in Cora.

Peste in oala de lut

Pe langa faptul ca este o mancare delicioasa ,  aceasta reteta nu necesita mult efort si puteti sa o serviti si la alte mese nu neaparat cu specific chinezesc.

Numele original al acestei retete este sha bao ju sun ke , sha bao fiind numele vasului si este o oala de lut chinezeasca.

Singurul lucru greu de gasit aici este oala de lut chinezeasca . Fata de oala de lut pe care o stim noi , aceasta are exteriorul de lut , interiorul fiind ca o oala normala.  Mai are avantajul si ca poate fi folosita direct pe aragaz. Eu nu am inca o asemenea oala , dar pentru retete de genul acesta , folosesc o  oala de lut normala , la cuptor , si  am grija sa se incalzeasca suficient inainte sa incep gatitul.

pastrav la ceaun

pastrav la ceaun. (Chiar daca e o reteta de mancare chinezeasca , data viitoare nu ma rabd si pun langa cartofi pai).

Ingrediente

  • un peste sau o bucata de peste  (eu am folosit pastrav)
  • 2 parti de ceapa verde , partea alba
  • 2 fire de ceapa verde taiat marunt
  • ghimbir , 2-3 felii
  • sos soia
  • 3-4 catei de ustoroi maruntit
  • supa de pui (1-2 cesti)
  • coriandru frunze
  • ulei
Ingrediente: Usturoiul a fost maruntit , 2 fire de ceapa taiate marunt , iar din 2 fire de ceapa s-a luat partea alba.

Usturoiul a fost maruntit , 2 fire de ceapa taiate marunt , iar din 2 fire de ceapa s-a luat partea alba.

Preparare

Daca este nevoie , taiati pestele astfel incat sa incapa in oala de lut. Eu l-am taiat in doua.

Daca este nevoie , taiati pestele astfel incat sa incapa in oala de lut. Eu l-am taiat in doua. Scoate-ti pestele , umpleti vasul de ulei , cat sa acopere pestele, apoi puneti la cuptor. Dupa ce s-a incins , adaugati pestele si lasati sa se prajeasca 5-10 minute, neacoperit.

Se ia oala din cuptor si folosind un polonic mic se scoate majoritatea uleiului din vas.

Se ia oala din cuptor si folosind un polonic mic se scoate majoritatea uleiului din vas. Se adauga usturoiul , ghimbirul , ceapa verde si sosul de soia , si se pune din nou in cuptor , de data asta cu capacul acoperit. Se lasa 5 minute.

Se scoate din nou si se adauga coriandrul , ceapa verde taiata marunt si supa de pui. Se lasa la cuptor la foc mai bland , pana cand majoritatea supei s-a evaporat.

Se scoate din nou si se adauga coriandrul , ceapa verde taiata marunt si supa de pui. Se pune capacul si se lasa la cuptor la foc mai bland , pana cand majoritatea supei s-a evaporat.

Dupa ce majoritatea supei a fost absorbita , pestele e gata. Puteti servi direct din oala.

Dupa ce majoritatea supei a fost absorbita , pestele e gata. Puteti servi direct din oala.

pofta! serviti cu orez sau chiar si cartofi pai.

pofta! serviti cu orez sau chiar si cartofi pai.

a

Pui Sichuan – Gong Bao Ji Ding

Am vazut ca multa lume cauta pui sichuan  , asa ca postez aceasta reteta.  Nu am mai gatit aceasta reteta de ceva vreme , asa ca inca nu am poze , dar le voi pune odata ce vor fi valabile.

Ingrediente:

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de :

  • 4 bucati piept de pui , taiate fasii sau in bucati de 1 centimetru
  • 10 ardei iuti rosii si uscati (daca se poate)
  • 250 ml ulei

Pentru marinata aveti nevoie de :

  • 1 ou
  • 1 lingura sos soia
  • 2 lingurite amidon
  • 1 lingura de ulei

Ingredientele pentru marinata trebuie amestecate ca pentru omleta.

Pentru sos aveti nevoie de :

  • 1 lingura vin de orez chinezesc (sau sake sau vin alb sec)
  • 1 lingura otet
  • 1 lingurita si jumatete zahar
  • 1/2 lingurita sos soia dark (e mai gros)
  • 1/2 lingurita sos soia
  • cateva picaturi ulei susan
  • 1 lingurita si jumatate amidon alimentar amestecat cu 2 linguri de apa
  • 4 felii  de ghimbir (feliati  pur si simplu)
  • 4 cepe verzi taiate in bucati de 4-5 centimetri

Preparare

Marinati carnea 20-30 minute iar intre timp taiati ardeii iuti in bucati de 2-3 centimetrii si curatati-i de seminte. Incalziti wok-ul puneti 2 linguri de ulei pe fund , apoi prajiti ardeiul iute la temperatura mare (aveti grija sa nu se inegreasca sau vor deveni amari). Scoateti-i din wok si lasati-i deoparte intr-o farfurie.

