Pofta
Taitei cu carne tocata

Retetele cu taitei si carne tocata sunt cele mai usor de facut si modificat. In principiu nu aveti nevoie decat de carne tocata si taitei, in rest, se poate da liber imaginatiei, sau mai bine zis ingredientelor din camara. In aceasta reteta am folosit taitei de orez, dar puteti folosii orice fel de taitei. Eu deseori folosesc macaroane de la noi. Totusi, in caz ca folositi paste din ou, fierbeti-le dupa timpul indicat inainte de a le folosii in aceasta reteta.  In carne se poate adauga orice condimente va plac, dar ar fi indicat sa turnati sos de soia si sa lasati cateva ore la marinat . Timpul efectiv de preparare al acestor gen de retete  este de sub 10 minute.

Ingrediente de baza

  • paste
  • carne tocata

Pentru carne

  • se poate prepara ca pentru jiaozi
  • sau ca pentru baozi
Taitei prajiti cu carne , morcov si ceapa verde

(Am fost corectat si am schimbat titlul din morcove in morcov).

Noodles , mm , simplu si bun intodeauna.  Multa lume se sperie cand aude noodles , dar exista motiv.  Puteti folosii mai multe feluri de paste  cand gatiti , eu folosesc taitei de ou lungi si cat se poate de grosi sau lati.

Noodles

Noodles

Inca o reteta foarte simpla  si usor de preparat. Desi de obicei uleiul de susan e optional , acum e indicat  sa il folositi deoarece da taiteilor un gust deosebit.

Ingrediente

  • 200 grame carne de pui , porc sau vita
  • 1 ceapa verde
  • un morcove
  • 1 catel de usturoi
  • 1-2 linguri (20-30 mililitri) sos de soia
  • 1 lingurita zahar (sau 2 dupa gust)
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 200 grame taitei de ou

Preparare

taitei prajiti cu ardei,ceapa si carne

Taiteii  (noodles)  sunt foarte usor de gatit si merg cu aproape orice.  Cand va plictisiti de orez , puteti oricand sa incercati sa serviti taitei pe langa.

Noodles

Noodles

Aceasta reteteta poate fi preparata cu carne de porc,vita   sau pui si e usor de preparat. Puteti  folosii orice fel de taitei va plac , de orez sau ou , dar recomandat ar fi sa folositi taitei grosi (udon).  Ca  o ultima nota , proportia intre taitei si carne e ajustabila , in functie de gust si posibilitati.

Ingrediente

  • 200 grame de taitei de ou
  • 1 lingura sos hoisin
  • 1 lingura otet
  • 2 lingurite zahar
  • 1 lingura sos soia
  • un ardei
  • o ceapa
  • un catel de usturoi

Pentru marinata

  • 1 lingura vin alb sec
  • 1 lingura  sos de stridii
  • 100 grame carne de porc , vita sau pui

Preparare

coaste in stil chinezesc

Reteta aceasta cu coaste e foarte usor de preparat , potrivita pentru cand sunteti in pana de idei si aveti nevoie de ceva rapid. Deoarece metoda de preparare e foarte simpla , mancarea  poate fi pregatita pe langa alte retete pentru o masa mai mare. In afara de sos de soia care se gaseste la orice alimentara , restul ingredientelor se afla deja in bucataria dumneavoastra.

Coaste de porc dupa reteta chinezeasca

Coaste de porc dupa reteta chinezeasca

Ingrediente

  • jumatate kilogram coaste de porc
  • 1-4 – 1/2 ceasca zahar
  • 1/2 ceasca otet
  • 2 linguri sos de soia
  • 1/2 ceasca  supa de pui
  • 2 lingurite amidon
  • 1 lingurita sare

Preparare

fasii de porc

Aceasta reteta de mancare chinezeasca este simpla  si  se poate prepara si cu  alte tipuri  de carne, cum ar fi pui , caracatita sau creveti.  Se poate servii cu orez  si diferite sosuri sau infasurata in salata impreuna cu menta , coriandru , ceapa verde sau ce va place. Tehnica de gatire se numeste “dry cooking” si de obicei desemneaza retetete in care lichidul se evapora  in timpul gatirii.

fasii de porc "dry cooked" cu ceapa verde si orez

fasii de porc "dry cooked"

Pe deasupra , costurile sunt mici , ingredientele fiind putine si relativ usor de procurat.

