coaste in stil chinezesc

Reteta aceasta cu coaste e foarte usor de preparat , potrivita pentru cand sunteti in pana de idei si aveti nevoie de ceva rapid. Deoarece metoda de preparare e foarte simpla , mancarea  poate fi pregatita pe langa alte retete pentru o masa mai mare. In afara de sos de soia care se gaseste la orice alimentara , restul ingredientelor se afla deja in bucataria dumneavoastra.

Coaste de porc dupa reteta chinezeasca

Coaste de porc dupa reteta chinezeasca

Ingrediente

  • jumatate kilogram coaste de porc
  • 1-4 – 1/2 ceasca zahar
  • 1/2 ceasca otet
  • 2 linguri sos de soia
  • 1/2 ceasca  supa de pui
  • 2 lingurite amidon
  • 1 lingurita sare

Preparare

Pui cu Susan

Acest fel de mancare chinezeasca , pui cu susan , este o reteta destul de simplu de preparat , mai ales ca nu cere manuirea rapida a wok-ului , deci nu prea aveti ce gresi.

Pui cu susan

Pui cu susan

Ingrediente

  • 1-2 linguri seminte de susan
  • 1-2 ardei iute
  • 500 g piept de pui

Pentru compozitie

  • 1 ou
  • 100 grame faina
  • 100 ml apa
  • 25 grame amidon
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita praf de copt

Pentru sos

  • 1 ceasca (125 mililitri) supa de pui
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 2 linguri sos soia
  • 2 linguri otet
  • 2 linguri sos hoisin
  • 1 lingura ulei de susan

Amestecati bine toate  ingredientele de sos  intr-un castron si lasati deoparte.

Preparare

Se pun intr-un castron toate ingredientele pentru compozitie , adica faina , amidonul , sarea , praful de copt oul si apa .

Se pun intr-un castron toate ingredientele pentru compozitie , adica faina , amidonul , sarea , praful de copt oul si apa .

Se amesteca bine iar apoi se lasa sa se odihneasca o ora.

Se amesteca bine iar apoi se lasa sa se odihneasca o ora.

Pana se odihneste taiati carnea bucatele

Pana compozitia se odihneste, taiati carnea bucatele

Apoi ardeiul iute

Apoi ardeiul iute

reteta mancare chinezeasca pui cu susan

reteta mancare chinezeasca pui cu susan

Se trece carnea prin compozitie apoi se prajeste in suficient ulei cat sa o acopere.

Se trece carnea prin compozitie apoi se prajeste in suficient ulei cat sa o acopere.

Dupa ce s-a prajit se scoate intr-un castron. Se goleste uleiul din wok , lasandu-se putin pe fund apoi se prajeste ghimbirul si ardeiul iute si se adauga sosul. Se amesteca pana face bule, apoi se adauga carnea de pui anterior prajita si se amesteca in continuare.

Dupa ce s-a prajit se scoate intr-un castron. Se goleste uleiul din wok , lasandu-se putin pe fund apoi se prajeste ghimbirul si ardeiul iute si se adauga sosul. Se amesteca pana face bule, apoi se adauga carnea de pui anterior prajita si se amesteca in continuare timp de 1-2 minute.

Se scoate si se presara cu seminte de susan. Pofta.

Se scoate si se presara cu seminte de susan. Pofta.

Cand gatesc aceasta reteta , imi pun si la munca pe a doua zi. Doar o parte din carne este cu sos , restul este doar prajita in compozitie.

Cand gatesc aceasta reteta , imi pun si la munca pe a doua zi. Doar o parte din carne este cu sos , restul este doar prajita in compozitie.

Aripi de pui in sos dulce acrisor
Aripi de pui dulce acrisoare

Aripi de pui dulce acrisoare

Reteta e usor de preparat , iar gustul este surprinzator.

Ingrediente

Pentru a face sos pentru 12 aripi aveti nevoie de :

  • o  lingura sos soia
  • o lingura otet(de orez daca aveti)
  • o lingura zahar
  • o lingura amidon
  • un sfert de ceasca supa de pui(6-7 linguri)

Optional , mai puteti folosii un morcove.

Preparare

se pun toate ingredientele de sos intr-un castron/

Se pun toate ingredientele de sos intr-un castron.

