mancare chinezeasca de porc la 6 lei

Aceasta nu e o reteta clasica , e ceva ce puteti gati in maxim  15 minute cand  vreti sa mancati ceva rapid.  Daca aveti in drum spre casa un loc cu carne proaspata ,  puteti sa va cumparati putina carne pe care sa o gatiti rapid cand ajungeti acasa.  Eu am cumparat 2 bucati mici de porc la 6 lei .

reteta simplificata de porc rosu

reteta simplificata de porc rosu

Ingrediente:

  • carne de porc
  • sos de soia
  • alcool
  • 1 lingurita zahar
  • piper
  • ghimbir
  • usturoi
  • o lingura sos hoisin

Preparare

Taiati carnea bucatele , condimentati , turnati sosul de soia si alcoolul.

Taiati carnea bucatele , condimentati cu zahar si piper , turnati sosul de soia si alcoolul.

Caliti ghimbirul si usturoiul timp de jumatate de minut apoi prajiti carnea .  Dupa ce carnea e prajita , mai pune-ti doua trei linguri sos de soia si o lingura de sos hoisin. Amestecati continuu. Puteti adauga ce condimente va plac.  Adaugati un sfert  de cana de apa , sau supa de pui daca aveti , si mai lasati la foc mediu cateva minute. Scoateti carnea  si serviti cu orez.

Pofta

Pofta

In afara de ingrediente , care le aveam , am platit doar carnea , 6 lei

In afara de ingrediente , care le aveam , am platit doar carnea , 6 lei

Nota

Aceasta este o reteta simplificata(adica fara toate ingredientele) de porc rosu.

Vita Sichuan

Aceasta reteta chinezeasca  de vita sichuan este  destul de picanta.  Mi-au lipisit cateva ingrediente , dar chiar si fara ele , iasa o mancare foarte buna.

Vita in stil sichuan

Vita in stil sichuan

Ingrediente

  • jumatate kilogram carne de vita
  • 2-3 linguri sos de soia
  • 2-3 linguri sos de stridii (de data asta nu am avut)
  • 2-3 linguri alcool  (preferabil vin de orez)
  • 2 morcovi
  • 1 ardei iute proaspat
  • 5-6 ardei iuti rosii uscati (eu am folosit tot proaspat)
  • ghimbir
  • usturoi
  • piper boabe sichuan (am folosit piper normal)
  • 1 cana supa de pui sau legume (sau apa calda daca nu)
  • amidon
Ingrediente pentru vita sichuan

Ingrediente pentru vita sichuan

Preparare

Taiati fasii carnea, apoi condimentati-o , si turnati sosul de soia , alcoolul si sosul de stridii. Lasati cel putin 30 minute.

Taiati fasii carnea, apoi condimentati-o , si turnati sosul de soia , alcoolul si sosul de stridii. Lasati cel putin 30 minute.

Taiati morcovii bucati  mici

Taiati morcovii bucati mici

taiati ghimbirul si usturoiul in bucati mici

taiati ghimbirul si usturoiul in bucati mici

Maruntiti un ardei iute , iar restul taiati-i in 2-3 bucati

Maruntiti un ardei iute , iar restul taiati-i in 2-3 bucati

Incalziti wokul apoi turnati putin ulei. Caliti ardeiul iute maruntit , apoi caliti morcovii 2-3 minute. Scoateti-i si puneti-i intr-un vas . Caliti apoi ghimbirul si usturoiul , apoi puneti carnea si  prajiti-o . Daca wok-ul dumneavoastra nu e destul de incapator , puteti prajii in 2-3 ture carnea , avand grija sa tineti carnea deja prajita la cald. Dupa ce ati prajit carnea , dati focul mai mic , si pune-ti in wok toata carnea si morcovii. Amestecati. Pune-ti supa de pui sau apa calda si lasati sa fiarba cateva minute impreuna cu boabele de piper. Ingrosati sosul cu putin amidon alimentar , eventual mai condimentati (dupa gust). E gata. Serviti cu orez sau cu paste de orez.

vita sichuan ,pofta buna.

