Se fierbe sub capac 2-3 minute si se serveste
Nabeyaki Udon

Reteta e la baza japoneza, dar foarte usor de facut. In reteta originala se foloseste udon, dar se poate folosi orice taitei (grosi) doriti. Eu am folosit  asa numitele shirataki pentru ca mi-au fost la indemana.  Nu lasati asta sa va sperie si inlocuiti cu ce e accesibil unde locuiti.

Grija mare sa nu folositi un sos de soia foarte sarat. Daca nu aveti alta optiune, folositi mai putin sos de soia. Daca doriti sa testati cat puteti adauga, data viitoare cand faceti o supa normala de pui, direct in farfurie, adaugati putin cate putin sos de soia, ca sa observati proportia potrivita. Dupa, aceasta proprtie trebuie ajustata pentru 1l.

 

Nabeyaki shirataki

Nabeyaki

Ingrediente

  • 1 l supa de pui sau de legume sau  dashi
  • 2 catei de ustoroi pisati (ca pentru mujdei)
  • 1 lingura ghimbir tocat marunt
  • 1 piept sau 2 pulpe de pui dezosate
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapa verde
  • 1 pachet udon
  • 2 linguri mirin (sau vin alb daca nu)
  • 100-150 grame spanac oparit (eu am folosit pak choi, dar reteta originala e cu spanac)
  • 50 ml sos soia (preferabil nu foarte sarat)
  • 2 oua

Preparare

Se poate folosii sos de chilli sau sos dulce acrişor
Chiftele in stil asiatic

O reţeta in care nu o sa folosesc wok-ul, sau cel puţin nu in acest post .

Acest fel de mâncare e destul de simplu de făcut  (ca de obicei la mine pe blog) şi merge destul de ok ca aperitiv sau pe lângă alt fel de mâncare. De mai multe ori am văzut acest tip de chiftele insoţite de taiţei şi sos dulce acrişor  ( o să vedeţi varianta la wok) .

Chiftele în stil asiatic

Ingrediente

  • 500 g carne tocată
  • 1 ceapă mica
  • 3-4 caţei de usturoi
  • 1 lingură sos soia
  • 1 lingură sos peste sau worcestershire
  • 1 lingură zahar
  • 1 lingură piper
  • condimente dupa gust

Preparare

Taitei prajiti cu carne , morcov si ceapa verde

(Am fost corectat si am schimbat titlul din morcove in morcov).

Noodles , mm , simplu si bun intodeauna.  Multa lume se sperie cand aude noodles , dar exista motiv.  Puteti folosii mai multe feluri de paste  cand gatiti , eu folosesc taitei de ou lungi si cat se poate de grosi sau lati.

Noodles

Noodles

Inca o reteta foarte simpla  si usor de preparat. Desi de obicei uleiul de susan e optional , acum e indicat  sa il folositi deoarece da taiteilor un gust deosebit.

Ingrediente

  • 200 grame carne de pui , porc sau vita
  • 1 ceapa verde
  • un morcove
  • 1 catel de usturoi
  • 1-2 linguri (20-30 mililitri) sos de soia
  • 1 lingurita zahar (sau 2 dupa gust)
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 200 grame taitei de ou

Preparare

taitei prajiti cu ardei,ceapa si carne

Taiteii  (noodles)  sunt foarte usor de gatit si merg cu aproape orice.  Cand va plictisiti de orez , puteti oricand sa incercati sa serviti taitei pe langa.

Noodles

Noodles

Aceasta reteteta poate fi preparata cu carne de porc,vita   sau pui si e usor de preparat. Puteti  folosii orice fel de taitei va plac , de orez sau ou , dar recomandat ar fi sa folositi taitei grosi (udon).  Ca  o ultima nota , proportia intre taitei si carne e ajustabila , in functie de gust si posibilitati.

Ingrediente

  • 200 grame de taitei de ou
  • 1 lingura sos hoisin
  • 1 lingura otet
  • 2 lingurite zahar
  • 1 lingura sos soia
  • un ardei
  • o ceapa
  • un catel de usturoi

Pentru marinata

  • 1 lingura vin alb sec
  • 1 lingura  sos de stridii
  • 100 grame carne de porc , vita sau pui

Preparare

carne de porc cu piper negru
Porc cu piper negru si salata de castraveti murati chinezesti

Porc cu piper negru si castraveti murati chinezesti

Aceasta reteta este foarte simplu de preparat si nu necesita prajire.  Pe langa ca e usor de preparat , iesiti si foarte ieftin. Am avut de cumparat doar carne  de 8 lei , restul ingredientelor fiind deja in bucataria mea.

Ingrediente

  • jumate kilogram carne de porc
  • 4 catei de usturoi
  • 40 grame ghimbir (o bucata de 3-4 centimetri)
  • 2 linguri sos de soia
  • 3 linguri sos de peste
  • 1 lingura zahar
  • 1 litru de apa sau de supa( baza) de porc
  • 1 lingura piper negru boabe

Preparare

Carnea se taie in bucati mici ( "bitesize")

Carnea se taie in bucati mici ( "bitesize")

Intr-o oala se pune la fiert apa , sosul de peste si sosul de soia pana da intr-un clocot.

