baozi – chifle cu carne facute la abur

Baozi denota un fel de chifla , umpluta cu amestec de carne sau legume  .  Baozi sunt foarte populare in China , fiind un fel de item de fast food , gasit pe strazi si la comercianti ambulanti. Se mananca in orice parte a zilei , dar mai ales la micul dejun si in ceainarii , baozi facand parte din tipul de bucatarie dim sum.

Baozi. O sa va indragostiti de reteteta aceasta imediat.

Baozi. O sa va indragostiti de reteteta aceasta imediat.

Compozitia din aceasta reteta se poate prepara in avans ca sa se patrunda mai bine.  Daca va raman baozi  pe a doua zi , vor avea gust mai bun.  Se pot reincalzii la nevoie , la microunde sau in abur.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 2 linguri zahar pudra
  • 10 grame drojdie
  • 300  grame faina
  • 2 linguri ulei
  • 10 grame praf de copt

Pentru umplutura:

  • 250 grame carne tocata
  • 15 mililitri (1 lingura) sos barbecue sau worchestire
  • 30 mililitri (2 linguri) sos de stridii
  • 15 millitri (1 lingura) sos chilli dulce
  • 15 mililitri (1 lingura) vin  alb sau alcool
  • 15 mililitri (1 lingura) sos hoisin
  • condimente dupa gust (piper , praf de chilli , ghimbir ,etc)

Preparare

Vita cu sos de stridii

Mm , pe departe reteta mea preferata. Cred ca cu acest del de mancare  a si inceput  cu adevarat pasiunea mea pentru mancare chinezeasca. Ca si referinte , puteti sa o incercati la  restaurantul beijing din cluj napoca. Retata e simpla si gustoasa , lasand loc pentru adaosuri creative.  Dupa ce ati taiat carnea si ingredientele , timpul total de pregatire e sub 10 minute.  Carnea a costat 6-7 lei (300 gr pulpa de vita) si  e destul pentru doua persoane.

vita cu sos de stridii

vita cu sos de stridii

Ingrediente

  • 300 grame carne vita
  • o legatura ceapa verde
  • 3 catei de usturoi
  • 6 linguri sos soia
  • 6 linguri sos de stridii
  • Putin ulei pentru prajit

Puteti adauga orice legume va plac  de exemplu ardei sau ardei iuti , chiar si morcovi. De asemenea , puteti renunta la legume , prajind doar carne cu sos.

Preparare

Carnea se taie in fasii subtiri

Carnea se taie in fasii subtiri

Se aseaza intr-un castron si se amesteca cu 2 lingurite de amidon

Se aseaza intr-un castron si se amesteca cu 2 lingurite de amidon. Se lasa 15 minute la marinat.

Pana carnea se marineaza , spalati ceapa si taiati-o in bucati de 3-4 centimetri.

Pana carnea se marineaza , spalati ceapa si taiati-o in bucati de 3-4 centimetri. Taiati si usturoiul marunt.

Apoi pregatiti si sosurile: 6 linguri de sos de stridii , 6 linguri de sos de soia si 1 lingura de zahar (optional)

Apoi pregatiti si sosurile: 6 linguri de sos de stridii , 6 linguri de sos de soia si 1 lingura de zahar (optional)

Puneti wok-ul pe foc si turnati 2 linguri de ulei apoi usturoiul. Dupa scurt timp pune-ti carnea de vita in wok si amestecati in continuu timp de 2 minute. Pune-ti sosurile , mai amestecati un minut , apoi ceapa verde (si alte legume daca aveti) si mai amestecati 30 secunde . E gata.

Puneti wok-ul pe foc si turnati 2 linguri de ulei apoi usturoiul. Dupa scurt timp puneti carnea de vita in wok si amestecati in continuu timp de 2 minute. Pune-ti sosurile , mai amestecati un minut , apoi ceapa verde (si alte legume daca aveti) si mai amestecati 30 secunde . E gata.

Puteti servii cu orez. Pofta.

Puteti servi cu orez. Pofta.

Aceasta este una din cele mai simple retete de vita cu sos de stridii , in viitor voi posta diferite variatii . Sa aveti pofta. Daca sunteti din Cluj Napoca , sos de stridii  la sticla se gaseste cel mai des la carrefour , iar sos de stridii la plic in Cora.

Vita Sichuan

Aceasta reteta chinezeasca  de vita sichuan este  destul de picanta.  Mi-au lipisit cateva ingrediente , dar chiar si fara ele , iasa o mancare foarte buna.

Vita in stil sichuan

Vita in stil sichuan

Ingrediente

  • jumatate kilogram carne de vita
  • 2-3 linguri sos de soia
  • 2-3 linguri sos de stridii (de data asta nu am avut)
  • 2-3 linguri alcool  (preferabil vin de orez)
  • 2 morcovi
  • 1 ardei iute proaspat
  • 5-6 ardei iuti rosii uscati (eu am folosit tot proaspat)
  • ghimbir
  • usturoi
  • piper boabe sichuan (am folosit piper normal)
  • 1 cana supa de pui sau legume (sau apa calda daca nu)
  • amidon
Ingrediente pentru vita sichuan

Ingrediente pentru vita sichuan

Preparare

Taiati fasii carnea, apoi condimentati-o , si turnati sosul de soia , alcoolul si sosul de stridii. Lasati cel putin 30 minute.

