fasii de porc

Aceasta reteta de mancare chinezeasca este simpla  si  se poate prepara si cu  alte tipuri  de carne, cum ar fi pui , caracatita sau creveti.  Se poate servii cu orez  si diferite sosuri sau infasurata in salata impreuna cu menta , coriandru , ceapa verde sau ce va place. Tehnica de gatire se numeste “dry cooking” si de obicei desemneaza retetete in care lichidul se evapora  in timpul gatirii.

fasii de porc "dry cooked" cu ceapa verde si orez

fasii de porc "dry cooked"

Pe deasupra , costurile sunt mici , ingredientele fiind putine si relativ usor de procurat.

Ingrediente

  • carne de porc
  • 15 ml ulei
  • 30 ml sos de peste
  • 30 ml sos de soia
  • 1 lingura zahar
  • ceapa verde(optional)
  • menta (optional)
  • coriandru (optional)

Preparare

carnea se taie fasii

carnea se taie fasii

la fel si ceapa verde

la fel si ceapa verde

Pentru a face carlionti de ceapa verde , ceapa taiata fasii se pune in apa rece cu gheata (optional)

Daca doriti carlionti de ceapa , aceasta se aseaza in apa rece cu gheata(optional)

Se infierbanta un wok si se adauga uleiul  , sosurile si zaharul.

Se infierbanta un wok si se adauga uleiul , sosurile si zaharul.

Se adauga in wok carnea de porc  si se amesteca la foc mediu pana lichidul se evapora si carnea isi schimba culoarea.

Se adauga in wok carnea de porc si se amesteca la foc mediu pana lichidul se evapora si carnea isi schimba culoarea.

puteti servii cu orez si eventual alte sosuri (chilli , dulce acrisor , etc)

puteti servii cu orez si eventual alte sosuri (chilli , dulce acrisor , etc)

sau puteti sa le infasurati in fasii de salata , adaugand ceapa verde si optional  menta si coriandru

sau puteti sa le infasurati in fasii de salata , adaugand ceapa verde si optional menta si coriandru

bineinteles puteti adauga ce sosuri doriti, in acest caz s-a adaugat sos chilli

bineinteles puteti adauga ce sosuri doriti, in acest caz s-a adaugat sos chilli

Pofta buna

Pofta buna

Cum preparam orezul

O sa prezint metodele care le-am invatat eu de preparat orezul , in ordine inversa. In toate cazurile folosesc orez cu bobul lung care se spala inainte de folosire.

1. Cu ajutorul aparatului de facut orez

Daca gatiti des aceasta este cea mai rapida metoda si va scuteste de o gramda de batai de cap.

aparat de facut orez

aparat de facut orez

la o masura de orez , se pun 2 masuri de apa

la o masura de orez , se pun 2 masuri de apa. Orezul se spala inainte

Dupa ce aparatu fierbe orezul , se mai lasa orezul 10 minute , si e gata

Dupa ce aparatu fierbe orezul , se mai lasa orezul 10 minute si e gata

orez fiert

orez fiert

2. In oala acoperita

Aceasta era metoda mea preferata de preparare a orezului inainte de a imi cumpara aparat de facut orezul si este foarte similara , atat doar ca in cazul de mai sus aparatul stia cand sa opreasca orezul.

La o masura de orez se pun 2 masuri de apa. Orezul se spala in mai multe ape, apoi se pune intr-o oala mai groasa si  acoperita impreuna cu apa.  Se pune la foc potrivit , iar la primul clocot se da la foc mic. Se lasa 20 minute apoi se opreste focul si nu se ridica capacul. Se mai lasa apoi 10 minute  fara a ridica capacul. E gata.

Cel mai important e sa nu ridicati capacul , iar daca e posibil folositi o oala care are gaura pe capac.

Varianta

Puteti fierbe fara capac timp de 2 minute , pana apar niste gauri ca niste cratere pe suprafata orezului , apoi fierbeti 20 minute la foc mic cu capac, dupa care opriti focul si mai lasati 10 minute.

3. Orez fiert apoi dat la cuptor.

Pentru aceasta reteta se folosese o masura de orez si o masura jumatate de apa.

Se pune orezul si apa intr-o oala de marime medie apoi se fierbe la foc potrivit. Cand  incepe sa fiarba apa se reduce flacara si se mai lasa 3 minute , apoi se acopera vasul. Dupa 15 minute, se da capacul la o parte si se pune la cuptor ,la foc mic, inca 15 minute.

Serviti imediat in castronase
Supa chinezeasca de pui

Pentru aceasta supa aveti nevoie de:

  • 2 pulpe mari de pui
  • putin ulei
  • 1 ceapa
  • 4 fire de ceapa verde
  • 1 bucata ghimbir de 2,5 centimetri
  • 1,1 l supa limpede de pui
  • coaja de la 1/2 lamaie verde
  • 50 g orez cu bobul lung(eu am folosit o ceasca)
  • 70 grame ciuperci champignon
  • 1 lingura de sos dark soia
  • 4 linguri de vin alb sec
  • piper

Supa de pui , ca si ingredient   de care aveti nevoie si in alte retete , se poate obtine din supa la plic , in care fierbeti niste ciuperci si putin ghimbir, eventual puteti folosii si cuburi concentrate. Strecurati supa inainte sa o folositi.

Ingredientele , in afara de carne, sunt: ciuperci , ceapa verde , ceapa , ghimbir si jumatate din coaja de la o lamaie verde

Ingredientele , in afara de carne, sunt: ciuperci , ceapa verde , ceapa , ghimbir si jumatate din coaja de la o lamaie verde

Taiati ceapa rondele , ceapa vede in bucati de 3-4 cm , ghimbirul il tocati marunt , iar ciupercile le taiati in felii cat mai subtiri.

Taiati ceapa rondele , ceapa vede in bucati de 3-4 cm , ghimbirul il tocati marunt , iar ciupercile le taiati in felii cat mai subtiri.

Indepartati  pielea si grasimea de pe pulpele de pui  si taiati fiecare pupla in doua, astfel incat sa obtineti 4 bucati.(Eu am folosit pulpe dezosate care erau gata prelucrate).

Incingeti putin ulei intr-o cratita incapatoare , apoi caliti ceapa la foc domol pana se inmoaie. Adaugati apoi ghimbirul maruntit , lasati 30 secunde timp in care amestecati continuu , apoi adaugati supa de pui. Puneti bucatile de carne  in oala , apoi coaja de lamaie(mie imi place mai tare fara), acoperiti vasul apoi lasati sa fiarba la foc domol timp de 15 minute.

Scoate-ti carnea din supa apoi lasati-o putin sa se raceasa pana puteti sa umblati cu ea.

Dezosati pulpele daca e cazul apoi  rupeti carnea bucatele

Dezosati pulpele daca e cazul apoi rupeti carnea bucatele

Puneti carnea inapoi in oala , impreuna cu ceapa verde, ciupercile , sosul de soia si vinul  si mai lasati 9-10 minute .Scoate-ti coaja de lamaie apoi puneti sare si piper dupa gust.

E gata

E gata

Serviti imediat in castronase

Serviti imediat in castronase

Pofta

Pofta