Intr-o oala se pune la fiert apa , sosul de peste si sosul de soia pana da intr-un clocot.

pana apa fierbe se taie usturoiul bucati si se zdrobeste cu latul cutitului.

pana apa fierbe se taie usturoiul bucati si se zdrobeste cu latul cutitului.

Ghimbirul se  curata si se marunteste

Ghimbirul se curata si se marunteste

Dupa ce apa si sosurile a dat in clocot , se adauga usturoiul , ghimbirul , zaharul , piperul si carnea.

Dupa ce apa si sosurile au dat in clocot , se adauga usturoiul , ghimbirul , zaharul , piperul si carnea.

Focul se da mai incet , se acopera oala si se lasa aproximativ o ora jumate , timp in care o parte considerabila din lichid s-a evaporat.

Focul se da mai incet , se acopera oala si se lasa aproximativ o ora jumate , timp in care o parte considerabila din lichid se va evapora.

Dupa ce a trecut timpul si apa s-a evaporat , porcul poate fi scos cu o sita sau paleta si servit.

Dupa ce a trecut timpul si apa s-a evaporat , porcul poate fi scos cu o sita sau paleta si servit.

Porcul se serveste cu orez fiert si castraveti murati chinezesti.

Porcul se serveste cu orez fiert si castraveti murati

si cu orez bineinteles

si cu orez bineinteles

porc fiert cu piper negru si castraveti murati

porc fiert cu piper negru si castraveti murati

pofta

pofta

Reteta poate fi gatita cu o zi inainte. Daca faceti asta , dupa ce a fiert , lasati oala pana a doua zi , timp in care aromele se vor imbiba mai bine. Inainte sa serviti , incalziti pana da intr-un clocot.

Reteta poate fi gatita cu o zi inainte. Daca faceti asta , dupa ce a fiert , lasati oala pana a doua zi , timp in care aromele se vor imbiba mai bine. Inainte sa serviti , incalziti pana da intr-un clocot.

Vita cu sos de stridii

Mm , pe departe reteta mea preferata. Cred ca cu acest del de mancare  a si inceput  cu adevarat pasiunea mea pentru mancare chinezeasca. Ca si referinte , puteti sa o incercati la  restaurantul beijing din cluj napoca. Retata e simpla si gustoasa , lasand loc pentru adaosuri creative.  Dupa ce ati taiat carnea si ingredientele , timpul total de pregatire e sub 10 minute.  Carnea a costat 6-7 lei (300 gr pulpa de vita) si  e destul pentru doua persoane.

vita cu sos de stridii

vita cu sos de stridii

Ingrediente

  • 300 grame carne vita
  • o legatura ceapa verde
  • 3 catei de usturoi
  • 6 linguri sos soia
  • 6 linguri sos de stridii
  • Putin ulei pentru prajit

Puteti adauga orice legume va plac  de exemplu ardei sau ardei iuti , chiar si morcovi. De asemenea , puteti renunta la legume , prajind doar carne cu sos.

Preparare

Carnea se taie in fasii subtiri

Carnea se taie in fasii subtiri

Se aseaza intr-un castron si se amesteca cu 2 lingurite de amidon

Se aseaza intr-un castron si se amesteca cu 2 lingurite de amidon. Se lasa 15 minute la marinat.

Pana carnea se marineaza , spalati ceapa si taiati-o in bucati de 3-4 centimetri.

Pana carnea se marineaza , spalati ceapa si taiati-o in bucati de 3-4 centimetri. Taiati si usturoiul marunt.

Apoi pregatiti si sosurile: 6 linguri de sos de stridii , 6 linguri de sos de soia si 1 lingura de zahar (optional)

Apoi pregatiti si sosurile: 6 linguri de sos de stridii , 6 linguri de sos de soia si 1 lingura de zahar (optional)

Puneti wok-ul pe foc si turnati 2 linguri de ulei apoi usturoiul. Dupa scurt timp pune-ti carnea de vita in wok si amestecati in continuu timp de 2 minute. Pune-ti sosurile , mai amestecati un minut , apoi ceapa verde (si alte legume daca aveti) si mai amestecati 30 secunde . E gata.

Puneti wok-ul pe foc si turnati 2 linguri de ulei apoi usturoiul. Dupa scurt timp puneti carnea de vita in wok si amestecati in continuu timp de 2 minute. Pune-ti sosurile , mai amestecati un minut , apoi ceapa verde (si alte legume daca aveti) si mai amestecati 30 secunde . E gata.

Puteti servii cu orez. Pofta.

Puteti servi cu orez. Pofta.

Aceasta este una din cele mai simple retete de vita cu sos de stridii , in viitor voi posta diferite variatii . Sa aveti pofta. Daca sunteti din Cluj Napoca , sos de stridii  la sticla se gaseste cel mai des la carrefour , iar sos de stridii la plic in Cora.