Se presara si ceapa taiata marunt. ( Daca aveti, folositi ceapa verde)
Reteta simpla ramen

Ramen-ul suna intimidant, dar in esenta, reprezinta ceva cu taitei grosi in supa.  Aceasta reteta foloseste ingrediente locale si are la baza supa de pui.  In mod normal, se foloseste ceapa verde si alte verdeturi, dar fiind iarna, am folosit o ceapa normala mica.

In China si in Taiwan e plin de astfel de supe, doar ca nu poarte numele de ramen, se gasesc sub genericul noodles.  La origine, ramen-ul e o mancare chinezeasca, asa ca isi merita locul la mine pe blog.

Ramen simplu

Supa de pui e exact cum face mama si bunica voastra, iar daca nu va descurcati, folositi supa la plic sau cub. Va recomand totusi sa va faceti o supa odata la ceva vreme, apoi sa o tineti in sticle de 2 litri in frigider.  Timpul total de preparare e 15-20 minute.

Ingrediente

  • 500 ml supa pui
  • 5-6 felii de carne afumata taiate subtiri
  • 1 ardei iute taiat felii( daca vreti picant)
  • 1 ceapa mica, jumate din ea taiata foarte marunt, iar cealalta jumatate in bucati mari
  • 2 linguri (30 ml) sos soia
  • 1 lingura vin alb
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 1 ou fiert taiat in jumatate
  • 1 legatura taitei ramen (sau udon sau de casa grosi)

Preparare

Jiaozi (Coltunasi)

Pe numele chinezesc jiaozi, coltunasii sunt un fel de mancare indragit in toata China si cu o foarte mare varietate de retete.  Ei sunt asociati de obicei cu bucataria de tip Dim Sum, fiind o masa usoara  si usor de preparat. Pe langa umpluturile cu iz chinezesc, am adaugat si o umplutura mai din partile noastre, o sa va prindeti voi care.

Ingrediente

Pentru aluat

  • Un ou
  • 300-400g faina
  • apa calda cat cuprinde

Pentru umplutura

Varianta 1

  • 500g carne tocata
  • 1 lingura praf de usturoi
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura sos hoisin sau sos de stridii  (sau ambele)
  • 1 ou
  • 1 lingurita piper negru
  • un morcov taiat marunt sau orice alta leguma

Varianta 2

Se prepara carnea ca pentru baozi .

Varianta 3

Se fierbe un cartof sau doi, se curata si se zdrobesc. Se amesteca cu sare si piper.

Preparare

DOCKING!!!
Oua de ceai – Cha ye dan

Chinezii sunt mare iubitori de oua  , pentru ei oul fiind un simbol al fertilitatii si al norocului , datorita formei lui rotunjite  fara colturi. In tratate de medicina traditionala chinezeasca de multe ori se recomanda consumul unui ou (fiert sau crud) pe zi .  Pe de alta parte , stiinta moderna  a aflat ca in ou se gasesc aproape toti aminoacizii de care organismul nostru are nevoie si nu ii poate produce singur.  Exista foarte multe retete care au la baza doar oua , aceasta este una din ele , foarte populara.  Fiind foarte usor  de preparat , aceste oua  pot fi mancate calde sau reci , puse la pachet sau servite  ca aperitive alaturi de alte mancaruri reci. Nu stiu sigur daca “oua de ceai” este traducerea corecta , dar asta nu ma impiedica sa postez reteta.

oua de ceai -Cha ye dan

oua de ceai -Cha ye dan

Ingrediente

  • unu sau mai multe oua
  • ceai negru
  • sos de soia
  • sare
  • anason (optional)
  • scortisoare (optional)

Prepare

Se pun ouala la fiert

Se pun ouala la fiert

Dupa ce au fiert 5 minute , se scot si se racesc apoi se creapa coaja folosind o lingura sau alt ou.

Dupa ce au fiert 5 minute , se scot si se racesc apoi se creapa coaja folosind o lingura sau alt ou.

Ouale se pun din nou la fiert impreuna cu ceaiul , sosul de soia , sarea si celelalte condimente.