Pune-ti restul uleiului in wok si prajiti puiul. Cand puiul e aproape facut , pune-ti ingredientele pentru sos  , apoi amidonul cu apa si lasati pe foc pana sosul se mai ingroasa. Adaugati ghimbirul , ceapa verde si ardeiul iute , amestecati si serviti imediat.

Pofta.

Serviti imediat in castronase
Supa chinezeasca de pui

Pentru aceasta supa aveti nevoie de:

  • 2 pulpe mari de pui
  • putin ulei
  • 1 ceapa
  • 4 fire de ceapa verde
  • 1 bucata ghimbir de 2,5 centimetri
  • 1,1 l supa limpede de pui
  • coaja de la 1/2 lamaie verde
  • 50 g orez cu bobul lung(eu am folosit o ceasca)
  • 70 grame ciuperci champignon
  • 1 lingura de sos dark soia
  • 4 linguri de vin alb sec
  • piper

Supa de pui , ca si ingredient   de care aveti nevoie si in alte retete , se poate obtine din supa la plic , in care fierbeti niste ciuperci si putin ghimbir, eventual puteti folosii si cuburi concentrate. Strecurati supa inainte sa o folositi.

Ingredientele , in afara de carne, sunt: ciuperci , ceapa verde , ceapa , ghimbir si jumatate din coaja de la o lamaie verde

Ingredientele , in afara de carne, sunt: ciuperci , ceapa verde , ceapa , ghimbir si jumatate din coaja de la o lamaie verde

Taiati ceapa rondele , ceapa vede in bucati de 3-4 cm , ghimbirul il tocati marunt , iar ciupercile le taiati in felii cat mai subtiri.

Taiati ceapa rondele , ceapa vede in bucati de 3-4 cm , ghimbirul il tocati marunt , iar ciupercile le taiati in felii cat mai subtiri.

Indepartati  pielea si grasimea de pe pulpele de pui  si taiati fiecare pupla in doua, astfel incat sa obtineti 4 bucati.(Eu am folosit pulpe dezosate care erau gata prelucrate).

Incingeti putin ulei intr-o cratita incapatoare , apoi caliti ceapa la foc domol pana se inmoaie. Adaugati apoi ghimbirul maruntit , lasati 30 secunde timp in care amestecati continuu , apoi adaugati supa de pui. Puneti bucatile de carne  in oala , apoi coaja de lamaie(mie imi place mai tare fara), acoperiti vasul apoi lasati sa fiarba la foc domol timp de 15 minute.

Scoate-ti carnea din supa apoi lasati-o putin sa se raceasa pana puteti sa umblati cu ea.

Dezosati pulpele daca e cazul apoi  rupeti carnea bucatele

Dezosati pulpele daca e cazul apoi rupeti carnea bucatele

Puneti carnea inapoi in oala , impreuna cu ceapa verde, ciupercile , sosul de soia si vinul  si mai lasati 9-10 minute .Scoate-ti coaja de lamaie apoi puneti sare si piper dupa gust.

E gata

E gata

Serviti imediat in castronase

Serviti imediat in castronase

Pofta

Pofta

Creveti crocanti in sos chinezesc

Acesta reteta este foarte potrivita ca fel ajutator pe langa alte feluri la mese mai importante.E posibil sa nu iasa crocanti ,mai alesi daca au fost congelati ,  dar iasa buni totusi.

1.  Ingrediente

  • 450 grame creveti decorticati
  • ulei
  • 2 catei de usturoi
  • 1 bucata ghimbir (2,5 cm)
  • 1 ardei iute verde , curatat de seminte si tocat marunt(eu am folosit praf chilli pentru ca nu am avut)
  • 4 fire coriandru tocate fin
Creveti , sare , praf de chilli , ghimbir , ustori si coriandru.

Creveti , sare , praf de chilli , ghimbir , usturoi si coriandru.

Pentru sos aveti nevoie de :

  • 3 linguri sos soia dark
  • 3 linguri otet de vin alb
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita pasta de ardei iuti
  • 2 fire ceapa verde
Ingrediente sos chinezesc: pasta de ardei iuti , ceapa verde , sos soia , zahar

Ingrediente sos chinezesc: pasta de ardei iuti , ceapa verde , sos soia , zahar

2.  Crevetii

Presarati sare peste ei si lasati-i deoparte 15 minute apoi uscati-i cu ajutorul unui prosop de hartie.