Se amesteca pana se dizolva zaharul

Se amesteca pana se dizolva zaharul

Aripile se taie pe incheieturi  in trei bucati ( eu asa le-am cumparat)

Aripile se taie pe incheieturi in trei bucati ( eu asa le-am cumparat)

Morcovul se da prin razatoare

Morcovul se da prin razatoare

Se pune wokul la foc , cu 300-4oo ml ulei (cat sa acopere aripile),  apoi se prajesc aripile in ture (cat incape in wok) la foc mare

Se pune wokul la foc , cu 300-4oo ml ulei (cat sa acopere aripile), apoi se prajesc aripile in ture (cat incape in wok) la foc mare

aripile se prajesc pana devin aurii maronii

aripile se prajesc pana devin aurii maronii, apoi se scot si se pun deoparte.

Dupa ce s-au prajit toate aripile , se goleste wokul de ulei (cu mare grija , dupa ce s-a racit putin) apoi se toarna sosul preparat mai devreme. Cand incep sa apara bule se pun aripile si se amesteca repede un minut doua.

Dupa ce s-au prajit toate aripile , se goleste wokul de ulei (cu mare grija , dupa ce s-a racit putin) apoi se toarna sosul preparat mai devreme. Cand incep sa apara bule se pun aripile si se amesteca repede un minut doua.

Se pune morcovul , apoi se mai amesteca de cateva ori si e gata.

Se pune morcovul , apoi se mai amesteca de cateva ori.

Sunt gata , pofta buna.

Sunt gata , pofta buna.

Pofta. Sun tare bune aripile asa. Am incercat sa ornez cu morcove crud dar nu prea mi-o iesit :).

Pofta. Sun tare bune aripile asa. Am incercat sa ornez cu morcove crud dar nu prea mi-o iesit :).

Peste in oala de lut

Pe langa faptul ca este o mancare delicioasa ,  aceasta reteta nu necesita mult efort si puteti sa o serviti si la alte mese nu neaparat cu specific chinezesc.

Numele original al acestei retete este sha bao ju sun ke , sha bao fiind numele vasului si este o oala de lut chinezeasca.

Singurul lucru greu de gasit aici este oala de lut chinezeasca . Fata de oala de lut pe care o stim noi , aceasta are exteriorul de lut , interiorul fiind ca o oala normala.  Mai are avantajul si ca poate fi folosita direct pe aragaz. Eu nu am inca o asemenea oala , dar pentru retete de genul acesta , folosesc o  oala de lut normala , la cuptor , si  am grija sa se incalzeasca suficient inainte sa incep gatitul.

pastrav la ceaun

pastrav la ceaun. (Chiar daca e o reteta de mancare chinezeasca , data viitoare nu ma rabd si pun langa cartofi pai).

Ingrediente

  • un peste sau o bucata de peste  (eu am folosit pastrav)
  • 2 parti de ceapa verde , partea alba
  • 2 fire de ceapa verde taiat marunt
  • ghimbir , 2-3 felii
  • sos soia
  • 3-4 catei de ustoroi maruntit
  • supa de pui (1-2 cesti)
  • coriandru frunze
  • ulei
Ingrediente: Usturoiul a fost maruntit , 2 fire de ceapa taiate marunt , iar din 2 fire de ceapa s-a luat partea alba.

Usturoiul a fost maruntit , 2 fire de ceapa taiate marunt , iar din 2 fire de ceapa s-a luat partea alba.

Preparare

Daca este nevoie , taiati pestele astfel incat sa incapa in oala de lut. Eu l-am taiat in doua.

Daca este nevoie , taiati pestele astfel incat sa incapa in oala de lut. Eu l-am taiat in doua. Scoate-ti pestele , umpleti vasul de ulei , cat sa acopere pestele, apoi puneti la cuptor. Dupa ce s-a incins , adaugati pestele si lasati sa se prajeasca 5-10 minute, neacoperit.

Se ia oala din cuptor si folosind un polonic mic se scoate majoritatea uleiului din vas.

Se ia oala din cuptor si folosind un polonic mic se scoate majoritatea uleiului din vas. Se adauga usturoiul , ghimbirul , ceapa verde si sosul de soia , si se pune din nou in cuptor , de data asta cu capacul acoperit. Se lasa 5 minute.

Se scoate din nou si se adauga coriandrul , ceapa verde taiata marunt si supa de pui. Se lasa la cuptor la foc mai bland , pana cand majoritatea supei s-a evaporat.

Se scoate din nou si se adauga coriandrul , ceapa verde taiata marunt si supa de pui. Se pune capacul si se lasa la cuptor la foc mai bland , pana cand majoritatea supei s-a evaporat.

