Miso Ramen - 11
Rețetă simplă de miso ramen

Scopul acestei rețete e să introducă un ingredient simplu și să continue o serie de rețete bazate pe ramen. Deși ele nu sunt chinezești, sunt foarte populare.

Ramenul se poate clasifica in 4 categorii mari: Miso,Shio, Shoyu și Tonkotsu Ramen  . Aceasta este o rețetă foarte simplă de miso ramen. Toppingurile se pot varia, iar celelate rețete de miso ramen vor extinde  de aici.

Pasta miso e accesibilă în România la magazinele online de specialitate.   Comandați varianta mai deschisă la culoare.

Rețeta e extraordinar de simplă și ușor de făcut.

Miso Ramen - 11

Ingrediente

  • 2 pulpe mici de pui sau 2 aripi
  • 1 ceapă verde
  • 2 felii de ghimbir
  • tăiței ramen (sau groși dacă nu aveți)
  • verdețuri ( se poate folosi baby spanac)
  • un ou fiert tăiat în jumătate
  • 2-3 linguri sos de soia
  • 2 linguri mirin
  • sos teriaky sau sos hoisin
  • 4-5 linguri pastă miso (varianta deschisa la culoare)
  • 1 linguriță de ulei de susan

Preparare

 

Pe scurt:

  1. Tăițeii se fierb conform instrucțiunilor, apoi se pun într-un bol
  2. Se ia partea albă de la ceapă, iar restul se taie mărunt.
  3. Se opărește odată carnea de pui , se curăță sub apă rece, apoi se pune din nou la fiert împreună cu partea albă de la ceapă, ghimbirul și sosul mirin.
  4. După ce carnea a fiert,  se scoate și se pune deoparte. Ceapa alba si feliile de ghimbir se aruncă.
  5. Se amestecă sosul de soia și pasta miso în supă
  6. Carnea de pui se prăjește puțin în ulei , apoi se acoperă cu sos teriaki.
  7. Verdețurile se trec 4-5 secunde în sosul care a rămas de la pui.
  8. Se asează topingurile peste tăiței și se toarnă supa.

 

 

Se fierbe sub capac 2-3 minute si se serveste
Nabeyaki Udon

Reteta e la baza japoneza, dar foarte usor de facut. In reteta originala se foloseste udon, dar se poate folosi orice taitei (grosi) doriti. Eu am folosit  asa numitele shirataki pentru ca mi-au fost la indemana.  Nu lasati asta sa va sperie si inlocuiti cu ce e accesibil unde locuiti.

Grija mare sa nu folositi un sos de soia foarte sarat. Daca nu aveti alta optiune, folositi mai putin sos de soia. Daca doriti sa testati cat puteti adauga, data viitoare cand faceti o supa normala de pui, direct in farfurie, adaugati putin cate putin sos de soia, ca sa observati proportia potrivita. Dupa, aceasta proprtie trebuie ajustata pentru 1l.

 

Nabeyaki shirataki

Nabeyaki

Ingrediente

  • 1 l supa de pui sau de legume sau  dashi
  • 2 catei de ustoroi pisati (ca pentru mujdei)
  • 1 lingura ghimbir tocat marunt
  • 1 piept sau 2 pulpe de pui dezosate
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapa verde
  • 1 pachet udon
  • 2 linguri mirin (sau vin alb daca nu)
  • 100-150 grame spanac oparit (eu am folosit pak choi, dar reteta originala e cu spanac)
  • 50 ml sos soia (preferabil nu foarte sarat)
  • 2 oua

Preparare

carne de porc cu piper negru
Porc cu piper negru si salata de castraveti murati chinezesti

Porc cu piper negru si castraveti murati chinezesti

Aceasta reteta este foarte simplu de preparat si nu necesita prajire.  Pe langa ca e usor de preparat , iesiti si foarte ieftin. Am avut de cumparat doar carne  de 8 lei , restul ingredientelor fiind deja in bucataria mea.

