fasii de porc

Aceasta reteta de mancare chinezeasca este simpla  si  se poate prepara si cu  alte tipuri  de carne, cum ar fi pui , caracatita sau creveti.  Se poate servii cu orez  si diferite sosuri sau infasurata in salata impreuna cu menta , coriandru , ceapa verde sau ce va place. Tehnica de gatire se numeste “dry cooking” si de obicei desemneaza retetete in care lichidul se evapora  in timpul gatirii.

fasii de porc "dry cooked" cu ceapa verde si orez

fasii de porc "dry cooked"

Pe deasupra , costurile sunt mici , ingredientele fiind putine si relativ usor de procurat.

Ingrediente

  • carne de porc
  • 15 ml ulei
  • 30 ml sos de peste
  • 30 ml sos de soia
  • 1 lingura zahar
  • ceapa verde(optional)
  • menta (optional)
  • coriandru (optional)

Preparare

carnea se taie fasii

carnea se taie fasii

la fel si ceapa verde

la fel si ceapa verde

Pentru a face carlionti de ceapa verde , ceapa taiata fasii se pune in apa rece cu gheata (optional)

Daca doriti carlionti de ceapa , aceasta se aseaza in apa rece cu gheata(optional)

Se infierbanta un wok si se adauga uleiul  , sosurile si zaharul.

Se infierbanta un wok si se adauga uleiul , sosurile si zaharul.

Se adauga in wok carnea de porc  si se amesteca la foc mediu pana lichidul se evapora si carnea isi schimba culoarea.

Se adauga in wok carnea de porc si se amesteca la foc mediu pana lichidul se evapora si carnea isi schimba culoarea.

puteti servii cu orez si eventual alte sosuri (chilli , dulce acrisor , etc)

puteti servii cu orez si eventual alte sosuri (chilli , dulce acrisor , etc)

sau puteti sa le infasurati in fasii de salata , adaugand ceapa verde si optional  menta si coriandru

sau puteti sa le infasurati in fasii de salata , adaugand ceapa verde si optional menta si coriandru

bineinteles puteti adauga ce sosuri doriti, in acest caz s-a adaugat sos chilli

bineinteles puteti adauga ce sosuri doriti, in acest caz s-a adaugat sos chilli

Pofta buna

Pofta buna

Peste in oala de lut

Pe langa faptul ca este o mancare delicioasa ,  aceasta reteta nu necesita mult efort si puteti sa o serviti si la alte mese nu neaparat cu specific chinezesc.

Numele original al acestei retete este sha bao ju sun ke , sha bao fiind numele vasului si este o oala de lut chinezeasca.

Singurul lucru greu de gasit aici este oala de lut chinezeasca . Fata de oala de lut pe care o stim noi , aceasta are exteriorul de lut , interiorul fiind ca o oala normala.  Mai are avantajul si ca poate fi folosita direct pe aragaz. Eu nu am inca o asemenea oala , dar pentru retete de genul acesta , folosesc o  oala de lut normala , la cuptor , si  am grija sa se incalzeasca suficient inainte sa incep gatitul.

pastrav la ceaun

pastrav la ceaun. (Chiar daca e o reteta de mancare chinezeasca , data viitoare nu ma rabd si pun langa cartofi pai).

Ingrediente

  • un peste sau o bucata de peste  (eu am folosit pastrav)
  • 2 parti de ceapa verde , partea alba
  • 2 fire de ceapa verde taiat marunt
  • ghimbir , 2-3 felii
  • sos soia
  • 3-4 catei de ustoroi maruntit
  • supa de pui (1-2 cesti)
  • coriandru frunze
  • ulei
Ingrediente: Usturoiul a fost maruntit , 2 fire de ceapa taiate marunt , iar din 2 fire de ceapa s-a luat partea alba.

Usturoiul a fost maruntit , 2 fire de ceapa taiate marunt , iar din 2 fire de ceapa s-a luat partea alba.

Preparare

Daca este nevoie , taiati pestele astfel incat sa incapa in oala de lut. Eu l-am taiat in doua.

