Peste in oala de lut

Pe langa faptul ca este o mancare delicioasa ,  aceasta reteta nu necesita mult efort si puteti sa o serviti si la alte mese nu neaparat cu specific chinezesc.

Numele original al acestei retete este sha bao ju sun ke , sha bao fiind numele vasului si este o oala de lut chinezeasca.

Singurul lucru greu de gasit aici este oala de lut chinezeasca . Fata de oala de lut pe care o stim noi , aceasta are exteriorul de lut , interiorul fiind ca o oala normala.  Mai are avantajul si ca poate fi folosita direct pe aragaz. Eu nu am inca o asemenea oala , dar pentru retete de genul acesta , folosesc o  oala de lut normala , la cuptor , si  am grija sa se incalzeasca suficient inainte sa incep gatitul.

pastrav la ceaun

pastrav la ceaun. (Chiar daca e o reteta de mancare chinezeasca , data viitoare nu ma rabd si pun langa cartofi pai).

Ingrediente

  • un peste sau o bucata de peste  (eu am folosit pastrav)
  • 2 parti de ceapa verde , partea alba
  • 2 fire de ceapa verde taiat marunt
  • ghimbir , 2-3 felii
  • sos soia
  • 3-4 catei de ustoroi maruntit
  • supa de pui (1-2 cesti)
  • coriandru frunze
  • ulei
Ingrediente: Usturoiul a fost maruntit , 2 fire de ceapa taiate marunt , iar din 2 fire de ceapa s-a luat partea alba.

Usturoiul a fost maruntit , 2 fire de ceapa taiate marunt , iar din 2 fire de ceapa s-a luat partea alba.

Preparare

Daca este nevoie , taiati pestele astfel incat sa incapa in oala de lut. Eu l-am taiat in doua.

Daca este nevoie , taiati pestele astfel incat sa incapa in oala de lut. Eu l-am taiat in doua. Scoate-ti pestele , umpleti vasul de ulei , cat sa acopere pestele, apoi puneti la cuptor. Dupa ce s-a incins , adaugati pestele si lasati sa se prajeasca 5-10 minute, neacoperit.

Se ia oala din cuptor si folosind un polonic mic se scoate majoritatea uleiului din vas.

Se ia oala din cuptor si folosind un polonic mic se scoate majoritatea uleiului din vas. Se adauga usturoiul , ghimbirul , ceapa verde si sosul de soia , si se pune din nou in cuptor , de data asta cu capacul acoperit. Se lasa 5 minute.

Se scoate din nou si se adauga coriandrul , ceapa verde taiata marunt si supa de pui. Se lasa la cuptor la foc mai bland , pana cand majoritatea supei s-a evaporat.

Se scoate din nou si se adauga coriandrul , ceapa verde taiata marunt si supa de pui. Se pune capacul si se lasa la cuptor la foc mai bland , pana cand majoritatea supei s-a evaporat.

Dupa ce majoritatea supei a fost absorbita , pestele e gata. Puteti servi direct din oala.

Dupa ce majoritatea supei a fost absorbita , pestele e gata. Puteti servi direct din oala.

pofta! serviti cu orez sau chiar si cartofi pai.

pofta! serviti cu orez sau chiar si cartofi pai.

a

coaste de porc in sos dulce acrisor

Aceasta reteta este foarte usor de preparat si are avantajul ca toate ingredientele sunt usor de gasit si poate fi gatit pe langa alte feluri fara prea multa bataie de cap.

Coaste de porc in sos dulce acrisor

Coaste de porc in sos dulce acrisor

Ingrediente :

  • 1,5 kg coaste
  • 4 linguri miere
  • 1 lingura sos Worcestershire
  • condimente(praf 5 condimente ar fi ideal , daca nu dupa gust)
  • 2 linguri vin alb sec
  • 4 linguri sos soia
  • 1 lingura sos chili
  • 3 catei de ustori,curatati si taiati marunt
  • 1 lingurita boabe mustar macinate
Ingrediente pentru sos dulce acrisor

Ingrediente pentru sos dulce acrisor

Preparare:

Eu nu am gatit toate coastele deoadata , dar am preparat tot atata sos.