Ingrediente

  • jumate kilogram carne de porc
  • 4 catei de usturoi
  • 40 grame ghimbir (o bucata de 3-4 centimetri)
  • 2 linguri sos de soia
  • 3 linguri sos de peste
  • 1 lingura zahar
  • 1 litru de apa sau de supa( baza) de porc
  • 1 lingura piper negru boabe

Preparare

Carnea se taie in bucati mici ( "bitesize")

Carnea se taie in bucati mici ( "bitesize")

Intr-o oala se pune la fiert apa , sosul de peste si sosul de soia pana da intr-un clocot.

Intr-o oala se pune la fiert apa , sosul de peste si sosul de soia pana da intr-un clocot.

pana apa fierbe se taie usturoiul bucati si se zdrobeste cu latul cutitului.

pana apa fierbe se taie usturoiul bucati si se zdrobeste cu latul cutitului.

Ghimbirul se  curata si se marunteste

Ghimbirul se curata si se marunteste

Dupa ce apa si sosurile a dat in clocot , se adauga usturoiul , ghimbirul , zaharul , piperul si carnea.

Dupa ce apa si sosurile au dat in clocot , se adauga usturoiul , ghimbirul , zaharul , piperul si carnea.

Focul se da mai incet , se acopera oala si se lasa aproximativ o ora jumate , timp in care o parte considerabila din lichid s-a evaporat.

Focul se da mai incet , se acopera oala si se lasa aproximativ o ora jumate , timp in care o parte considerabila din lichid se va evapora.

Dupa ce a trecut timpul si apa s-a evaporat , porcul poate fi scos cu o sita sau paleta si servit.

Dupa ce a trecut timpul si apa s-a evaporat , porcul poate fi scos cu o sita sau paleta si servit.

Porcul se serveste cu orez fiert si castraveti murati chinezesti.

Porcul se serveste cu orez fiert si castraveti murati

si cu orez bineinteles

si cu orez bineinteles

porc fiert cu piper negru si castraveti murati

porc fiert cu piper negru si castraveti murati

pofta

pofta

Reteta poate fi gatita cu o zi inainte. Daca faceti asta , dupa ce a fiert , lasati oala pana a doua zi , timp in care aromele se vor imbiba mai bine. Inainte sa serviti , incalziti pana da intr-un clocot.

Reteta poate fi gatita cu o zi inainte. Daca faceti asta , dupa ce a fiert , lasati oala pana a doua zi , timp in care aromele se vor imbiba mai bine. Inainte sa serviti , incalziti pana da intr-un clocot.

Reteta chinezeasca de pui la cuptor

Datorita timpului lung de pregatire in cuptor , aceasta reteta este foarte potrivita pentru un pui mai batran sau care a stat foarte mult timp in frigider ( al meu indeplineste ambele conditii). Aceasta reteta poarta numele de beggar’s chicken in engleza , adica puiul (gaina) cersetorului.

In putine alte moduri de preparare puiul se patrunde asa bine  asa ca puteti folosi acest mod (in coca) pentru orice alte arome va plac.

Ingrediente:

  • 1 pui
  • sos de soia
  • jumatate de ceapa
  • ghimbir
  • praf 5 condimente (sau  piper , scortisoara , curry , boia si ce va mai place)
  • 2 linguri vin de gatit
  • sos de soia dark(sau sos hoisin daca nu aveti)
  • o lingurita zahar
  • putin ulei

Pentru aluat:

  • 600 g faina
  • 1 kg sare de gatit
  • apa

Preparare

Pune-ti intr-un castron sarea si faina

Pune-ti intr-un castron sarea si faina

se adauga treptat apa si se framananta

se adauga treptat apa si se framananta

taiati ghimbirul in bucati mari

taiati ghimbirul in bucati mari

Apoi ceapa , si puneti-o impreuna cu ghimbirul intr-un castron

Apoi ceapa , si puneti-o impreuna cu ghimbirul intr-un castron

Adaugati o lingurita de zahar precum si restul de condimente

Adaugati o lingurita de zahar precum si restul de condimente

Adaugati 4-5 linguri sos de soia si 2 linguri de vin , apoi amestecati

Adaugati 4-5 linguri sos de soia si 2 linguri de vin , apoi amestecati

Puneti puiul pe 2 folii mari de aluminiu si ungeti-l cu sos de soia dark (sau sos hoisin) apoi cu ulei.

