Pui Sichuan – Gong Bao Ji Ding

Am vazut ca multa lume cauta pui sichuan  , asa ca postez aceasta reteta.  Nu am mai gatit aceasta reteta de ceva vreme , asa ca inca nu am poze , dar le voi pune odata ce vor fi valabile.

Ingrediente:

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de :

  • 4 bucati piept de pui , taiate fasii sau in bucati de 1 centimetru
  • 10 ardei iuti rosii si uscati (daca se poate)
  • 250 ml ulei

Pentru marinata aveti nevoie de :

  • 1 ou
  • 1 lingura sos soia
  • 2 lingurite amidon
  • 1 lingura de ulei

Ingredientele pentru marinata trebuie amestecate ca pentru omleta.

Pentru sos aveti nevoie de :

  • 1 lingura vin de orez chinezesc (sau sake sau vin alb sec)
  • 1 lingura otet
  • 1 lingurita si jumatete zahar
  • 1/2 lingurita sos soia dark (e mai gros)
  • 1/2 lingurita sos soia
  • cateva picaturi ulei susan
  • 1 lingurita si jumatate amidon alimentar amestecat cu 2 linguri de apa
  • 4 felii  de ghimbir (feliati  pur si simplu)
  • 4 cepe verzi taiate in bucati de 4-5 centimetri

Preparare

Marinati carnea 20-30 minute iar intre timp taiati ardeii iuti in bucati de 2-3 centimetrii si curatati-i de seminte. Incalziti wok-ul puneti 2 linguri de ulei pe fund , apoi prajiti ardeiul iute la temperatura mare (aveti grija sa nu se inegreasca sau vor deveni amari). Scoateti-i din wok si lasati-i deoparte intr-o farfurie.

Pune-ti restul uleiului in wok si prajiti puiul. Cand puiul e aproape facut , pune-ti ingredientele pentru sos  , apoi amidonul cu apa si lasati pe foc pana sosul se mai ingroasa. Adaugati ghimbirul , ceapa verde si ardeiul iute , amestecati si serviti imediat.

Pofta.

Bucataria Sichuan (Szechuan)

Probabil ati vazut intr-o gramada de retete porc sichuan sau pui  sichuan sau orice altceva sichuan.  Aceste retete sunt originare din provincia Sichuan  situata in partea central-vestica a Chinei , sau cel mai probabil , sunt facute in stil sichuan (cu sosuri sau condimente din regiunea respectiva). E ca si cum ai zice carnat oltenesc  , piept de pui ardelenesc , sarmale moldovenesti , etc.

In trecut , climatul  regiunii Sichuan , cald si umed, a facut dificila pastrarea carnii. Din acest motiv  s-au dezvoltat diferite metode  de a pastra mancare , printre care : uscare , afumare , sarare si diferite metode de murat legumele/fructele. Se crede ca acesta ar fi un  motiv pentru care  s-au dezvoltat diferite moduri de a condimenta mancarea (sosuri , condimente ) , o caracteristica a acestei bucatarii.

Majoritatea retetelor Sichuan contin piper sichuan , o planta a carei fructe sunt deosebit de aromate  si este una din cele 5 componente a celebrului praf “cinci arome” sau “cinci condimente”. Pe langa planta de piper ,  mancarea mai poate fi  condimentata de  praf  “cinci condimente”,  mai sus amintit , sosuri picante , sosuri dulci-acrisoare si sosuri de  usturoi.

Alte caracteristici sunt :  taierea cu grija a carnurilor , prezentarea mancarii care este mai meticuloasa decat in alte regiuni  si  ,amintesc din nou ,abundenta de condimente. De asemenea , aceasta bucatarie are multe retete din carne de vita.