Pofta buna , varianta macro
Peste in sos dulce acrisor

Genul de reteta care imi place mie cand ajung de la munca. Rapid, ieftin si bun.  Va recomand sa va luati peste proaspat, eu nu am putut ca era inchis deja la ‘pescarie’. Am luat ceva oceanic,  dar nu o sa mai fac asta ca ma simt vinovat de fiecare data.  Ca si reminder, bucataria chinezeasca inseamna ingrediente proaspete . Sosul il puteti folosii cu orice tip de carne va place , caz in care amestecati carnea direct in wok, cu sosul.

Pofta buna , varianta macro

Ingrediente pentru peste

  • 1 lingurita sare
  • 1 ou ,
  • 1 lingura faina
  • 1 lingura amidon
  • niste piper

Ingrediente pentru sos

  • 1 rosie
  • 2 ceape verzi
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri otet
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura sos de soia
  • 2 linguri apa

Zaharul si otetul se fac combinatia dulce acrisor. Daca vreti mai dulce , puneti zahar mai mult, daca vreti mai acrisor , otet.  Eu am facut mai mult peste decat in reteta, deci am folosit mai multe ingrediente. Cam atat.

Preparare

Jiaozi (Coltunasi)

Pe numele chinezesc jiaozi, coltunasii sunt un fel de mancare indragit in toata China si cu o foarte mare varietate de retete.  Ei sunt asociati de obicei cu bucataria de tip Dim Sum, fiind o masa usoara  si usor de preparat. Pe langa umpluturile cu iz chinezesc, am adaugat si o umplutura mai din partile noastre, o sa va prindeti voi care.

Ingrediente

Pentru aluat

  • Un ou
  • 300-400g faina
  • apa calda cat cuprinde

Pentru umplutura

Varianta 1

  • 500g carne tocata
  • 1 lingura praf de usturoi
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura sos hoisin sau sos de stridii  (sau ambele)
  • 1 ou
  • 1 lingurita piper negru
  • un morcov taiat marunt sau orice alta leguma

Varianta 2

Se prepara carnea ca pentru baozi .

Varianta 3

Se fierbe un cartof sau doi, se curata si se zdrobesc. Se amesteca cu sare si piper.

Preparare

DOCKING!!!
Taitei prajiti cu carne , morcov si ceapa verde

(Am fost corectat si am schimbat titlul din morcove in morcov).

Noodles , mm , simplu si bun intodeauna.  Multa lume se sperie cand aude noodles , dar exista motiv.  Puteti folosii mai multe feluri de paste  cand gatiti , eu folosesc taitei de ou lungi si cat se poate de grosi sau lati.

Noodles

Noodles

Inca o reteta foarte simpla  si usor de preparat. Desi de obicei uleiul de susan e optional , acum e indicat  sa il folositi deoarece da taiteilor un gust deosebit.

Ingrediente

  • 200 grame carne de pui , porc sau vita
  • 1 ceapa verde
  • un morcove
  • 1 catel de usturoi
  • 1-2 linguri (20-30 mililitri) sos de soia
  • 1 lingurita zahar (sau 2 dupa gust)
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 200 grame taitei de ou

Preparare

Vita cu sos de stridii

Mm , pe departe reteta mea preferata. Cred ca cu acest del de mancare  a si inceput  cu adevarat pasiunea mea pentru mancare chinezeasca. Ca si referinte , puteti sa o incercati la  restaurantul beijing din cluj napoca. Retata e simpla si gustoasa , lasand loc pentru adaosuri creative.  Dupa ce ati taiat carnea si ingredientele , timpul total de pregatire e sub 10 minute.  Carnea a costat 6-7 lei (300 gr pulpa de vita) si  e destul pentru doua persoane.

vita cu sos de stridii

vita cu sos de stridii

Ingrediente

  • 300 grame carne vita
  • o legatura ceapa verde
  • 3 catei de usturoi
  • 6 linguri sos soia
  • 6 linguri sos de stridii
  • Putin ulei pentru prajit

Puteti adauga orice legume va plac  de exemplu ardei sau ardei iuti , chiar si morcovi. De asemenea , puteti renunta la legume , prajind doar carne cu sos.

Preparare

Carnea se taie in fasii subtiri

Carnea se taie in fasii subtiri

Se aseaza intr-un castron si se amesteca cu 2 lingurite de amidon

Se aseaza intr-un castron si se amesteca cu 2 lingurite de amidon. Se lasa 15 minute la marinat.

Pana carnea se marineaza , spalati ceapa si taiati-o in bucati de 3-4 centimetri.

Pana carnea se marineaza , spalati ceapa si taiati-o in bucati de 3-4 centimetri. Taiati si usturoiul marunt.

