Se presara si ceapa taiata marunt. ( Daca aveti, folositi ceapa verde)
Reteta simpla ramen

Ramen-ul suna intimidant, dar in esenta, reprezinta ceva cu taitei grosi in supa.  Aceasta reteta foloseste ingrediente locale si are la baza supa de pui.  In mod normal, se foloseste ceapa verde si alte verdeturi, dar fiind iarna, am folosit o ceapa normala mica.

In China si in Taiwan e plin de astfel de supe, doar ca nu poarte numele de ramen, se gasesc sub genericul noodles.  La origine, ramen-ul e o mancare chinezeasca, asa ca isi merita locul la mine pe blog.

Ramen simplu

Supa de pui e exact cum face mama si bunica voastra, iar daca nu va descurcati, folositi supa la plic sau cub. Va recomand totusi sa va faceti o supa odata la ceva vreme, apoi sa o tineti in sticle de 2 litri in frigider.  Timpul total de preparare e 15-20 minute.

Ingrediente

  • 500 ml supa pui
  • 5-6 felii de carne afumata taiate subtiri
  • 1 ardei iute taiat felii( daca vreti picant)
  • 1 ceapa mica, jumate din ea taiata foarte marunt, iar cealalta jumatate in bucati mari
  • 2 linguri (30 ml) sos soia
  • 1 lingura vin alb
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 1 ou fiert taiat in jumatate
  • 1 legatura taitei ramen (sau udon sau de casa grosi)

Preparare

Se poate folosii sos de chilli sau sos dulce acrişor
Chiftele in stil asiatic

O reţeta in care nu o sa folosesc wok-ul, sau cel puţin nu in acest post .

Acest fel de mâncare e destul de simplu de făcut  (ca de obicei la mine pe blog) şi merge destul de ok ca aperitiv sau pe lângă alt fel de mâncare. De mai multe ori am văzut acest tip de chiftele insoţite de taiţei şi sos dulce acrişor  ( o să vedeţi varianta la wok) .

Chiftele în stil asiatic

Ingrediente

  • 500 g carne tocată
  • 1 ceapă mica
  • 3-4 caţei de usturoi
  • 1 lingură sos soia
  • 1 lingură sos peste sau worcestershire
  • 1 lingură zahar
  • 1 lingură piper
  • condimente dupa gust

Preparare

taitei prajiti cu ardei,ceapa si carne

Taiteii  (noodles)  sunt foarte usor de gatit si merg cu aproape orice.  Cand va plictisiti de orez , puteti oricand sa incercati sa serviti taitei pe langa.

Noodles

Noodles

Aceasta reteteta poate fi preparata cu carne de porc,vita   sau pui si e usor de preparat. Puteti  folosii orice fel de taitei va plac , de orez sau ou , dar recomandat ar fi sa folositi taitei grosi (udon).  Ca  o ultima nota , proportia intre taitei si carne e ajustabila , in functie de gust si posibilitati.

Ingrediente

  • 200 grame de taitei de ou
  • 1 lingura sos hoisin
  • 1 lingura otet
  • 2 lingurite zahar
  • 1 lingura sos soia
  • un ardei
  • o ceapa
  • un catel de usturoi

Pentru marinata

  • 1 lingura vin alb sec
  • 1 lingura  sos de stridii
  • 100 grame carne de porc , vita sau pui

Preparare

Reteta chinezeasca de pui la cuptor

Datorita timpului lung de pregatire in cuptor , aceasta reteta este foarte potrivita pentru un pui mai batran sau care a stat foarte mult timp in frigider ( al meu indeplineste ambele conditii). Aceasta reteta poarta numele de beggar’s chicken in engleza , adica puiul (gaina) cersetorului.

In putine alte moduri de preparare puiul se patrunde asa bine  asa ca puteti folosi acest mod (in coca) pentru orice alte arome va plac.