Ouale se pun din nou la fiert impreuna cu ceaiul , sosul de soia , sarea si celelalte condimente.

Ouale se fierb din nou timp de o ora

Ouale se fierb din nou timp de o ora

Se goleste restul de lichid si se scot ouale.

Se goleste restul de lichid si se scot ouale.

Iar daca se serversc acum se decojesc

Iar daca se serversc acum se decojesc

Iar daca nu , se pot tine in coaja pana cand se servesc.

Iar daca nu , se pot tine in coaja pana cand se servesc.

Oua de ceai ( Cha ye dan) , pofta buna

Oua de ceai ( Cha ye dan) , pofta buna

Eu am folosit un ceai negru numit "nepal masalla"  , care este destul de aromat. Nu am mai avut nevoie decat de sos de soia , aroma ceaiului fiind suficienta.

Eu am folosit un ceai negru numit "nepal masalla" , care este destul de aromat. Nu am mai avut nevoie decat de sos de soia , aroma ceaiului fiind suficienta.

Pui cu Susan

Acest fel de mancare chinezeasca , pui cu susan , este o reteta destul de simplu de preparat , mai ales ca nu cere manuirea rapida a wok-ului , deci nu prea aveti ce gresi.

Pui cu susan

Pui cu susan

Ingrediente

  • 1-2 linguri seminte de susan
  • 1-2 ardei iute
  • 500 g piept de pui

Pentru compozitie

  • 1 ou
  • 100 grame faina
  • 100 ml apa
  • 25 grame amidon
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita praf de copt

Pentru sos

  • 1 ceasca (125 mililitri) supa de pui
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 2 linguri sos soia
  • 2 linguri otet
  • 2 linguri sos hoisin
  • 1 lingura ulei de susan

Amestecati bine toate  ingredientele de sos  intr-un castron si lasati deoparte.

Preparare

Se pun intr-un castron toate ingredientele pentru compozitie , adica faina , amidonul , sarea , praful de copt oul si apa .

Se pun intr-un castron toate ingredientele pentru compozitie , adica faina , amidonul , sarea , praful de copt oul si apa .

Se amesteca bine iar apoi se lasa sa se odihneasca o ora.

Se amesteca bine iar apoi se lasa sa se odihneasca o ora.

Pana se odihneste taiati carnea bucatele

Pana compozitia se odihneste, taiati carnea bucatele

Apoi ardeiul iute

Apoi ardeiul iute

reteta mancare chinezeasca pui cu susan

reteta mancare chinezeasca pui cu susan

Se trece carnea prin compozitie apoi se prajeste in suficient ulei cat sa o acopere.

Se trece carnea prin compozitie apoi se prajeste in suficient ulei cat sa o acopere.

Dupa ce s-a prajit se scoate intr-un castron. Se goleste uleiul din wok , lasandu-se putin pe fund apoi se prajeste ghimbirul si ardeiul iute si se adauga sosul. Se amesteca pana face bule, apoi se adauga carnea de pui anterior prajita si se amesteca in continuare.

Dupa ce s-a prajit se scoate intr-un castron. Se goleste uleiul din wok , lasandu-se putin pe fund apoi se prajeste ghimbirul si ardeiul iute si se adauga sosul. Se amesteca pana face bule, apoi se adauga carnea de pui anterior prajita si se amesteca in continuare timp de 1-2 minute.

Se scoate si se presara cu seminte de susan. Pofta.

Se scoate si se presara cu seminte de susan. Pofta.

Cand gatesc aceasta reteta , imi pun si la munca pe a doua zi. Doar o parte din carne este cu sos , restul este doar prajita in compozitie.

Cand gatesc aceasta reteta , imi pun si la munca pe a doua zi. Doar o parte din carne este cu sos , restul este doar prajita in compozitie.

reteta chinezeasca pipote de pui pane

Reteta aceasta  nu are nimic specific doar bucatariei chinezesti. Absolut toate ingredientele (care sunt putine) sunt la indemana.  O sa va surprinda gustul care mie  imi aminteste de jumeri de rata .  Sunt convins ca reteta aceasta se gaseste si in alte bucatarii , nu doar chinezeasca , deoarece e foarte simpla si foarte la indemana.