Apoi pregatiti si sosurile: 6 linguri de sos de stridii , 6 linguri de sos de soia si 1 lingura de zahar (optional)

Apoi pregatiti si sosurile: 6 linguri de sos de stridii , 6 linguri de sos de soia si 1 lingura de zahar (optional)

Puneti wok-ul pe foc si turnati 2 linguri de ulei apoi usturoiul. Dupa scurt timp pune-ti carnea de vita in wok si amestecati in continuu timp de 2 minute. Pune-ti sosurile , mai amestecati un minut , apoi ceapa verde (si alte legume daca aveti) si mai amestecati 30 secunde . E gata.

Puneti wok-ul pe foc si turnati 2 linguri de ulei apoi usturoiul. Dupa scurt timp puneti carnea de vita in wok si amestecati in continuu timp de 2 minute. Pune-ti sosurile , mai amestecati un minut , apoi ceapa verde (si alte legume daca aveti) si mai amestecati 30 secunde . E gata.

Puteti servii cu orez. Pofta.

Puteti servi cu orez. Pofta.

Aceasta este una din cele mai simple retete de vita cu sos de stridii , in viitor voi posta diferite variatii . Sa aveti pofta. Daca sunteti din Cluj Napoca , sos de stridii  la sticla se gaseste cel mai des la carrefour , iar sos de stridii la plic in Cora.

Vita cu ceapa

Aceasta reteta este foarte populara in fast food-urile chinezesti de la noi din tara.  Nu e nevoie sa cumparati de la fast food , puteti gatii si acasa aceasta reteta mai rapid decat sa faceti o comanda.

mancare chinezeasca - vita cu ceapa

mancare chinezeasca – vita cu ceapa

Ingrediente

ingredientele de baza pentru vita cu ceapa

ingredientele de baza pentru vita cu ceapa

  • 250 grame carne de vaca (m-a costat 6 lei)
  • 2 cepe
  • sos soia
  • sare, piper
  • 1 lingura alcool ( de cereale , votka  ,etc)
  • 50 ml supa de pui  (5-6 linguri)
  • 2 lingurite de amidon dizolvate in apa
  • 1 albus(optional)
  • ulei
  • 1 lingurita ulei susan

Preparare

Carnea de vita se taie in fasii

Carnea de vita se taie in fasii

Carnea se marineaza cu albusul de ou , sau , cu sos soia si putin alcool. Condimentati cu piper.

Carnea se marineaza cu albusul de ou , sau , cu sos soia si putin alcool. Condimentati cu piper.

cepele se taie felii

Cepele se taie felii

Se pune wokul pe foc apoi se pune putin ulei. Se prajeste carnea de vita la foc mare amestecand continuu.

Dupa 3-4 minute se pune ceapa se se amesteca in continuare.

Se pun pe rand alcoolul , supa, apa cu amidonul   , se amesteca , apoi se lasa la foc mic. Condimentati.

Cand incep sa apara bule  , se pune uleiul de susan (optional) , se mai amesteca odata si e gata.

Serviti cu orez.

Serviti cu orez.

Vita cu ceapa. Pofta buna

Vita cu ceapa. Pofta!

mancare chinezeasca de porc la 6 lei

Aceasta nu e o reteta clasica , e ceva ce puteti gati in maxim  15 minute cand  vreti sa mancati ceva rapid.  Daca aveti in drum spre casa un loc cu carne proaspata ,  puteti sa va cumparati putina carne pe care sa o gatiti rapid cand ajungeti acasa.  Eu am cumparat 2 bucati mici de porc la 6 lei .

reteta simplificata de porc rosu

reteta simplificata de porc rosu

Ingrediente:

  • carne de porc
  • sos de soia
  • alcool
  • 1 lingurita zahar
  • piper
  • ghimbir
  • usturoi
  • o lingura sos hoisin

Preparare

Taiati carnea bucatele , condimentati , turnati sosul de soia si alcoolul.

Taiati carnea bucatele , condimentati cu zahar si piper , turnati sosul de soia si alcoolul.

Caliti ghimbirul si usturoiul timp de jumatate de minut apoi prajiti carnea .  Dupa ce carnea e prajita , mai pune-ti doua trei linguri sos de soia si o lingura de sos hoisin. Amestecati continuu. Puteti adauga ce condimente va plac.  Adaugati un sfert  de cana de apa , sau supa de pui daca aveti , si mai lasati la foc mediu cateva minute. Scoateti carnea  si serviti cu orez.

Pofta

Pofta

In afara de ingrediente , care le aveam , am platit doar carnea , 6 lei

In afara de ingrediente , care le aveam , am platit doar carnea , 6 lei

Nota

Aceasta este o reteta simplificata(adica fara toate ingredientele) de porc rosu.