Vita in stil sichuan

Vita in stil sichuan

pofta - vita sichuan

pofta - vita sichuan

vita_sichuan-081

Sfat

Odata cu reteta aceasta puteti pregatii si sos sichuan picant. Mai pune-ti putin ulei dupa ce ati scos morcovii , caliti 2-3 bucati din restul de  ardei iute  impreuna cu niste sare.  Turnati apoi continutul wokului , impreuna cu uleiul intr-un recipient si omogenizati-l intr-un blender  . Ati obtinut o varianta de sos sichuan , ce poate fi pastrata la frigider cateva luni si folosita si cu alte mancaruri.

sos sichuan simplu

sos sichuan simplu(mai trebuie omogenizat)

Pui Sichuan – Gong Bao Ji Ding

Am vazut ca multa lume cauta pui sichuan  , asa ca postez aceasta reteta.  Nu am mai gatit aceasta reteta de ceva vreme , asa ca inca nu am poze , dar le voi pune odata ce vor fi valabile.

Ingrediente:

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de :

  • 4 bucati piept de pui , taiate fasii sau in bucati de 1 centimetru
  • 10 ardei iuti rosii si uscati (daca se poate)
  • 250 ml ulei

Pentru marinata aveti nevoie de :

  • 1 ou
  • 1 lingura sos soia
  • 2 lingurite amidon
  • 1 lingura de ulei

Ingredientele pentru marinata trebuie amestecate ca pentru omleta.

Pentru sos aveti nevoie de :

  • 1 lingura vin de orez chinezesc (sau sake sau vin alb sec)
  • 1 lingura otet
  • 1 lingurita si jumatete zahar
  • 1/2 lingurita sos soia dark (e mai gros)
  • 1/2 lingurita sos soia
  • cateva picaturi ulei susan
  • 1 lingurita si jumatate amidon alimentar amestecat cu 2 linguri de apa
  • 4 felii  de ghimbir (feliati  pur si simplu)
  • 4 cepe verzi taiate in bucati de 4-5 centimetri

Preparare

Marinati carnea 20-30 minute iar intre timp taiati ardeii iuti in bucati de 2-3 centimetrii si curatati-i de seminte. Incalziti wok-ul puneti 2 linguri de ulei pe fund , apoi prajiti ardeiul iute la temperatura mare (aveti grija sa nu se inegreasca sau vor deveni amari). Scoateti-i din wok si lasati-i deoparte intr-o farfurie.

Pune-ti restul uleiului in wok si prajiti puiul. Cand puiul e aproape facut , pune-ti ingredientele pentru sos  , apoi amidonul cu apa si lasati pe foc pana sosul se mai ingroasa. Adaugati ghimbirul , ceapa verde si ardeiul iute , amestecati si serviti imediat.

Pofta.

Serviti imediat in castronase
Supa chinezeasca de pui

Pentru aceasta supa aveti nevoie de:

  • 2 pulpe mari de pui
  • putin ulei
  • 1 ceapa
  • 4 fire de ceapa verde
  • 1 bucata ghimbir de 2,5 centimetri
  • 1,1 l supa limpede de pui
  • coaja de la 1/2 lamaie verde
  • 50 g orez cu bobul lung(eu am folosit o ceasca)
  • 70 grame ciuperci champignon
  • 1 lingura de sos dark soia
  • 4 linguri de vin alb sec
  • piper

Supa de pui , ca si ingredient   de care aveti nevoie si in alte retete , se poate obtine din supa la plic , in care fierbeti niste ciuperci si putin ghimbir, eventual puteti folosii si cuburi concentrate. Strecurati supa inainte sa o folositi.

Ingredientele , in afara de carne, sunt: ciuperci , ceapa verde , ceapa , ghimbir si jumatate din coaja de la o lamaie verde

Ingredientele , in afara de carne, sunt: ciuperci , ceapa verde , ceapa , ghimbir si jumatate din coaja de la o lamaie verde

Taiati ceapa rondele , ceapa vede in bucati de 3-4 cm , ghimbirul il tocati marunt , iar ciupercile le taiati in felii cat mai subtiri.

Taiati ceapa rondele , ceapa vede in bucati de 3-4 cm , ghimbirul il tocati marunt , iar ciupercile le taiati in felii cat mai subtiri.

