Timpul de fierbere e aproximativ 20 de minute. Pofta buna!
Porc la abur – Dim Sum

Categoric una din retetele noastre preferate din carne de porc.  Procesul de gatire este deosebit de simplu si lasa loc la multe variatii.  Marinarea este foarte importanta la aceasta reteta.  Carnea e atat de usoara si aromata in final, incat nu ati zice ca e porc.

Pentru a fierbe la abur sunt mai multe posibilităti. Eu folosesc coşuri tradiţionale de bambus , care sunt excelente pentru gătit la abur şi se pot supra etaja pentru a găti în paralel.  Bineînţeles, se pot folosi şi instrumente mai moderne, cum ar fi dispozitivele electronice de fierbere la abur.

Reteta chinezeasca Dim Sum! Porc la abur!

Ingrediente

  • 1/2 kg carne de porc (preferabil cu putina grasime), taiata cubulete

Pentru marinata:

  • 1 lingura bucatarie usturoi pisat
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura sos de soia
  • 1 lingura sos hoisin sau sos de stridii , sau ambele
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 1 lingurita sos chilli (dulce sau picant)
  • 1-2 lingurite amidon

Preparare

porc cu ghimbir
poza porc in sos marinat

poza porc in sos marinat

Aceasta reteta este usor de preparat , singurul lucru mai special de care aveti nevoie fiind ghimbirul , care in ziua de azi se gaseste la aproape orice supermarket. Un inconvenient la aceasta reteta este ca aveti nevoie de mult ulei.

Ingrediente

  • 400 grame piept de porc(sau alta carne)
  • sos soia , 2-3 linguri
  • alcool 2-3 linguri
  • condimente dupa gust
  • otet
  • o jumatate ceapa taiata marunt
  • 3-4 catei de usturoi taiati marunt
  • 2 linguri ulei de susan (optional)
  • o bucata radacina ghimbir de 2-3 centrimetri taiata marunt
  • 2-3 linguri amidon dizolvat in apa

Preparare

Carnea de porc se taie si se marineaza cu o lingura de soia si una de alcool

Carnea de porc se taie si se marineaza cu o lingura de soia si una de alcool

taiati ghimberul marunt

taiati ghimberul marunt

apoi taiati marunt ceapa ..

apoi taiati marunt ceapa ..

apoi tocati si usturoiul

apoi tocati si usturoiul

Puneti ceapa , usturoiul si ghimbirul intr-un castron

Puneti ceapa , usturoiul si ghimbirul intr-un castron

Puneti apoi o lingura sos soia , una de alcool si una de otet , precum si condimente dupa gust. Amestecati.

Puneti apoi o lingura sos soia , una de alcool si una de otet , precum si condimente dupa gust. Amestecati.

Puneti wok-ul la foc mic  cu suficient ulei cat sa acopere carnea .

Puneti wok-ul la foc mic cu suficient ulei cat sa acopere carnea .

rumeniti putin carnea de porc

rumeniti putin carnea de porc

Apoi scoateti-o si scurgeti-o de ulei

Apoi scoateti-o si scurgeti-o de ulei

Puneti din nou wok-ul pe foc , de data asta la foc mare

Puneti din nou wok-ul pe foc , de data asta la foc mare

Se prajesc din nou bucatile de porc pana isi schimba culoarea in galben auriu

Se prajesc din nou bucatile de porc pana isi schimba culoarea in galben auriu

Se varsa uleiul si se lasa putin pe fund. Apoi se pune carnea si la urma sosul. Amestecati cateva minute  si la sfarsit adaugati uleiul de susan

Se varsa uleiul si se lasa putin pe fund. Apoi se pune carnea si la urma sosul. Amestecati cateva minute si la sfarsit adaugati uleiul de susan

E gata puteti servi cu orez.

E gata puteti servi cu orez.

Pofta.

Pofta.

Pui cu legume

Azi o reteteta din carne de pui si legume. Se pot folosii orice fel de legume , eu am ales (din comoditate) legume la punga. Acest fel este foarte usor de preparat si nu are nevoie de multe ingrediente. Pentru piept de pui cu legume aveti nevoie de :

  • 1 piept pui
  • 3-4 catei usturoi
  • sos de soia
  • otet de orez
  • zahar brun
  • 2-3 linguri amidon de porumb
  • ulei de susan (sau ulei normal daca nu)

Nota: Pentru sos am folosit 5 masuri de soia la 5 masuri de zahar la 1 masura de orez.

1. Ingrediente

Pentru acest fel avem nevoie de 1 piept de pui, sos soia , otet de orez , 3-4 catei usturoi , sare , piper , legume la alegere, ulei de susan

Pentru acest fel avem nevoie de 1 piept de pui, sos soia , zahar brun , otet de orez , 3-4 catei usturoi , sare , piper , legume la alegere, ulei de susan

2. Carnea

Carnea se taie cubulete si se condimenteaza cu sare si piper

Carnea se taie cubulete si se condimenteaza cu sare si piper

3. Sosul

catei de usturoi se piseaza , apoi se amesteca cu zaharul brun , otetul sosul de soia si amidonul.

Cateii de usturoi se taie marunt sau se piseaza , apoi se amesteca cu zaharul brun , otetul sosul de soia si amidonul.

4. Prajirea

Se incinge wok-ul , apoi se toarna ulei de susan cat sa acopere fundul wok-ului. Se pune carnea de pui amestecand continuu apoi se lasa putin legumele pana se inmoaie , dupa care se toarna sosul. Se mai amesteca putin.

Se incinge wok-ul , apoi se toarna ulei de susan cat sa acopere fundul vasului. Se pune carnea de pui amestecand continuu apoi se lasa putin legumele pana se inmoaie , dupa care se toarna sosul. Se mai amesteca putin. Sfat: daca nu sunteti sigur de proportia dulce-acru , nu turnati tot sosul din prima , ci turnati jumate apoi gustati dupa putin timp. Daca doriti mai acrisor , adaugati otet de orez in restul sosului , respectiv zahar daca doriti mai dulce , apoi turnati si restul sosului.

5. Servirea

La putin timp dupa ce ati turnat sosul , mancarea se poate servii cu orez.

La putin timp dupa ce ati turnat sosul , mancarea se poate servi cu orez.

Pofta!

Pofta!

Salata chinezeasca de ridichi si castraveti

Ingrediente:

Pentru aceasta salata aveti nevoie de :

  • cateva ridichi (4-5)
  • un castravete mare

pentru sos aveti nevoie de:

  • 1 lingurita otet orez
  • 2 lingurite sos soia
  • 1 lingurita ulei susan
  • 1/2 lingurita zahar

Iar inainte de servire aveti nevoie de inca 2 cesti de varza rasa.

Preparare:

Taiati castravetele rondele , ridichile in felii subtiri si puneti-le intr-un bol. Intr-un vas mai mic , omogenizati ingredientele pentru sos apoi turnati-le peste salata. Salata se pune la rece , iar inainte de servire se pune deasupra varza rasa. Pofta.