Timpul de fierbere e aproximativ 20 de minute. Pofta buna!
Porc la abur – Dim Sum

Categoric una din retetele noastre preferate din carne de porc.  Procesul de gatire este deosebit de simplu si lasa loc la multe variatii.  Marinarea este foarte importanta la aceasta reteta.  Carnea e atat de usoara si aromata in final, incat nu ati zice ca e porc.

Pentru a fierbe la abur sunt mai multe posibilităti. Eu folosesc coşuri tradiţionale de bambus , care sunt excelente pentru gătit la abur şi se pot supra etaja pentru a găti în paralel.  Bineînţeles, se pot folosi şi instrumente mai moderne, cum ar fi dispozitivele electronice de fierbere la abur.

Reteta chinezeasca Dim Sum! Porc la abur!

Ingrediente

  • 1/2 kg carne de porc (preferabil cu putina grasime), taiata cubulete

Pentru marinata:

  • 1 lingura bucatarie usturoi pisat
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura sos de soia
  • 1 lingura sos hoisin sau sos de stridii , sau ambele
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 1 lingurita sos chilli (dulce sau picant)
  • 1-2 lingurite amidon

Preparare

Presarati deasupra putin din condimentele pregatite in wok
Coaste picante

Daca aceste coaste vor fi picante sau nu, asta va fi determinat de taria condimentelor pe care le veti folosi.  In orice caz, le puteti servi cu sos picant, sau mai trece odata prin wok si un sos de chilly daca doriti si mai picant.

Coaste picante cu piper Szechuan

Desi aceasta mancare se face in mult ulei, interiorul va ramane fraged.

Ingrediente

  • 600-900 kg coaste de porc
  • 1 lingura piper Szechuan
  • 2 linguri sare de mare (sau gema daca nu)
  • 1 lingurita praf 5 arome
  • 1 lingura jumatate amidon
  • ulei pentru prajit

Pentru Marinata:

  • 2 linguri sos de soia
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingura alcool (am folosit vin alb)
  • piper negru

Ce s-a omis din poze: dupa ce ati prajit condimentele in wok, folositi un mojar sa le macinati , pana cand obtineti o pulbere fina.

Se presara si ceapa taiata marunt. ( Daca aveti, folositi ceapa verde)
Reteta simpla ramen

Ramen-ul suna intimidant, dar in esenta, reprezinta ceva cu taitei grosi in supa.  Aceasta reteta foloseste ingrediente locale si are la baza supa de pui.  In mod normal, se foloseste ceapa verde si alte verdeturi, dar fiind iarna, am folosit o ceapa normala mica.

In China si in Taiwan e plin de astfel de supe, doar ca nu poarte numele de ramen, se gasesc sub genericul noodles.  La origine, ramen-ul e o mancare chinezeasca, asa ca isi merita locul la mine pe blog.

Ramen simplu

Supa de pui e exact cum face mama si bunica voastra, iar daca nu va descurcati, folositi supa la plic sau cub. Va recomand totusi sa va faceti o supa odata la ceva vreme, apoi sa o tineti in sticle de 2 litri in frigider.  Timpul total de preparare e 15-20 minute.

Ingrediente

  • 500 ml supa pui
  • 5-6 felii de carne afumata taiate subtiri
  • 1 ardei iute taiat felii( daca vreti picant)
  • 1 ceapa mica, jumate din ea taiata foarte marunt, iar cealalta jumatate in bucati mari
  • 2 linguri (30 ml) sos soia
  • 1 lingura vin alb
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 1 ou fiert taiat in jumatate
  • 1 legatura taitei ramen (sau udon sau de casa grosi)

Preparare

Pofta
Porc in sos dulce acrisor

Daca in general retele pe care le postez sunt usoare, asta face parte din categoria ‘grele’, nu mancati chiar seara pentru ca e folosit destul de mult ulei. Dar, iasa lucru bun, iar in combinatie cu paste si mai bun. Daca nu aveti ulei de susan, nu va ingrijorati. Nu e teribil de important pentru reteta.

Porc in sos dulce acrisor

Ingrediente

  • Jumatate de kilogram carne porc taiat cubulete
  • 1 lingura vin
  • 1 lingura ulei de susan (optional)
  • 1 lingurita piper
  • 9 linguri faina
  • 9 linguri amidon
  • 1 morcov
  • optional , alte legume
  • 1 plic praf de copt
  • ulei de floarea soarelui
  • 3-4 catei usturoi taiati marunt
  • 1 lingurita de ghimbir maruntit
  • 4 linguri ketchup
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura otet
  • 1 lingura de amidon amestecata in jumatate de cana de apa

Optional , paste de ou

Pregatire

Se poate folosii sos de chilli sau sos dulce acrişor
Chiftele in stil asiatic

O reţeta in care nu o sa folosesc wok-ul, sau cel puţin nu in acest post .

Acest fel de mâncare e destul de simplu de făcut  (ca de obicei la mine pe blog) şi merge destul de ok ca aperitiv sau pe lângă alt fel de mâncare. De mai multe ori am văzut acest tip de chiftele insoţite de taiţei şi sos dulce acrişor  ( o să vedeţi varianta la wok) .

Chiftele în stil asiatic

Ingrediente

  • 500 g carne tocată
  • 1 ceapă mica
  • 3-4 caţei de usturoi
  • 1 lingură sos soia
  • 1 lingură sos peste sau worcestershire
  • 1 lingură zahar
  • 1 lingură piper
  • condimente dupa gust

Preparare

Pofta
Noodles cu porc dulce acrisor

Sosul dulce acrisor poate fi folosit ca baza pentru multe retete.  Bineinteles, exista mai multe variante de a face sos dulce acrisor (eu personal folosesc vreo patru),  cea mai simpla fiind un  amestec de zahar, otet  si sos de soia.  Eu folosesc aceeasi reteta ca in postul trecut.

Porc cu sos dulce acrisor

Ingrediente

Pentru marinata:

  • 3-400 g carne de porc
  • 1 ou
  • sare
  • zahar
  • sos de soia dark (puteti folosi normal)
  • condimente ( am folosit 5 spice si extra piper)
  • 1 lingura sau doua alcool (am folosit vin alb)
  • 1 ceapa verde tocata
  • 1 catel usturoi tocat

Ingrediente pentru sos

  • 1 rosie
  • 2 ceape verzi
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri otet
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura sos de soia
  • 2 linguri apa

Aici e explicat mai in detaliu cum faceti sosul.

Mai aveti nevoie de:

  • legume la alegere ( ardei si morcov)
  • taitei de ou( am folosit udon)
  • 3-4 linguri apa sau supa de pui
  • ulei de susan (optional)

Preparare

In imagini nu am aratat,  dar dupa ce am taiat carnea, am batut-o bine cu satarul , nu cu latul, ci cu taisul, ca si la tocare.