Taiati fasii carnea, apoi condimentati-o , si turnati sosul de soia , alcoolul si sosul de stridii. Lasati cel putin 30 minute.

Taiati morcovii bucati  mici

Taiati morcovii bucati mici

taiati ghimbirul si usturoiul in bucati mici

taiati ghimbirul si usturoiul in bucati mici

Maruntiti un ardei iute , iar restul taiati-i in 2-3 bucati

Maruntiti un ardei iute , iar restul taiati-i in 2-3 bucati

Incalziti wokul apoi turnati putin ulei. Caliti ardeiul iute maruntit , apoi caliti morcovii 2-3 minute. Scoateti-i si puneti-i intr-un vas . Caliti apoi ghimbirul si usturoiul , apoi puneti carnea si  prajiti-o . Daca wok-ul dumneavoastra nu e destul de incapator , puteti prajii in 2-3 ture carnea , avand grija sa tineti carnea deja prajita la cald. Dupa ce ati prajit carnea , dati focul mai mic , si pune-ti in wok toata carnea si morcovii. Amestecati. Pune-ti supa de pui sau apa calda si lasati sa fiarba cateva minute impreuna cu boabele de piper. Ingrosati sosul cu putin amidon alimentar , eventual mai condimentati (dupa gust). E gata. Serviti cu orez sau cu paste de orez.

vita sichuan ,pofta buna.

Vita in stil sichuan

Vita in stil sichuan

pofta - vita sichuan

pofta - vita sichuan

vita_sichuan-081

Sfat

Odata cu reteta aceasta puteti pregatii si sos sichuan picant. Mai pune-ti putin ulei dupa ce ati scos morcovii , caliti 2-3 bucati din restul de  ardei iute  impreuna cu niste sare.  Turnati apoi continutul wokului , impreuna cu uleiul intr-un recipient si omogenizati-l intr-un blender  . Ati obtinut o varianta de sos sichuan , ce poate fi pastrata la frigider cateva luni si folosita si cu alte mancaruri.

sos sichuan simplu

sos sichuan simplu(mai trebuie omogenizat)

carne de vita cu ciuperci si sos de stridii

Aceasta este una dintre retetele mele preferate  din bucataria chinezeasca.  Cel mai dificil la aceasta reteta este procurarea sosului  de stridii, care nu se gaseste tot timpul in super marketuri , asa ca aveti grija sa va cumparati mai mult cand gasiti , preferabil la sticla.

Vita cu ciuperci si sos de stridii

Vita cu ciuperci si sos de stridii

1. Ingredientele

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de:

  • jumatate kilogram  carne de vita
  • 2 linguri sos de stridii
  • 1 lingurita zahar
  • praf de chilli
  • sare si piper
  • ulei
  • 2 cepe
  • 1/2 legatura ceapa verde
  • 200 g ciuperci champignion
  • 200g ciuperci pleutorus
  • zeama de la  1 lamaie
  • 250 ml (o cana) supa de pui sau legume
  • amidon

Eu am folosit doar ciuperci champignion , deoarece nu am gasit pleutorus.

2. Carnea

Spalati carnea sub jet de apa , stergeti-o cu un servet de hartie ca sa se usuce , taiati-o fasii si puneti-o intr-un castron.

Spalati carnea sub jet de apa , stergeti-o cu un servet de hartie ca sa se usuce , taiati-o fasii si puneti-o intr-un castron.

3. Marinarea

Carnea se condimenteaza cu sare de piper , apoi se pune sosul de stridii si se presara deasupra zahar si chilli. Se lasa la marinat cel putin 2 ore.

Carnea se condimenteaza cu sare de piper , apoi se pune sosul de stridii si se presara deasupra zahar si chilli. Se lasa la marinat cel putin 2 ore.

*nota: eu am pus un pic mai mult de 2 linguri deoarece nu am vrut sa mi se strice restul de sos de stridii (fiind la plic , nu la sticla)

4.  Legumele

Ceapa se taie rondele iar ciupercile se curata si se taie , apoi se stropesc cu zeama de la lamaie.

Ceapa se taie rondele iar ciupercile se curata si se taie , apoi se stropesc cu zeama de la lamaie.

5.  Prajirea

Incingeti niste ulei in wok , apoi prajiti carnea la foc mare amestecand continuu, apoi scoateti-o si puneti-o intr-un castron.

Incingeti niste ulei in wok , apoi prajiti carnea la foc mare amestecand continuu, apoi scoateti-o si puneti-o intr-un castron.

Caliti ceapa apoi adaugati si ciupercile si prajiti-le impreuna. Turnati supa peste ciuperci si fierbeti 5 minute. Daca e nevoie ingrosati cu putin amidon alimentar. Adaugati carnea si dati intr-un clocot. Gustati si mai condimentati odata dupa gust.

Caliti ceapa apoi adaugati si ciupercile si prajiti-le impreuna. Turnati supa peste ciuperci si fierbeti 5 minute. Daca e nevoie ingrosati cu putin amidon alimentar. Adaugati carnea si dati intr-un clocot. Gustati si mai condimentati odata dupa gust.

6. Servirea

Se  serveste cu orez sau taitei de orez si se poate orna cu frunze de coriandru.

Se serveste cu orez sau taitei de orez si se poate orna cu frunze de coriandru. Pofta!