Dupa ce majoritatea supei a fost absorbita , pestele e gata. Puteti servi direct din oala.

Dupa ce majoritatea supei a fost absorbita , pestele e gata. Puteti servi direct din oala.

pofta! serviti cu orez sau chiar si cartofi pai.

pofta! serviti cu orez sau chiar si cartofi pai.

a

Vita cu ceapa

Aceasta reteta este foarte populara in fast food-urile chinezesti de la noi din tara.  Nu e nevoie sa cumparati de la fast food , puteti gatii si acasa aceasta reteta mai rapid decat sa faceti o comanda.

mancare chinezeasca - vita cu ceapa

mancare chinezeasca – vita cu ceapa

Ingrediente

ingredientele de baza pentru vita cu ceapa

ingredientele de baza pentru vita cu ceapa

  • 250 grame carne de vaca (m-a costat 6 lei)
  • 2 cepe
  • sos soia
  • sare, piper
  • 1 lingura alcool ( de cereale , votka  ,etc)
  • 50 ml supa de pui  (5-6 linguri)
  • 2 lingurite de amidon dizolvate in apa
  • 1 albus(optional)
  • ulei
  • 1 lingurita ulei susan

Preparare

Carnea de vita se taie in fasii

Carnea de vita se taie in fasii

Carnea se marineaza cu albusul de ou , sau , cu sos soia si putin alcool. Condimentati cu piper.

Carnea se marineaza cu albusul de ou , sau , cu sos soia si putin alcool. Condimentati cu piper.

cepele se taie felii

Cepele se taie felii

Se pune wokul pe foc apoi se pune putin ulei. Se prajeste carnea de vita la foc mare amestecand continuu.

Dupa 3-4 minute se pune ceapa se se amesteca in continuare.

Se pun pe rand alcoolul , supa, apa cu amidonul   , se amesteca , apoi se lasa la foc mic. Condimentati.

Cand incep sa apara bule  , se pune uleiul de susan (optional) , se mai amesteca odata si e gata.

Serviti cu orez.

Serviti cu orez.

Vita cu ceapa. Pofta buna

Vita cu ceapa. Pofta!

pui in sos dulce

Ingrediente

  • 500 grame de piept de pui
  • un albus de ou
  • jumatate de ceapa tocata
  • 25 grame ghimbir tocat (cat ceapa)
  • 50 ml supa clara de pui sau legume
  • 25 ml alcool
  • 40 ml otet de orez
  • 50 grame zahar
  • sos de soia
  • condimente dupa gust
  • amidon
  • ulei
  • putin ulei de susan
Pui in sos dulce

Pui in sos dulce

Preparare

Albusul se amesteca cu sare si amidon (ca pentru omleta) apoi  se pune peste carnea taiata fasii.

Albusul se amesteca cu sare si amidon (ca pentru omleta) apoi se pune peste carnea taiata fasii.

Ceapa si ghimbirul se toaca marunt si se pun intr-un castron.

Ceapa si ghimbirul se toaca marunt si se pun intr-un castron.

Peste ceapa si ghimbir se pun restul ingredientelor , adica supa , alcoolul , putin sos de soia , otetul , zaharul si condimente dupa gust.

Peste ceapa si ghimbir se pun restul ingredientelor , adica supa , alcoolul , putin sos de soia , otetul , zaharul si condimente dupa gust.

Se mai adauga cat amidon incape(adica cat absoarbe compozitia)

Se mai adauga cat amidon incape(adica cat absoarbe compozitia)

Se pune suficient ulei cat sa acopere carnea si se incinge la foc mare. Se adauga carnea si se prajeste pana e facuta.

Se pune suficient ulei cat sa acopere carnea si se incinge la foc mare. Se adauga carnea si se prajeste pana e facuta.

Carnea se scoate si se tine intr-o cratita , separat.

Carnea se scoate si se tine intr-o cratita , separat.

Se goleste aproape tot uleiul din wok apoi se pune compozitia de mai sus. Se amesteca pana se ingroasa apoi se pune carnea si cateva picaturi de ulei de susan daca aveti. Amestecati la foc mic un minut doua si e gata.

Se goleste aproape tot uleiul din wok apoi se pune compozitia de mai sus. Se amesteca pana se ingroasa apoi se pune carnea si cateva picaturi de ulei de susan daca aveti. Amestecati la foc mic un minut doua si e gata.

Serviti cu orez. Pofta

Serviti cu orez. Pofta

pofta

pofta