Pofta buna , varianta macro
Peste in sos dulce acrisor

Genul de reteta care imi place mie cand ajung de la munca. Rapid, ieftin si bun.  Va recomand sa va luati peste proaspat, eu nu am putut ca era inchis deja la ‘pescarie’. Am luat ceva oceanic,  dar nu o sa mai fac asta ca ma simt vinovat de fiecare data.  Ca si reminder, bucataria chinezeasca inseamna ingrediente proaspete . Sosul il puteti folosii cu orice tip de carne va place , caz in care amestecati carnea direct in wok, cu sosul.

Pofta buna , varianta macro

Ingrediente pentru peste

  • 1 lingurita sare
  • 1 ou ,
  • 1 lingura faina
  • 1 lingura amidon
  • niste piper

Ingrediente pentru sos

  • 1 rosie
  • 2 ceape verzi
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri otet
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura sos de soia
  • 2 linguri apa

Zaharul si otetul se fac combinatia dulce acrisor. Daca vreti mai dulce , puneti zahar mai mult, daca vreti mai acrisor , otet.  Eu am facut mai mult peste decat in reteta, deci am folosit mai multe ingrediente. Cam atat.

Preparare

coaste in stil chinezesc

Reteta aceasta cu coaste e foarte usor de preparat , potrivita pentru cand sunteti in pana de idei si aveti nevoie de ceva rapid. Deoarece metoda de preparare e foarte simpla , mancarea  poate fi pregatita pe langa alte retete pentru o masa mai mare. In afara de sos de soia care se gaseste la orice alimentara , restul ingredientelor se afla deja in bucataria dumneavoastra.

Coaste de porc dupa reteta chinezeasca

Coaste de porc dupa reteta chinezeasca

Ingrediente

  • jumatate kilogram coaste de porc
  • 1-4 – 1/2 ceasca zahar
  • 1/2 ceasca otet
  • 2 linguri sos de soia
  • 1/2 ceasca  supa de pui
  • 2 lingurite amidon
  • 1 lingurita sare

Preparare

Pui cu Susan

Acest fel de mancare chinezeasca , pui cu susan , este o reteta destul de simplu de preparat , mai ales ca nu cere manuirea rapida a wok-ului , deci nu prea aveti ce gresi.

Pui cu susan

Pui cu susan

Ingrediente

  • 1-2 linguri seminte de susan
  • 1-2 ardei iute
  • 500 g piept de pui

Pentru compozitie

  • 1 ou
  • 100 grame faina
  • 100 ml apa
  • 25 grame amidon
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita praf de copt

Pentru sos

  • 1 ceasca (125 mililitri) supa de pui
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 2 linguri sos soia
  • 2 linguri otet
  • 2 linguri sos hoisin
  • 1 lingura ulei de susan

Amestecati bine toate  ingredientele de sos  intr-un castron si lasati deoparte.

Preparare

Se pun intr-un castron toate ingredientele pentru compozitie , adica faina , amidonul , sarea , praful de copt oul si apa .

Se pun intr-un castron toate ingredientele pentru compozitie , adica faina , amidonul , sarea , praful de copt oul si apa .

Se amesteca bine iar apoi se lasa sa se odihneasca o ora.

Se amesteca bine iar apoi se lasa sa se odihneasca o ora.

Pana se odihneste taiati carnea bucatele

Pana compozitia se odihneste, taiati carnea bucatele

Apoi ardeiul iute

Apoi ardeiul iute

reteta mancare chinezeasca pui cu susan

reteta mancare chinezeasca pui cu susan

Se trece carnea prin compozitie apoi se prajeste in suficient ulei cat sa o acopere.

Se trece carnea prin compozitie apoi se prajeste in suficient ulei cat sa o acopere.

Dupa ce s-a prajit se scoate intr-un castron. Se goleste uleiul din wok , lasandu-se putin pe fund apoi se prajeste ghimbirul si ardeiul iute si se adauga sosul. Se amesteca pana face bule, apoi se adauga carnea de pui anterior prajita si se amesteca in continuare.

Dupa ce s-a prajit se scoate intr-un castron. Se goleste uleiul din wok , lasandu-se putin pe fund apoi se prajeste ghimbirul si ardeiul iute si se adauga sosul. Se amesteca pana face bule, apoi se adauga carnea de pui anterior prajita si se amesteca in continuare timp de 1-2 minute.

Se scoate si se presara cu seminte de susan. Pofta.

Se scoate si se presara cu seminte de susan. Pofta.

Cand gatesc aceasta reteta , imi pun si la munca pe a doua zi. Doar o parte din carne este cu sos , restul este doar prajita in compozitie.

Cand gatesc aceasta reteta , imi pun si la munca pe a doua zi. Doar o parte din carne este cu sos , restul este doar prajita in compozitie.

reteta chinezeasca de castraveti murati

Castravetii stau foarte putin la murat , drept urmare e mai mult o salata (foarte gustoasa) care merge bine langa orice alta mancare chinezeasca si nu numai.

Castraveti 'murati' chinezesti

Castraveti 'murati' chinezesti

Pentru aceasta salata aveti nevoie de :

Ingrediente

  • 1 castravete
  • 1 lingura sare
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita otet orez

Preparare:

Castravetele se taie putin la capete

Castravetele se taie putin la capete

Apoi se taie in doua de-a lungul castravetelui

Apoi se taie in doua de-a lungul castravetelui

se curata apoi de seminte cu ajutorul unui cutit

se curata apoi de seminte cu ajutorul unui cutit

Se taie apoi bucati mici

Se taie apoi bucati mici

Se amesteca bine cu sarea si se lasa intr-un castron cel putin jumatate de ora.