Ingrediente:

  • 1 pui
  • sos de soia
  • jumatate de ceapa
  • ghimbir
  • praf 5 condimente (sau  piper , scortisoara , curry , boia si ce va mai place)
  • 2 linguri vin de gatit
  • sos de soia dark(sau sos hoisin daca nu aveti)
  • o lingurita zahar
  • putin ulei

Pentru aluat:

  • 600 g faina
  • 1 kg sare de gatit
  • apa

Preparare

Pune-ti intr-un castron sarea si faina

Pune-ti intr-un castron sarea si faina

se adauga treptat apa si se framananta

se adauga treptat apa si se framananta

taiati ghimbirul in bucati mari

taiati ghimbirul in bucati mari

Apoi ceapa , si puneti-o impreuna cu ghimbirul intr-un castron

Apoi ceapa , si puneti-o impreuna cu ghimbirul intr-un castron

Adaugati o lingurita de zahar precum si restul de condimente

Adaugati o lingurita de zahar precum si restul de condimente

Adaugati 4-5 linguri sos de soia si 2 linguri de vin , apoi amestecati

Adaugati 4-5 linguri sos de soia si 2 linguri de vin , apoi amestecati

Puneti puiul pe 2 folii mari de aluminiu si ungeti-l cu sos de soia dark (sau sos hoisin) apoi cu ulei.

Puneti puiul pe 2 folii mari de aluminiu si ungeti-l cu sos de soia dark (sau sos hoisin) apoi cu ulei.

Puneti amestecatura de ceapa , ghimbir si condimente  in interiorul puiului.

Puneti amestecatura de ceapa , ghimbir si condimente in interiorul puiului.

Folosind niste scobitori , inchideti toate orificiile puiului.

Folosind niste scobitori , inchideti toate orificiile puiului.

Apoi impaturati-l  folosind foliile de staniol.

Apoi impaturati-l folosind foliile de staniol.

Folositi aluatul pregatit mai devreme pentru a impaturii inca odata puiul , de data aceasta in aluat. Aveti grija sa fie complet acoperit. In mod normal puteti intinde aluatul pe niste faina , apoi punand puiul deasupra , il infasurati in jurul lui. Eu am pus aluat pe fundul tavii , apoi am pus puiul ,iar apoi am acoperit bucata cu bucata (am uitat  ). La sfarsit turnati putina apa peste aluat.

Folositi aluatul pregatit mai devreme pentru a impaturi inca odata puiul , de data aceasta in aluat. Aveti grija sa fie complet acoperit. In mod normal puteti intinde aluatul pe niste faina , apoi punand puiul deasupra , il infasurati in jurul lui. La sfarsit turnati putina apa peste aluat.

Nota: Eu am pus aluat pe fundul tavii , apoi am pus puiul invelit in staniol acoperindu-l bucata cu bucata (pentru ca am uitat ca trebuie intins ).Aveti grija sa mai puneti o folie de staniol peste tava , sau altfel aluatul se va prinde de tava pentru totdeauna.

Puiul se lasa o ora in cuptor la foc maxim , apoi inca 3 ore la foc mediu-mic , dupa care se scoate.

Puiul se lasa o ora in cuptor la foc maxim , apoi inca 3 ore la foc mediu-mic , dupa care se scoate.

Folosind un ciocan de bucatarie , sparge-ti crusta. Puiul e gata.

Folosind un ciocan de bucatarie , spargeti crusta. Puiul e gata.

Pofta

Pofta, puteti servii cu orez sau orice alta garnitura.

porc cu ghimbir
poza porc in sos marinat

poza porc in sos marinat

Aceasta reteta este usor de preparat , singurul lucru mai special de care aveti nevoie fiind ghimbirul , care in ziua de azi se gaseste la aproape orice supermarket. Un inconvenient la aceasta reteta este ca aveti nevoie de mult ulei.

