Peste in oala de lut

Pe langa faptul ca este o mancare delicioasa ,  aceasta reteta nu necesita mult efort si puteti sa o serviti si la alte mese nu neaparat cu specific chinezesc.

Numele original al acestei retete este sha bao ju sun ke , sha bao fiind numele vasului si este o oala de lut chinezeasca.

Singurul lucru greu de gasit aici este oala de lut chinezeasca . Fata de oala de lut pe care o stim noi , aceasta are exteriorul de lut , interiorul fiind ca o oala normala.  Mai are avantajul si ca poate fi folosita direct pe aragaz. Eu nu am inca o asemenea oala , dar pentru retete de genul acesta , folosesc o  oala de lut normala , la cuptor , si  am grija sa se incalzeasca suficient inainte sa incep gatitul.

pastrav la ceaun

pastrav la ceaun. (Chiar daca e o reteta de mancare chinezeasca , data viitoare nu ma rabd si pun langa cartofi pai).

Ingrediente

  • un peste sau o bucata de peste  (eu am folosit pastrav)
  • 2 parti de ceapa verde , partea alba
  • 2 fire de ceapa verde taiat marunt
  • ghimbir , 2-3 felii
  • sos soia
  • 3-4 catei de ustoroi maruntit
  • supa de pui (1-2 cesti)
  • coriandru frunze
  • ulei
Ingrediente: Usturoiul a fost maruntit , 2 fire de ceapa taiate marunt , iar din 2 fire de ceapa s-a luat partea alba.

Usturoiul a fost maruntit , 2 fire de ceapa taiate marunt , iar din 2 fire de ceapa s-a luat partea alba.

Preparare

Daca este nevoie , taiati pestele astfel incat sa incapa in oala de lut. Eu l-am taiat in doua.

Daca este nevoie , taiati pestele astfel incat sa incapa in oala de lut. Eu l-am taiat in doua. Scoate-ti pestele , umpleti vasul de ulei , cat sa acopere pestele, apoi puneti la cuptor. Dupa ce s-a incins , adaugati pestele si lasati sa se prajeasca 5-10 minute, neacoperit.

Se ia oala din cuptor si folosind un polonic mic se scoate majoritatea uleiului din vas.

Se ia oala din cuptor si folosind un polonic mic se scoate majoritatea uleiului din vas. Se adauga usturoiul , ghimbirul , ceapa verde si sosul de soia , si se pune din nou in cuptor , de data asta cu capacul acoperit. Se lasa 5 minute.

Se scoate din nou si se adauga coriandrul , ceapa verde taiata marunt si supa de pui. Se lasa la cuptor la foc mai bland , pana cand majoritatea supei s-a evaporat.

Se scoate din nou si se adauga coriandrul , ceapa verde taiata marunt si supa de pui. Se pune capacul si se lasa la cuptor la foc mai bland , pana cand majoritatea supei s-a evaporat.

Dupa ce majoritatea supei a fost absorbita , pestele e gata. Puteti servi direct din oala.

Dupa ce majoritatea supei a fost absorbita , pestele e gata. Puteti servi direct din oala.

pofta! serviti cu orez sau chiar si cartofi pai.

pofta! serviti cu orez sau chiar si cartofi pai.

a

coaste de porc in sos dulce acrisor

Aceasta reteta este foarte usor de preparat si are avantajul ca toate ingredientele sunt usor de gasit si poate fi gatit pe langa alte feluri fara prea multa bataie de cap.

Coaste de porc in sos dulce acrisor

Coaste de porc in sos dulce acrisor

Ingrediente :

  • 1,5 kg coaste
  • 4 linguri miere
  • 1 lingura sos Worcestershire
  • condimente(praf 5 condimente ar fi ideal , daca nu dupa gust)
  • 2 linguri vin alb sec
  • 4 linguri sos soia
  • 1 lingura sos chili
  • 3 catei de ustori,curatati si taiati marunt
  • 1 lingurita boabe mustar macinate
Ingrediente pentru sos dulce acrisor

Ingrediente pentru sos dulce acrisor

Preparare:

Eu nu am gatit toate coastele deoadata , dar am preparat tot atata sos.

Daca este nevoie , macinati boabele de mustar

Daca este nevoie , macinati boabele de mustar

Puneti intr-o craticioara toate condimentele in afara de ustori , boabele de mustar si pasta de tomate. Puneti sosul pe aragaz , amestecand , iar dupa cateva minute adaugati boabele de mustar , usturoiul si pasta de rosii. Mai amestecati 2-3 minute si opriti.

Puneti intr-o craticioara toate condimentele in afara de ustoroi , boabele de mustar si pasta de tomate. Puneti sosul pe aragaz , amestecand , iar dupa cateva minute adaugati boabele de mustar , usturoiul si pasta de rosii. Mai amestecati 2-3 minute si opriti.

Daca e nevoie , despartiti coastele. Asezati-le apoi intr-un singur strat, pe un platou sau intr-o oala.

Daca e nevoie , despartiti coastele. Asezati-le apoi intr-un singur strat, pe un platou sau intr-o oala.

Turnati sosul peste coaste  astfel incat sa fie bine unse. Acoperiti vasul in care le tineti cu o folie de nailon , si lasati la marinat peste noapte in frigider.

Turnati sosul peste coaste astfel incat sa fie bine unse. Acoperiti vasul in care le tineti cu o folie de nailon , si lasati la marinat peste noapte in frigider.

Puneti coastele intr-o tava , puneti putina marinata peste , si pastrati ce va ramane. Coastele se tin in cuptor timp de 35-40 minute , timp in care le ungeti periodic cu marinata pe care ati pastrat-o.