Daca este nevoie , macinati boabele de mustar

Daca este nevoie , macinati boabele de mustar

Puneti intr-o craticioara toate condimentele in afara de ustori , boabele de mustar si pasta de tomate. Puneti sosul pe aragaz , amestecand , iar dupa cateva minute adaugati boabele de mustar , usturoiul si pasta de rosii. Mai amestecati 2-3 minute si opriti.

Puneti intr-o craticioara toate condimentele in afara de ustoroi , boabele de mustar si pasta de tomate. Puneti sosul pe aragaz , amestecand , iar dupa cateva minute adaugati boabele de mustar , usturoiul si pasta de rosii. Mai amestecati 2-3 minute si opriti.

Daca e nevoie , despartiti coastele. Asezati-le apoi intr-un singur strat, pe un platou sau intr-o oala.

Daca e nevoie , despartiti coastele. Asezati-le apoi intr-un singur strat, pe un platou sau intr-o oala.

Turnati sosul peste coaste  astfel incat sa fie bine unse. Acoperiti vasul in care le tineti cu o folie de nailon , si lasati la marinat peste noapte in frigider.

Turnati sosul peste coaste astfel incat sa fie bine unse. Acoperiti vasul in care le tineti cu o folie de nailon , si lasati la marinat peste noapte in frigider.

Puneti coastele intr-o tava , puneti putina marinata peste , si pastrati ce va ramane. Coastele se tin in cuptor timp de 35-40 minute , timp in care le ungeti periodic cu marinata pe care ati pastrat-o.

Puneti coastele intr-o tava , puneti putina marinata peste , si pastrati ce va ramane. Coastele se tin in cuptor timp de 35-40 minute , timp in care le ungeti periodic cu marinata pe care ati pastrat-o.

Scoateti coastele si serviti. In farfurie , langa coaste, am paine de orez , de la un restaurant local.

Scoateti coastele si serviti. In farfurie , langa coaste, am paine de orez , de la un restaurant local.

Pofta

Pofta

porc cu ghimbir
poza porc in sos marinat

poza porc in sos marinat

Aceasta reteta este usor de preparat , singurul lucru mai special de care aveti nevoie fiind ghimbirul , care in ziua de azi se gaseste la aproape orice supermarket. Un inconvenient la aceasta reteta este ca aveti nevoie de mult ulei.

Ingrediente

  • 400 grame piept de porc(sau alta carne)
  • sos soia , 2-3 linguri
  • alcool 2-3 linguri
  • condimente dupa gust
  • otet
  • o jumatate ceapa taiata marunt
  • 3-4 catei de usturoi taiati marunt
  • 2 linguri ulei de susan (optional)
  • o bucata radacina ghimbir de 2-3 centrimetri taiata marunt
  • 2-3 linguri amidon dizolvat in apa

Preparare

Carnea de porc se taie si se marineaza cu o lingura de soia si una de alcool

Carnea de porc se taie si se marineaza cu o lingura de soia si una de alcool

taiati ghimberul marunt

taiati ghimberul marunt

apoi taiati marunt ceapa ..

apoi taiati marunt ceapa ..

apoi tocati si usturoiul

apoi tocati si usturoiul

Puneti ceapa , usturoiul si ghimbirul intr-un castron

Puneti ceapa , usturoiul si ghimbirul intr-un castron

Puneti apoi o lingura sos soia , una de alcool si una de otet , precum si condimente dupa gust. Amestecati.

Puneti apoi o lingura sos soia , una de alcool si una de otet , precum si condimente dupa gust. Amestecati.

Puneti wok-ul la foc mic  cu suficient ulei cat sa acopere carnea .