Ingrediente

  • 400 grame piept de porc(sau alta carne)
  • sos soia , 2-3 linguri
  • alcool 2-3 linguri
  • condimente dupa gust
  • otet
  • o jumatate ceapa taiata marunt
  • 3-4 catei de usturoi taiati marunt
  • 2 linguri ulei de susan (optional)
  • o bucata radacina ghimbir de 2-3 centrimetri taiata marunt
  • 2-3 linguri amidon dizolvat in apa

Preparare

Carnea de porc se taie si se marineaza cu o lingura de soia si una de alcool

Carnea de porc se taie si se marineaza cu o lingura de soia si una de alcool

taiati ghimberul marunt

taiati ghimberul marunt

apoi taiati marunt ceapa ..

apoi taiati marunt ceapa ..

apoi tocati si usturoiul

apoi tocati si usturoiul

Puneti ceapa , usturoiul si ghimbirul intr-un castron

Puneti ceapa , usturoiul si ghimbirul intr-un castron

Puneti apoi o lingura sos soia , una de alcool si una de otet , precum si condimente dupa gust. Amestecati.

Puneti apoi o lingura sos soia , una de alcool si una de otet , precum si condimente dupa gust. Amestecati.

Puneti wok-ul la foc mic  cu suficient ulei cat sa acopere carnea .

Puneti wok-ul la foc mic cu suficient ulei cat sa acopere carnea .

rumeniti putin carnea de porc

rumeniti putin carnea de porc

Apoi scoateti-o si scurgeti-o de ulei

Apoi scoateti-o si scurgeti-o de ulei

Puneti din nou wok-ul pe foc , de data asta la foc mare

Puneti din nou wok-ul pe foc , de data asta la foc mare

Se prajesc din nou bucatile de porc pana isi schimba culoarea in galben auriu

Se prajesc din nou bucatile de porc pana isi schimba culoarea in galben auriu

Se varsa uleiul si se lasa putin pe fund. Apoi se pune carnea si la urma sosul. Amestecati cateva minute  si la sfarsit adaugati uleiul de susan

Se varsa uleiul si se lasa putin pe fund. Apoi se pune carnea si la urma sosul. Amestecati cateva minute si la sfarsit adaugati uleiul de susan

E gata puteti servi cu orez.

E gata puteti servi cu orez.

Pofta.

Pofta.

Vita cu ceapa

Aceasta reteta este foarte populara in fast food-urile chinezesti de la noi din tara.  Nu e nevoie sa cumparati de la fast food , puteti gatii si acasa aceasta reteta mai rapid decat sa faceti o comanda.

mancare chinezeasca - vita cu ceapa

mancare chinezeasca – vita cu ceapa

Ingrediente

ingredientele de baza pentru vita cu ceapa

ingredientele de baza pentru vita cu ceapa

  • 250 grame carne de vaca (m-a costat 6 lei)
  • 2 cepe
  • sos soia
  • sare, piper
  • 1 lingura alcool ( de cereale , votka  ,etc)
  • 50 ml supa de pui  (5-6 linguri)
  • 2 lingurite de amidon dizolvate in apa
  • 1 albus(optional)
  • ulei
  • 1 lingurita ulei susan

Preparare

Carnea de vita se taie in fasii

Carnea de vita se taie in fasii

Carnea se marineaza cu albusul de ou , sau , cu sos soia si putin alcool. Condimentati cu piper.

Carnea se marineaza cu albusul de ou , sau , cu sos soia si putin alcool. Condimentati cu piper.

cepele se taie felii

Cepele se taie felii

Se pune wokul pe foc apoi se pune putin ulei. Se prajeste carnea de vita la foc mare amestecand continuu.

Dupa 3-4 minute se pune ceapa se se amesteca in continuare.

Se pun pe rand alcoolul , supa, apa cu amidonul   , se amesteca , apoi se lasa la foc mic. Condimentati.

Cand incep sa apara bule  , se pune uleiul de susan (optional) , se mai amesteca odata si e gata.

Serviti cu orez.

Serviti cu orez.

Vita cu ceapa. Pofta buna

Vita cu ceapa. Pofta!