Se poate folosii sos de chilli sau sos dulce acrişor
Chiftele in stil asiatic

O reţeta in care nu o sa folosesc wok-ul, sau cel puţin nu in acest post .

Acest fel de mâncare e destul de simplu de făcut  (ca de obicei la mine pe blog) şi merge destul de ok ca aperitiv sau pe lângă alt fel de mâncare. De mai multe ori am văzut acest tip de chiftele insoţite de taiţei şi sos dulce acrişor  ( o să vedeţi varianta la wok) .

Chiftele în stil asiatic

Ingrediente

  • 500 g carne tocată
  • 1 ceapă mica
  • 3-4 caţei de usturoi
  • 1 lingură sos soia
  • 1 lingură sos peste sau worcestershire
  • 1 lingură zahar
  • 1 lingură piper
  • condimente dupa gust

Preparare

fasii de porc

Aceasta reteta de mancare chinezeasca este simpla  si  se poate prepara si cu  alte tipuri  de carne, cum ar fi pui , caracatita sau creveti.  Se poate servii cu orez  si diferite sosuri sau infasurata in salata impreuna cu menta , coriandru , ceapa verde sau ce va place. Tehnica de gatire se numeste “dry cooking” si de obicei desemneaza retetete in care lichidul se evapora  in timpul gatirii.

fasii de porc "dry cooked" cu ceapa verde si orez

fasii de porc "dry cooked"

Pe deasupra , costurile sunt mici , ingredientele fiind putine si relativ usor de procurat.

Ingrediente

  • carne de porc
  • 15 ml ulei
  • 30 ml sos de peste
  • 30 ml sos de soia
  • 1 lingura zahar
  • ceapa verde(optional)
  • menta (optional)
  • coriandru (optional)

Preparare

carnea se taie fasii

carnea se taie fasii

la fel si ceapa verde

la fel si ceapa verde

Pentru a face carlionti de ceapa verde , ceapa taiata fasii se pune in apa rece cu gheata (optional)

Daca doriti carlionti de ceapa , aceasta se aseaza in apa rece cu gheata(optional)

Se infierbanta un wok si se adauga uleiul  , sosurile si zaharul.

Se infierbanta un wok si se adauga uleiul , sosurile si zaharul.

Se adauga in wok carnea de porc  si se amesteca la foc mediu pana lichidul se evapora si carnea isi schimba culoarea.

Se adauga in wok carnea de porc si se amesteca la foc mediu pana lichidul se evapora si carnea isi schimba culoarea.

puteti servii cu orez si eventual alte sosuri (chilli , dulce acrisor , etc)

puteti servii cu orez si eventual alte sosuri (chilli , dulce acrisor , etc)

sau puteti sa le infasurati in fasii de salata , adaugand ceapa verde si optional  menta si coriandru

sau puteti sa le infasurati in fasii de salata , adaugand ceapa verde si optional menta si coriandru

bineinteles puteti adauga ce sosuri doriti, in acest caz s-a adaugat sos chilli

bineinteles puteti adauga ce sosuri doriti, in acest caz s-a adaugat sos chilli

Pofta buna

Pofta buna

carne de porc cu piper negru
Porc cu piper negru si salata de castraveti murati chinezesti

Porc cu piper negru si castraveti murati chinezesti

Aceasta reteta este foarte simplu de preparat si nu necesita prajire.  Pe langa ca e usor de preparat , iesiti si foarte ieftin. Am avut de cumparat doar carne  de 8 lei , restul ingredientelor fiind deja in bucataria mea.

Ingrediente

  • jumate kilogram carne de porc
  • 4 catei de usturoi
  • 40 grame ghimbir (o bucata de 3-4 centimetri)
  • 2 linguri sos de soia
  • 3 linguri sos de peste
  • 1 lingura zahar
  • 1 litru de apa sau de supa( baza) de porc
  • 1 lingura piper negru boabe

Preparare

Carnea se taie in bucati mici ( "bitesize")

Carnea se taie in bucati mici ( "bitesize")

Intr-o oala se pune la fiert apa , sosul de peste si sosul de soia pana da intr-un clocot.

Intr-o oala se pune la fiert apa , sosul de peste si sosul de soia pana da intr-un clocot.

pana apa fierbe se taie usturoiul bucati si se zdrobeste cu latul cutitului.

pana apa fierbe se taie usturoiul bucati si se zdrobeste cu latul cutitului.

Ghimbirul se  curata si se marunteste

Ghimbirul se curata si se marunteste

Dupa ce apa si sosurile a dat in clocot , se adauga usturoiul , ghimbirul , zaharul , piperul si carnea.

Dupa ce apa si sosurile au dat in clocot , se adauga usturoiul , ghimbirul , zaharul , piperul si carnea.

Focul se da mai incet , se acopera oala si se lasa aproximativ o ora jumate , timp in care o parte considerabila din lichid s-a evaporat.

Focul se da mai incet , se acopera oala si se lasa aproximativ o ora jumate , timp in care o parte considerabila din lichid se va evapora.

Dupa ce a trecut timpul si apa s-a evaporat , porcul poate fi scos cu o sita sau paleta si servit.

Dupa ce a trecut timpul si apa s-a evaporat , porcul poate fi scos cu o sita sau paleta si servit.

Porcul se serveste cu orez fiert si castraveti murati chinezesti.

Porcul se serveste cu orez fiert si castraveti murati

si cu orez bineinteles

si cu orez bineinteles

porc fiert cu piper negru si castraveti murati

porc fiert cu piper negru si castraveti murati

pofta

pofta

Reteta poate fi gatita cu o zi inainte. Daca faceti asta , dupa ce a fiert , lasati oala pana a doua zi , timp in care aromele se vor imbiba mai bine. Inainte sa serviti , incalziti pana da intr-un clocot.

Reteta poate fi gatita cu o zi inainte. Daca faceti asta , dupa ce a fiert , lasati oala pana a doua zi , timp in care aromele se vor imbiba mai bine. Inainte sa serviti , incalziti pana da intr-un clocot.