Daca este nevoie , taiati pestele astfel incat sa incapa in oala de lut. Eu l-am taiat in doua. Scoate-ti pestele , umpleti vasul de ulei , cat sa acopere pestele, apoi puneti la cuptor. Dupa ce s-a incins , adaugati pestele si lasati sa se prajeasca 5-10 minute, neacoperit.

Se ia oala din cuptor si folosind un polonic mic se scoate majoritatea uleiului din vas.

Se ia oala din cuptor si folosind un polonic mic se scoate majoritatea uleiului din vas. Se adauga usturoiul , ghimbirul , ceapa verde si sosul de soia , si se pune din nou in cuptor , de data asta cu capacul acoperit. Se lasa 5 minute.

Se scoate din nou si se adauga coriandrul , ceapa verde taiata marunt si supa de pui. Se lasa la cuptor la foc mai bland , pana cand majoritatea supei s-a evaporat.

Se scoate din nou si se adauga coriandrul , ceapa verde taiata marunt si supa de pui. Se pune capacul si se lasa la cuptor la foc mai bland , pana cand majoritatea supei s-a evaporat.

Dupa ce majoritatea supei a fost absorbita , pestele e gata. Puteti servi direct din oala.

Dupa ce majoritatea supei a fost absorbita , pestele e gata. Puteti servi direct din oala.

pofta! serviti cu orez sau chiar si cartofi pai.

pofta! serviti cu orez sau chiar si cartofi pai.

a

Creveti crocanti in sos chinezesc

Acesta reteta este foarte potrivita ca fel ajutator pe langa alte feluri la mese mai importante.E posibil sa nu iasa crocanti ,mai alesi daca au fost congelati ,  dar iasa buni totusi.

1.  Ingrediente

  • 450 grame creveti decorticati
  • ulei
  • 2 catei de usturoi
  • 1 bucata ghimbir (2,5 cm)
  • 1 ardei iute verde , curatat de seminte si tocat marunt(eu am folosit praf chilli pentru ca nu am avut)
  • 4 fire coriandru tocate fin
Creveti , sare , praf de chilli , ghimbir , ustori si coriandru.

Creveti , sare , praf de chilli , ghimbir , usturoi si coriandru.

Pentru sos aveti nevoie de :

  • 3 linguri sos soia dark
  • 3 linguri otet de vin alb
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita pasta de ardei iuti
  • 2 fire ceapa verde
Ingrediente sos chinezesc: pasta de ardei iuti , ceapa verde , sos soia , zahar

Ingrediente sos chinezesc: pasta de ardei iuti , ceapa verde , sos soia , zahar

2.  Crevetii

Presarati sare peste ei si lasati-i deoparte 15 minute apoi uscati-i cu ajutorul unui prosop de hartie.

3.  Legumele

Taiati marunt ghimbirul , usturoiul si coriandrul (si ardeiul iute daca aveti)

Taiati marunt ghimbirul , usturoiul si coriandrul (si ardeiul iute daca aveti)

3. Sosul

Amestecati toate ingredientele laolata cu o furculita , apoi , tocati ceapa verde marunt si amestecati din nou.

4. Prepararea

Porniti cuptorul si lasati-l la foc minim. Apoi , incinge-ti wok-ul (pe aragaz) si turnati niste ulei cam cat sa acopere crevetii.  Cand uleiul este incins , prajiti crevetii in 2 transe timp de 1 minut maxim 2 (am citit undeva ca daca sunt lasati mai mult devin cauciucati, dar eu nu am testat).  La fiecare tura , scoate-ti crevetii cu o spumiera  si pastrati-i intr-un castron la cald , in cuptor la foc minim.

(Nu am putut face poze aici deoarece la acest pas totul trebuie facut foarte repede)

Scurgeti uleiul  dar lasati putin pe fund. Caliti putin usturoiul , ghimbirul si ardeiul iute , apoi adaugati coriandrul si crevetii. Mai lasati pana cand usturoiul isi schimba culoarea , moment in care sunt gata .

Creveti crocanti , cu ghimbir , ustori si coriandru

Creveti crocanti , cu ghimbir , ustoroi si coriandru

5. Servirea

Crevetii se servesc alaturi de sos

Crevetii se servesc alaturi de sos

pofta

pofta