Ingrediente

  • carne de porc
  • 15 ml ulei
  • 30 ml sos de peste
  • 30 ml sos de soia
  • 1 lingura zahar
  • ceapa verde(optional)
  • menta (optional)
  • coriandru (optional)

Preparare

carnea se taie fasii

carnea se taie fasii

la fel si ceapa verde

la fel si ceapa verde

Pentru a face carlionti de ceapa verde , ceapa taiata fasii se pune in apa rece cu gheata (optional)

Daca doriti carlionti de ceapa , aceasta se aseaza in apa rece cu gheata(optional)

Se infierbanta un wok si se adauga uleiul  , sosurile si zaharul.

Se infierbanta un wok si se adauga uleiul , sosurile si zaharul.

Se adauga in wok carnea de porc  si se amesteca la foc mediu pana lichidul se evapora si carnea isi schimba culoarea.

Se adauga in wok carnea de porc si se amesteca la foc mediu pana lichidul se evapora si carnea isi schimba culoarea.

puteti servii cu orez si eventual alte sosuri (chilli , dulce acrisor , etc)

puteti servii cu orez si eventual alte sosuri (chilli , dulce acrisor , etc)

sau puteti sa le infasurati in fasii de salata , adaugand ceapa verde si optional  menta si coriandru

sau puteti sa le infasurati in fasii de salata , adaugand ceapa verde si optional menta si coriandru

bineinteles puteti adauga ce sosuri doriti, in acest caz s-a adaugat sos chilli

bineinteles puteti adauga ce sosuri doriti, in acest caz s-a adaugat sos chilli

Pofta buna

Pofta buna

Oua de ceai – Cha ye dan

Chinezii sunt mare iubitori de oua  , pentru ei oul fiind un simbol al fertilitatii si al norocului , datorita formei lui rotunjite  fara colturi. In tratate de medicina traditionala chinezeasca de multe ori se recomanda consumul unui ou (fiert sau crud) pe zi .  Pe de alta parte , stiinta moderna  a aflat ca in ou se gasesc aproape toti aminoacizii de care organismul nostru are nevoie si nu ii poate produce singur.  Exista foarte multe retete care au la baza doar oua , aceasta este una din ele , foarte populara.  Fiind foarte usor  de preparat , aceste oua  pot fi mancate calde sau reci , puse la pachet sau servite  ca aperitive alaturi de alte mancaruri reci. Nu stiu sigur daca “oua de ceai” este traducerea corecta , dar asta nu ma impiedica sa postez reteta.

oua de ceai -Cha ye dan

oua de ceai -Cha ye dan

Ingrediente

  • unu sau mai multe oua
  • ceai negru
  • sos de soia
  • sare
  • anason (optional)
  • scortisoare (optional)

Prepare

Se pun ouala la fiert

Se pun ouala la fiert

Dupa ce au fiert 5 minute , se scot si se racesc apoi se creapa coaja folosind o lingura sau alt ou.

Dupa ce au fiert 5 minute , se scot si se racesc apoi se creapa coaja folosind o lingura sau alt ou.

Ouale se pun din nou la fiert impreuna cu ceaiul , sosul de soia , sarea si celelalte condimente.

Ouale se pun din nou la fiert impreuna cu ceaiul , sosul de soia , sarea si celelalte condimente.

Ouale se fierb din nou timp de o ora

Ouale se fierb din nou timp de o ora

Se goleste restul de lichid si se scot ouale.

Se goleste restul de lichid si se scot ouale.

Iar daca se serversc acum se decojesc

Iar daca se serversc acum se decojesc

Iar daca nu , se pot tine in coaja pana cand se servesc.

Iar daca nu , se pot tine in coaja pana cand se servesc.

Oua de ceai ( Cha ye dan) , pofta buna

Oua de ceai ( Cha ye dan) , pofta buna

Eu am folosit un ceai negru numit "nepal masalla"  , care este destul de aromat. Nu am mai avut nevoie decat de sos de soia , aroma ceaiului fiind suficienta.

Eu am folosit un ceai negru numit "nepal masalla" , care este destul de aromat. Nu am mai avut nevoie decat de sos de soia , aroma ceaiului fiind suficienta.