Puneti wok-ul la foc mic cu suficient ulei cat sa acopere carnea .

rumeniti putin carnea de porc

rumeniti putin carnea de porc

Apoi scoateti-o si scurgeti-o de ulei

Apoi scoateti-o si scurgeti-o de ulei

Puneti din nou wok-ul pe foc , de data asta la foc mare

Puneti din nou wok-ul pe foc , de data asta la foc mare

Se prajesc din nou bucatile de porc pana isi schimba culoarea in galben auriu

Se prajesc din nou bucatile de porc pana isi schimba culoarea in galben auriu

Se varsa uleiul si se lasa putin pe fund. Apoi se pune carnea si la urma sosul. Amestecati cateva minute  si la sfarsit adaugati uleiul de susan

Se varsa uleiul si se lasa putin pe fund. Apoi se pune carnea si la urma sosul. Amestecati cateva minute si la sfarsit adaugati uleiul de susan

E gata puteti servi cu orez.

E gata puteti servi cu orez.

Pofta.

Pofta.

mancare chinezeasca de porc la 6 lei

Aceasta nu e o reteta clasica , e ceva ce puteti gati in maxim  15 minute cand  vreti sa mancati ceva rapid.  Daca aveti in drum spre casa un loc cu carne proaspata ,  puteti sa va cumparati putina carne pe care sa o gatiti rapid cand ajungeti acasa.  Eu am cumparat 2 bucati mici de porc la 6 lei .

reteta simplificata de porc rosu

reteta simplificata de porc rosu

Ingrediente:

  • carne de porc
  • sos de soia
  • alcool
  • 1 lingurita zahar
  • piper
  • ghimbir
  • usturoi
  • o lingura sos hoisin

Preparare

Taiati carnea bucatele , condimentati , turnati sosul de soia si alcoolul.

Taiati carnea bucatele , condimentati cu zahar si piper , turnati sosul de soia si alcoolul.

Caliti ghimbirul si usturoiul timp de jumatate de minut apoi prajiti carnea .  Dupa ce carnea e prajita , mai pune-ti doua trei linguri sos de soia si o lingura de sos hoisin. Amestecati continuu. Puteti adauga ce condimente va plac.  Adaugati un sfert  de cana de apa , sau supa de pui daca aveti , si mai lasati la foc mediu cateva minute. Scoateti carnea  si serviti cu orez.

Pofta

Pofta

In afara de ingrediente , care le aveam , am platit doar carnea , 6 lei

In afara de ingrediente , care le aveam , am platit doar carnea , 6 lei

Nota

Aceasta este o reteta simplificata(adica fara toate ingredientele) de porc rosu.

Vita Sichuan

Aceasta reteta chinezeasca  de vita sichuan este  destul de picanta.  Mi-au lipisit cateva ingrediente , dar chiar si fara ele , iasa o mancare foarte buna.

Vita in stil sichuan

Vita in stil sichuan

Ingrediente

  • jumatate kilogram carne de vita
  • 2-3 linguri sos de soia
  • 2-3 linguri sos de stridii (de data asta nu am avut)
  • 2-3 linguri alcool  (preferabil vin de orez)
  • 2 morcovi
  • 1 ardei iute proaspat
  • 5-6 ardei iuti rosii uscati (eu am folosit tot proaspat)
  • ghimbir
  • usturoi
  • piper boabe sichuan (am folosit piper normal)
  • 1 cana supa de pui sau legume (sau apa calda daca nu)
  • amidon
Ingrediente pentru vita sichuan

Ingrediente pentru vita sichuan

Preparare

Taiati fasii carnea, apoi condimentati-o , si turnati sosul de soia , alcoolul si sosul de stridii. Lasati cel putin 30 minute.

Taiati fasii carnea, apoi condimentati-o , si turnati sosul de soia , alcoolul si sosul de stridii. Lasati cel putin 30 minute.

Taiati morcovii bucati  mici

Taiati morcovii bucati mici

taiati ghimbirul si usturoiul in bucati mici

taiati ghimbirul si usturoiul in bucati mici

Maruntiti un ardei iute , iar restul taiati-i in 2-3 bucati

Maruntiti un ardei iute , iar restul taiati-i in 2-3 bucati

Incalziti wokul apoi turnati putin ulei. Caliti ardeiul iute maruntit , apoi caliti morcovii 2-3 minute. Scoateti-i si puneti-i intr-un vas . Caliti apoi ghimbirul si usturoiul , apoi puneti carnea si  prajiti-o . Daca wok-ul dumneavoastra nu e destul de incapator , puteti prajii in 2-3 ture carnea , avand grija sa tineti carnea deja prajita la cald. Dupa ce ati prajit carnea , dati focul mai mic , si pune-ti in wok toata carnea si morcovii. Amestecati. Pune-ti supa de pui sau apa calda si lasati sa fiarba cateva minute impreuna cu boabele de piper. Ingrosati sosul cu putin amidon alimentar , eventual mai condimentati (dupa gust). E gata. Serviti cu orez sau cu paste de orez.

vita sichuan ,pofta buna.