Indepartati  pielea si grasimea de pe pulpele de pui  si taiati fiecare pupla in doua, astfel incat sa obtineti 4 bucati.(Eu am folosit pulpe dezosate care erau gata prelucrate).

Incingeti putin ulei intr-o cratita incapatoare , apoi caliti ceapa la foc domol pana se inmoaie. Adaugati apoi ghimbirul maruntit , lasati 30 secunde timp in care amestecati continuu , apoi adaugati supa de pui. Puneti bucatile de carne  in oala , apoi coaja de lamaie(mie imi place mai tare fara), acoperiti vasul apoi lasati sa fiarba la foc domol timp de 15 minute.

Scoate-ti carnea din supa apoi lasati-o putin sa se raceasa pana puteti sa umblati cu ea.

Dezosati pulpele daca e cazul apoi  rupeti carnea bucatele

Dezosati pulpele daca e cazul apoi rupeti carnea bucatele

Puneti carnea inapoi in oala , impreuna cu ceapa verde, ciupercile , sosul de soia si vinul  si mai lasati 9-10 minute .Scoate-ti coaja de lamaie apoi puneti sare si piper dupa gust.

E gata

E gata

Serviti imediat in castronase

Serviti imediat in castronase

Pofta

Pofta

Creveti crocanti in sos chinezesc

Acesta reteta este foarte potrivita ca fel ajutator pe langa alte feluri la mese mai importante.E posibil sa nu iasa crocanti ,mai alesi daca au fost congelati ,  dar iasa buni totusi.

1.  Ingrediente

  • 450 grame creveti decorticati
  • ulei
  • 2 catei de usturoi
  • 1 bucata ghimbir (2,5 cm)
  • 1 ardei iute verde , curatat de seminte si tocat marunt(eu am folosit praf chilli pentru ca nu am avut)
  • 4 fire coriandru tocate fin
Creveti , sare , praf de chilli , ghimbir , ustori si coriandru.

Creveti , sare , praf de chilli , ghimbir , usturoi si coriandru.

Pentru sos aveti nevoie de :

  • 3 linguri sos soia dark
  • 3 linguri otet de vin alb
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita pasta de ardei iuti
  • 2 fire ceapa verde
Ingrediente sos chinezesc: pasta de ardei iuti , ceapa verde , sos soia , zahar

Ingrediente sos chinezesc: pasta de ardei iuti , ceapa verde , sos soia , zahar

2.  Crevetii

Presarati sare peste ei si lasati-i deoparte 15 minute apoi uscati-i cu ajutorul unui prosop de hartie.

3.  Legumele

Taiati marunt ghimbirul , usturoiul si coriandrul (si ardeiul iute daca aveti)

Taiati marunt ghimbirul , usturoiul si coriandrul (si ardeiul iute daca aveti)

3. Sosul

Amestecati toate ingredientele laolata cu o furculita , apoi , tocati ceapa verde marunt si amestecati din nou.

4. Prepararea

Porniti cuptorul si lasati-l la foc minim. Apoi , incinge-ti wok-ul (pe aragaz) si turnati niste ulei cam cat sa acopere crevetii.  Cand uleiul este incins , prajiti crevetii in 2 transe timp de 1 minut maxim 2 (am citit undeva ca daca sunt lasati mai mult devin cauciucati, dar eu nu am testat).  La fiecare tura , scoate-ti crevetii cu o spumiera  si pastrati-i intr-un castron la cald , in cuptor la foc minim.

(Nu am putut face poze aici deoarece la acest pas totul trebuie facut foarte repede)

Scurgeti uleiul  dar lasati putin pe fund. Caliti putin usturoiul , ghimbirul si ardeiul iute , apoi adaugati coriandrul si crevetii. Mai lasati pana cand usturoiul isi schimba culoarea , moment in care sunt gata .

Creveti crocanti , cu ghimbir , ustori si coriandru

Creveti crocanti , cu ghimbir , ustoroi si coriandru

5. Servirea

Crevetii se servesc alaturi de sos

Crevetii se servesc alaturi de sos

pofta

pofta