Puneti coastele intr-o tava , puneti putina marinata peste , si pastrati ce va ramane. Coastele se tin in cuptor timp de 35-40 minute , timp in care le ungeti periodic cu marinata pe care ati pastrat-o.

Scoateti coastele si serviti. In farfurie , langa coaste, am paine de orez , de la un restaurant local.

Scoateti coastele si serviti. In farfurie , langa coaste, am paine de orez , de la un restaurant local.

Pofta

Pofta

Reteta chinezeasca de pui la cuptor

Datorita timpului lung de pregatire in cuptor , aceasta reteta este foarte potrivita pentru un pui mai batran sau care a stat foarte mult timp in frigider ( al meu indeplineste ambele conditii). Aceasta reteta poarta numele de beggar’s chicken in engleza , adica puiul (gaina) cersetorului.

In putine alte moduri de preparare puiul se patrunde asa bine  asa ca puteti folosi acest mod (in coca) pentru orice alte arome va plac.

Ingrediente:

  • 1 pui
  • sos de soia
  • jumatate de ceapa
  • ghimbir
  • praf 5 condimente (sau  piper , scortisoara , curry , boia si ce va mai place)
  • 2 linguri vin de gatit
  • sos de soia dark(sau sos hoisin daca nu aveti)
  • o lingurita zahar
  • putin ulei

Pentru aluat:

  • 600 g faina
  • 1 kg sare de gatit
  • apa

Preparare

Pune-ti intr-un castron sarea si faina

Pune-ti intr-un castron sarea si faina

se adauga treptat apa si se framananta

se adauga treptat apa si se framananta

taiati ghimbirul in bucati mari

taiati ghimbirul in bucati mari

Apoi ceapa , si puneti-o impreuna cu ghimbirul intr-un castron

Apoi ceapa , si puneti-o impreuna cu ghimbirul intr-un castron

Adaugati o lingurita de zahar precum si restul de condimente

Adaugati o lingurita de zahar precum si restul de condimente

Adaugati 4-5 linguri sos de soia si 2 linguri de vin , apoi amestecati

Adaugati 4-5 linguri sos de soia si 2 linguri de vin , apoi amestecati

Puneti puiul pe 2 folii mari de aluminiu si ungeti-l cu sos de soia dark (sau sos hoisin) apoi cu ulei.

Puneti puiul pe 2 folii mari de aluminiu si ungeti-l cu sos de soia dark (sau sos hoisin) apoi cu ulei.

Puneti amestecatura de ceapa , ghimbir si condimente  in interiorul puiului.

Puneti amestecatura de ceapa , ghimbir si condimente in interiorul puiului.

Folosind niste scobitori , inchideti toate orificiile puiului.

Folosind niste scobitori , inchideti toate orificiile puiului.

Apoi impaturati-l  folosind foliile de staniol.

Apoi impaturati-l folosind foliile de staniol.

Folositi aluatul pregatit mai devreme pentru a impaturii inca odata puiul , de data aceasta in aluat. Aveti grija sa fie complet acoperit. In mod normal puteti intinde aluatul pe niste faina , apoi punand puiul deasupra , il infasurati in jurul lui. Eu am pus aluat pe fundul tavii , apoi am pus puiul ,iar apoi am acoperit bucata cu bucata (am uitat  ). La sfarsit turnati putina apa peste aluat.

Folositi aluatul pregatit mai devreme pentru a impaturi inca odata puiul , de data aceasta in aluat. Aveti grija sa fie complet acoperit. In mod normal puteti intinde aluatul pe niste faina , apoi punand puiul deasupra , il infasurati in jurul lui. La sfarsit turnati putina apa peste aluat.

Nota: Eu am pus aluat pe fundul tavii , apoi am pus puiul invelit in staniol acoperindu-l bucata cu bucata (pentru ca am uitat ca trebuie intins ).Aveti grija sa mai puneti o folie de staniol peste tava , sau altfel aluatul se va prinde de tava pentru totdeauna.

Puiul se lasa o ora in cuptor la foc maxim , apoi inca 3 ore la foc mediu-mic , dupa care se scoate.

Puiul se lasa o ora in cuptor la foc maxim , apoi inca 3 ore la foc mediu-mic , dupa care se scoate.

Folosind un ciocan de bucatarie , sparge-ti crusta. Puiul e gata.

Folosind un ciocan de bucatarie , spargeti crusta. Puiul e gata.

Pofta

Pofta, puteti servii cu orez sau orice alta garnitura.

aripi de pui picante

Inca un fel de a face aripi de pui , reteta chinezeasca bineinteles.  Aceasta reteta am gasit-o pe youtube , de unde am pus si tutorialul .

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de :

  • 1 kilogram aripi
  • condimente gratar
  • sare

Pentru sos:

  • 2 linguri zahar
  • otet de orez
  • 30 ml sos soia
  • 3-4 linguri , sau mai mult (dupa gust) , sos chili picant
  • 1 lingura praf de mustar picant sau mustar picant

Preparare

Se condimenteaza aripile de pui cu sare si condimente de gratar apoi se pun la cuptor 45-60 minute. Cu putin timp inainte sa scoateti aripile, se pune wokul pe foc si se pun ingredientele pentru sos, apoi se amesteca. Cand sosul s-a legat, pune-ti aripile in wok si amestecati.

Aveti mai jos tutorialul video si reteta originala:

Pofta.

P.S.: Gasiti foarte multe retete bune  de aceasli autor pe youtube , instructiuni video pas cu pas.

Pui chinezesc la cuptor cu sos hoisin

Pentru ca ieri am scris despre sosul hoisin , am cautat o reteta simpla de preparat.

Din nou , am gasit un filmulet pe youtube. Nota , in loc de praf de anason (care nu prea se gaseste pe aici) , puteti folosii orice alte condimente va plac(piper de exemplu).