Pipote de pui pane

Mancare chinezeasca : Pipote de pui pane

Ingrediente

  • Jumatate kilogram pipote de pui
  • 2 oua
  • 1 cub concentrat de pui
  • 1 lingurita sare
  • 2 cesti faina

Preparare

Daca e nevoie , taiati pipotele in bucati mai mici .

Daca e nevoie , taiati pipotele in bucati mai mici .

Puneti sarea peste ele  , un concentrat de pui sfaramat si 2 oua.

Puneti sarea peste ele , un concentrat de pui sfaramat si 2 oua.

amestecati bine

amestecati bine

Puneti pipotele intr-o punga , turnati faina si sigilati punga. Amestecati foarte bine.

Puneti pipotele intr-o punga , turnati faina si sigilati punga. Amestecati foarte bine.

Dupa ce le-ati amestecat cu faina , puneti pipotele inapoi in castron

Dupa ce le-ati amestecat cu faina , puneti pipotele inapoi in castron

Dupa ce ati incalzit wokul pe foc , turnati 200-300 ml ulei. Dupa ce s-a incins pune-ti pe rand pipotele la prajit. Se lasa pana devin galbene aurii.

Dupa ce ati incalzit wokul pe foc , turnati 200-300 ml ulei. Dupa ce s-a incins puneti pe rand pipotele la prajit. Se lasa pana devin galbene aurii.

Se scot si se pot servii imediat cu sos dulce acrisor sau sos picant. Se pot lasa si pe a doua zi.

Se scot si se pot servi imediat cu sos dulce acrisor sau sos picant. Se pot lasa si pe a doua zi.

Pofta

Pofta

pui in sos dulce

Ingrediente

  • 500 grame de piept de pui
  • un albus de ou
  • jumatate de ceapa tocata
  • 25 grame ghimbir tocat (cat ceapa)
  • 50 ml supa clara de pui sau legume
  • 25 ml alcool
  • 40 ml otet de orez
  • 50 grame zahar
  • sos de soia
  • condimente dupa gust
  • amidon
  • ulei
  • putin ulei de susan
Pui in sos dulce

Pui in sos dulce

Preparare

Albusul se amesteca cu sare si amidon (ca pentru omleta) apoi  se pune peste carnea taiata fasii.

Albusul se amesteca cu sare si amidon (ca pentru omleta) apoi se pune peste carnea taiata fasii.

Ceapa si ghimbirul se toaca marunt si se pun intr-un castron.

Ceapa si ghimbirul se toaca marunt si se pun intr-un castron.

Peste ceapa si ghimbir se pun restul ingredientelor , adica supa , alcoolul , putin sos de soia , otetul , zaharul si condimente dupa gust.

Peste ceapa si ghimbir se pun restul ingredientelor , adica supa , alcoolul , putin sos de soia , otetul , zaharul si condimente dupa gust.

Se mai adauga cat amidon incape(adica cat absoarbe compozitia)

Se mai adauga cat amidon incape(adica cat absoarbe compozitia)

Se pune suficient ulei cat sa acopere carnea si se incinge la foc mare. Se adauga carnea si se prajeste pana e facuta.

Se pune suficient ulei cat sa acopere carnea si se incinge la foc mare. Se adauga carnea si se prajeste pana e facuta.

Carnea se scoate si se tine intr-o cratita , separat.

Carnea se scoate si se tine intr-o cratita , separat.

Se goleste aproape tot uleiul din wok apoi se pune compozitia de mai sus. Se amesteca pana se ingroasa apoi se pune carnea si cateva picaturi de ulei de susan daca aveti. Amestecati la foc mic un minut doua si e gata.

Se goleste aproape tot uleiul din wok apoi se pune compozitia de mai sus. Se amesteca pana se ingroasa apoi se pune carnea si cateva picaturi de ulei de susan daca aveti. Amestecati la foc mic un minut doua si e gata.

Serviti cu orez. Pofta

Serviti cu orez. Pofta

pofta

pofta