Puneti puiul pe 2 folii mari de aluminiu si ungeti-l cu sos de soia dark (sau sos hoisin) apoi cu ulei.

Puneti amestecatura de ceapa , ghimbir si condimente  in interiorul puiului.

Puneti amestecatura de ceapa , ghimbir si condimente in interiorul puiului.

Folosind niste scobitori , inchideti toate orificiile puiului.

Folosind niste scobitori , inchideti toate orificiile puiului.

Apoi impaturati-l  folosind foliile de staniol.

Apoi impaturati-l folosind foliile de staniol.

Folositi aluatul pregatit mai devreme pentru a impaturii inca odata puiul , de data aceasta in aluat. Aveti grija sa fie complet acoperit. In mod normal puteti intinde aluatul pe niste faina , apoi punand puiul deasupra , il infasurati in jurul lui. Eu am pus aluat pe fundul tavii , apoi am pus puiul ,iar apoi am acoperit bucata cu bucata (am uitat  ). La sfarsit turnati putina apa peste aluat.

Folositi aluatul pregatit mai devreme pentru a impaturi inca odata puiul , de data aceasta in aluat. Aveti grija sa fie complet acoperit. In mod normal puteti intinde aluatul pe niste faina , apoi punand puiul deasupra , il infasurati in jurul lui. La sfarsit turnati putina apa peste aluat.

Nota: Eu am pus aluat pe fundul tavii , apoi am pus puiul invelit in staniol acoperindu-l bucata cu bucata (pentru ca am uitat ca trebuie intins ).Aveti grija sa mai puneti o folie de staniol peste tava , sau altfel aluatul se va prinde de tava pentru totdeauna.

Puiul se lasa o ora in cuptor la foc maxim , apoi inca 3 ore la foc mediu-mic , dupa care se scoate.

Puiul se lasa o ora in cuptor la foc maxim , apoi inca 3 ore la foc mediu-mic , dupa care se scoate.

Folosind un ciocan de bucatarie , sparge-ti crusta. Puiul e gata.

Folosind un ciocan de bucatarie , spargeti crusta. Puiul e gata.

Pofta

Pofta, puteti servii cu orez sau orice alta garnitura.

porc cu ghimbir
poza porc in sos marinat

poza porc in sos marinat

Aceasta reteta este usor de preparat , singurul lucru mai special de care aveti nevoie fiind ghimbirul , care in ziua de azi se gaseste la aproape orice supermarket. Un inconvenient la aceasta reteta este ca aveti nevoie de mult ulei.

Ingrediente

  • 400 grame piept de porc(sau alta carne)
  • sos soia , 2-3 linguri
  • alcool 2-3 linguri
  • condimente dupa gust
  • otet
  • o jumatate ceapa taiata marunt
  • 3-4 catei de usturoi taiati marunt
  • 2 linguri ulei de susan (optional)
  • o bucata radacina ghimbir de 2-3 centrimetri taiata marunt
  • 2-3 linguri amidon dizolvat in apa

Preparare

Carnea de porc se taie si se marineaza cu o lingura de soia si una de alcool

Carnea de porc se taie si se marineaza cu o lingura de soia si una de alcool

taiati ghimberul marunt

taiati ghimberul marunt

apoi taiati marunt ceapa ..

apoi taiati marunt ceapa ..

apoi tocati si usturoiul

apoi tocati si usturoiul

Puneti ceapa , usturoiul si ghimbirul intr-un castron

Puneti ceapa , usturoiul si ghimbirul intr-un castron

Puneti apoi o lingura sos soia , una de alcool si una de otet , precum si condimente dupa gust. Amestecati.