3.  Legumele

Taiati marunt ghimbirul , usturoiul si coriandrul (si ardeiul iute daca aveti)

Taiati marunt ghimbirul , usturoiul si coriandrul (si ardeiul iute daca aveti)

3. Sosul

Amestecati toate ingredientele laolata cu o furculita , apoi , tocati ceapa verde marunt si amestecati din nou.

4. Prepararea

Porniti cuptorul si lasati-l la foc minim. Apoi , incinge-ti wok-ul (pe aragaz) si turnati niste ulei cam cat sa acopere crevetii.  Cand uleiul este incins , prajiti crevetii in 2 transe timp de 1 minut maxim 2 (am citit undeva ca daca sunt lasati mai mult devin cauciucati, dar eu nu am testat).  La fiecare tura , scoate-ti crevetii cu o spumiera  si pastrati-i intr-un castron la cald , in cuptor la foc minim.

(Nu am putut face poze aici deoarece la acest pas totul trebuie facut foarte repede)

Scurgeti uleiul  dar lasati putin pe fund. Caliti putin usturoiul , ghimbirul si ardeiul iute , apoi adaugati coriandrul si crevetii. Mai lasati pana cand usturoiul isi schimba culoarea , moment in care sunt gata .

Creveti crocanti , cu ghimbir , ustori si coriandru

Creveti crocanti , cu ghimbir , ustoroi si coriandru

5. Servirea

Crevetii se servesc alaturi de sos

Crevetii se servesc alaturi de sos

pofta

pofta

carne de vita cu ciuperci si sos de stridii

Aceasta este una dintre retetele mele preferate  din bucataria chinezeasca.  Cel mai dificil la aceasta reteta este procurarea sosului  de stridii, care nu se gaseste tot timpul in super marketuri , asa ca aveti grija sa va cumparati mai mult cand gasiti , preferabil la sticla.

Vita cu ciuperci si sos de stridii

Vita cu ciuperci si sos de stridii

1. Ingredientele

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de:

  • jumatate kilogram  carne de vita
  • 2 linguri sos de stridii
  • 1 lingurita zahar
  • praf de chilli
  • sare si piper
  • ulei
  • 2 cepe
  • 1/2 legatura ceapa verde
  • 200 g ciuperci champignion
  • 200g ciuperci pleutorus
  • zeama de la  1 lamaie
  • 250 ml (o cana) supa de pui sau legume
  • amidon

Eu am folosit doar ciuperci champignion , deoarece nu am gasit pleutorus.

2. Carnea

Spalati carnea sub jet de apa , stergeti-o cu un servet de hartie ca sa se usuce , taiati-o fasii si puneti-o intr-un castron.

Spalati carnea sub jet de apa , stergeti-o cu un servet de hartie ca sa se usuce , taiati-o fasii si puneti-o intr-un castron.

3. Marinarea

Carnea se condimenteaza cu sare de piper , apoi se pune sosul de stridii si se presara deasupra zahar si chilli. Se lasa la marinat cel putin 2 ore.

Carnea se condimenteaza cu sare de piper , apoi se pune sosul de stridii si se presara deasupra zahar si chilli. Se lasa la marinat cel putin 2 ore.

*nota: eu am pus un pic mai mult de 2 linguri deoarece nu am vrut sa mi se strice restul de sos de stridii (fiind la plic , nu la sticla)

4.  Legumele

Ceapa se taie rondele iar ciupercile se curata si se taie , apoi se stropesc cu zeama de la lamaie.

Ceapa se taie rondele iar ciupercile se curata si se taie , apoi se stropesc cu zeama de la lamaie.

5.  Prajirea

Incingeti niste ulei in wok , apoi prajiti carnea la foc mare amestecand continuu, apoi scoateti-o si puneti-o intr-un castron.

Incingeti niste ulei in wok , apoi prajiti carnea la foc mare amestecand continuu, apoi scoateti-o si puneti-o intr-un castron.

Caliti ceapa apoi adaugati si ciupercile si prajiti-le impreuna. Turnati supa peste ciuperci si fierbeti 5 minute. Daca e nevoie ingrosati cu putin amidon alimentar. Adaugati carnea si dati intr-un clocot. Gustati si mai condimentati odata dupa gust.

Caliti ceapa apoi adaugati si ciupercile si prajiti-le impreuna. Turnati supa peste ciuperci si fierbeti 5 minute. Daca e nevoie ingrosati cu putin amidon alimentar. Adaugati carnea si dati intr-un clocot. Gustati si mai condimentati odata dupa gust.

6. Servirea

Se  serveste cu orez sau taitei de orez si se poate orna cu frunze de coriandru.

Se serveste cu orez sau taitei de orez si se poate orna cu frunze de coriandru. Pofta!