Vita in stil sichuan

Vita in stil sichuan

pofta - vita sichuan

pofta - vita sichuan

vita_sichuan-081

Sfat

Odata cu reteta aceasta puteti pregatii si sos sichuan picant. Mai pune-ti putin ulei dupa ce ati scos morcovii , caliti 2-3 bucati din restul de  ardei iute  impreuna cu niste sare.  Turnati apoi continutul wokului , impreuna cu uleiul intr-un recipient si omogenizati-l intr-un blender  . Ati obtinut o varianta de sos sichuan , ce poate fi pastrata la frigider cateva luni si folosita si cu alte mancaruri.

sos sichuan simplu

sos sichuan simplu(mai trebuie omogenizat)

Creveti crocanti in sos chinezesc

Acesta reteta este foarte potrivita ca fel ajutator pe langa alte feluri la mese mai importante.E posibil sa nu iasa crocanti ,mai alesi daca au fost congelati ,  dar iasa buni totusi.

1.  Ingrediente

  • 450 grame creveti decorticati
  • ulei
  • 2 catei de usturoi
  • 1 bucata ghimbir (2,5 cm)
  • 1 ardei iute verde , curatat de seminte si tocat marunt(eu am folosit praf chilli pentru ca nu am avut)
  • 4 fire coriandru tocate fin
Creveti , sare , praf de chilli , ghimbir , ustori si coriandru.

Creveti , sare , praf de chilli , ghimbir , usturoi si coriandru.

Pentru sos aveti nevoie de :

  • 3 linguri sos soia dark
  • 3 linguri otet de vin alb
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita pasta de ardei iuti
  • 2 fire ceapa verde
Ingrediente sos chinezesc: pasta de ardei iuti , ceapa verde , sos soia , zahar

Ingrediente sos chinezesc: pasta de ardei iuti , ceapa verde , sos soia , zahar

2.  Crevetii

Presarati sare peste ei si lasati-i deoparte 15 minute apoi uscati-i cu ajutorul unui prosop de hartie.

3.  Legumele

Taiati marunt ghimbirul , usturoiul si coriandrul (si ardeiul iute daca aveti)

Taiati marunt ghimbirul , usturoiul si coriandrul (si ardeiul iute daca aveti)

3. Sosul

Amestecati toate ingredientele laolata cu o furculita , apoi , tocati ceapa verde marunt si amestecati din nou.

4. Prepararea

Porniti cuptorul si lasati-l la foc minim. Apoi , incinge-ti wok-ul (pe aragaz) si turnati niste ulei cam cat sa acopere crevetii.  Cand uleiul este incins , prajiti crevetii in 2 transe timp de 1 minut maxim 2 (am citit undeva ca daca sunt lasati mai mult devin cauciucati, dar eu nu am testat).  La fiecare tura , scoate-ti crevetii cu o spumiera  si pastrati-i intr-un castron la cald , in cuptor la foc minim.

(Nu am putut face poze aici deoarece la acest pas totul trebuie facut foarte repede)

Scurgeti uleiul  dar lasati putin pe fund. Caliti putin usturoiul , ghimbirul si ardeiul iute , apoi adaugati coriandrul si crevetii. Mai lasati pana cand usturoiul isi schimba culoarea , moment in care sunt gata .

Creveti crocanti , cu ghimbir , ustori si coriandru

Creveti crocanti , cu ghimbir , ustoroi si coriandru

5. Servirea

Crevetii se servesc alaturi de sos

Crevetii se servesc alaturi de sos

pofta

pofta