Puneti apoi o lingura sos soia , una de alcool si una de otet , precum si condimente dupa gust. Amestecati.

Puneti wok-ul la foc mic  cu suficient ulei cat sa acopere carnea .

Puneti wok-ul la foc mic cu suficient ulei cat sa acopere carnea .

rumeniti putin carnea de porc

rumeniti putin carnea de porc

Apoi scoateti-o si scurgeti-o de ulei

Apoi scoateti-o si scurgeti-o de ulei

Puneti din nou wok-ul pe foc , de data asta la foc mare

Puneti din nou wok-ul pe foc , de data asta la foc mare

Se prajesc din nou bucatile de porc pana isi schimba culoarea in galben auriu

Se prajesc din nou bucatile de porc pana isi schimba culoarea in galben auriu

Se varsa uleiul si se lasa putin pe fund. Apoi se pune carnea si la urma sosul. Amestecati cateva minute  si la sfarsit adaugati uleiul de susan

Se varsa uleiul si se lasa putin pe fund. Apoi se pune carnea si la urma sosul. Amestecati cateva minute si la sfarsit adaugati uleiul de susan

E gata puteti servi cu orez.

E gata puteti servi cu orez.

Pofta.

Pofta.

pui in sos dulce

Ingrediente

  • 500 grame de piept de pui
  • un albus de ou
  • jumatate de ceapa tocata
  • 25 grame ghimbir tocat (cat ceapa)
  • 50 ml supa clara de pui sau legume
  • 25 ml alcool
  • 40 ml otet de orez
  • 50 grame zahar
  • sos de soia
  • condimente dupa gust
  • amidon
  • ulei
  • putin ulei de susan
Pui in sos dulce

Pui in sos dulce

Preparare

Albusul se amesteca cu sare si amidon (ca pentru omleta) apoi  se pune peste carnea taiata fasii.

Albusul se amesteca cu sare si amidon (ca pentru omleta) apoi se pune peste carnea taiata fasii.

Ceapa si ghimbirul se toaca marunt si se pun intr-un castron.

Ceapa si ghimbirul se toaca marunt si se pun intr-un castron.

Peste ceapa si ghimbir se pun restul ingredientelor , adica supa , alcoolul , putin sos de soia , otetul , zaharul si condimente dupa gust.

Peste ceapa si ghimbir se pun restul ingredientelor , adica supa , alcoolul , putin sos de soia , otetul , zaharul si condimente dupa gust.

Se mai adauga cat amidon incape(adica cat absoarbe compozitia)

Se mai adauga cat amidon incape(adica cat absoarbe compozitia)

Se pune suficient ulei cat sa acopere carnea si se incinge la foc mare. Se adauga carnea si se prajeste pana e facuta.

Se pune suficient ulei cat sa acopere carnea si se incinge la foc mare. Se adauga carnea si se prajeste pana e facuta.

Carnea se scoate si se tine intr-o cratita , separat.

Carnea se scoate si se tine intr-o cratita , separat.

Se goleste aproape tot uleiul din wok apoi se pune compozitia de mai sus. Se amesteca pana se ingroasa apoi se pune carnea si cateva picaturi de ulei de susan daca aveti. Amestecati la foc mic un minut doua si e gata.

Se goleste aproape tot uleiul din wok apoi se pune compozitia de mai sus. Se amesteca pana se ingroasa apoi se pune carnea si cateva picaturi de ulei de susan daca aveti. Amestecati la foc mic un minut doua si e gata.

Serviti cu orez. Pofta

Serviti cu orez. Pofta

pofta

pofta