Se amesteca bine cu sarea si se lasa intr-un castron cel putin jumatate de ora.

Se scurg castravetii de lichid iar apoi se amesteca cu zaharul si otetul de orez. In caz ca dispuneti de ulei de chilli , puteti pune cateva picaturi.

Se scurg castravetii de lichid iar apoi se amesteca cu zaharul si otetul de orez. In caz ca dispuneti de ulei de chilli , puteti pune cateva picaturi.

Se pun cateva picaturi de ulei de susan peste castraveti si sunt gata

Se pun cateva picaturi de ulei de susan peste castraveti si sunt gata

Aripi de pui in sos dulce acrisor
Aripi de pui dulce acrisoare

Aripi de pui dulce acrisoare

Reteta e usor de preparat , iar gustul este surprinzator.

Ingrediente

Pentru a face sos pentru 12 aripi aveti nevoie de :

  • o  lingura sos soia
  • o lingura otet(de orez daca aveti)
  • o lingura zahar
  • o lingura amidon
  • un sfert de ceasca supa de pui(6-7 linguri)

Optional , mai puteti folosii un morcove.

Preparare

se pun toate ingredientele de sos intr-un castron/

Se pun toate ingredientele de sos intr-un castron.

Se amesteca pana se dizolva zaharul

Se amesteca pana se dizolva zaharul

Aripile se taie pe incheieturi  in trei bucati ( eu asa le-am cumparat)

Aripile se taie pe incheieturi in trei bucati ( eu asa le-am cumparat)

Morcovul se da prin razatoare

Morcovul se da prin razatoare

Se pune wokul la foc , cu 300-4oo ml ulei (cat sa acopere aripile),  apoi se prajesc aripile in ture (cat incape in wok) la foc mare

Se pune wokul la foc , cu 300-4oo ml ulei (cat sa acopere aripile), apoi se prajesc aripile in ture (cat incape in wok) la foc mare

aripile se prajesc pana devin aurii maronii

aripile se prajesc pana devin aurii maronii, apoi se scot si se pun deoparte.

Dupa ce s-au prajit toate aripile , se goleste wokul de ulei (cu mare grija , dupa ce s-a racit putin) apoi se toarna sosul preparat mai devreme. Cand incep sa apara bule se pun aripile si se amesteca repede un minut doua.

Dupa ce s-au prajit toate aripile , se goleste wokul de ulei (cu mare grija , dupa ce s-a racit putin) apoi se toarna sosul preparat mai devreme. Cand incep sa apara bule se pun aripile si se amesteca repede un minut doua.

Se pune morcovul , apoi se mai amesteca de cateva ori si e gata.

Se pune morcovul , apoi se mai amesteca de cateva ori.

Sunt gata , pofta buna.

Sunt gata , pofta buna.

Pofta. Sun tare bune aripile asa. Am incercat sa ornez cu morcove crud dar nu prea mi-o iesit :).

Pofta. Sun tare bune aripile asa. Am incercat sa ornez cu morcove crud dar nu prea mi-o iesit :).

porc cu ghimbir
poza porc in sos marinat

poza porc in sos marinat

Aceasta reteta este usor de preparat , singurul lucru mai special de care aveti nevoie fiind ghimbirul , care in ziua de azi se gaseste la aproape orice supermarket. Un inconvenient la aceasta reteta este ca aveti nevoie de mult ulei.

Ingrediente

  • 400 grame piept de porc(sau alta carne)
  • sos soia , 2-3 linguri
  • alcool 2-3 linguri
  • condimente dupa gust
  • otet
  • o jumatate ceapa taiata marunt
  • 3-4 catei de usturoi taiati marunt
  • 2 linguri ulei de susan (optional)
  • o bucata radacina ghimbir de 2-3 centrimetri taiata marunt
  • 2-3 linguri amidon dizolvat in apa

Preparare

Carnea de porc se taie si se marineaza cu o lingura de soia si una de alcool

Carnea de porc se taie si se marineaza cu o lingura de soia si una de alcool

taiati ghimberul marunt

taiati ghimberul marunt

apoi taiati marunt ceapa ..

apoi taiati marunt ceapa ..

apoi tocati si usturoiul

apoi tocati si usturoiul

Puneti ceapa , usturoiul si ghimbirul intr-un castron

Puneti ceapa , usturoiul si ghimbirul intr-un castron

Puneti apoi o lingura sos soia , una de alcool si una de otet , precum si condimente dupa gust. Amestecati.

Puneti apoi o lingura sos soia , una de alcool si una de otet , precum si condimente dupa gust. Amestecati.

Puneti wok-ul la foc mic  cu suficient ulei cat sa acopere carnea .

Puneti wok-ul la foc mic cu suficient ulei cat sa acopere carnea .

rumeniti putin carnea de porc

rumeniti putin carnea de porc

Apoi scoateti-o si scurgeti-o de ulei

Apoi scoateti-o si scurgeti-o de ulei

Puneti din nou wok-ul pe foc , de data asta la foc mare

Puneti din nou wok-ul pe foc , de data asta la foc mare

Se prajesc din nou bucatile de porc pana isi schimba culoarea in galben auriu

Se prajesc din nou bucatile de porc pana isi schimba culoarea in galben auriu

Se varsa uleiul si se lasa putin pe fund. Apoi se pune carnea si la urma sosul. Amestecati cateva minute  si la sfarsit adaugati uleiul de susan

Se varsa uleiul si se lasa putin pe fund. Apoi se pune carnea si la urma sosul. Amestecati cateva minute si la sfarsit adaugati uleiul de susan

E gata puteti servi cu orez.

E gata puteti servi cu orez.

Pofta.

Pofta.