fasii de porc

Aceasta reteta de mancare chinezeasca este simpla  si  se poate prepara si cu  alte tipuri  de carne, cum ar fi pui , caracatita sau creveti.  Se poate servii cu orez  si diferite sosuri sau infasurata in salata impreuna cu menta , coriandru , ceapa verde sau ce va place. Tehnica de gatire se numeste “dry cooking” si de obicei desemneaza retetete in care lichidul se evapora  in timpul gatirii.

fasii de porc "dry cooked" cu ceapa verde si orez

fasii de porc "dry cooked"

Pe deasupra , costurile sunt mici , ingredientele fiind putine si relativ usor de procurat.

Ingrediente

  • carne de porc
  • 15 ml ulei
  • 30 ml sos de peste
  • 30 ml sos de soia
  • 1 lingura zahar
  • ceapa verde(optional)
  • menta (optional)
  • coriandru (optional)

Preparare

carnea se taie fasii

carnea se taie fasii

la fel si ceapa verde

la fel si ceapa verde

Pentru a face carlionti de ceapa verde , ceapa taiata fasii se pune in apa rece cu gheata (optional)

Daca doriti carlionti de ceapa , aceasta se aseaza in apa rece cu gheata(optional)

Se infierbanta un wok si se adauga uleiul  , sosurile si zaharul.

Se infierbanta un wok si se adauga uleiul , sosurile si zaharul.

Se adauga in wok carnea de porc  si se amesteca la foc mediu pana lichidul se evapora si carnea isi schimba culoarea.

Se adauga in wok carnea de porc si se amesteca la foc mediu pana lichidul se evapora si carnea isi schimba culoarea.

puteti servii cu orez si eventual alte sosuri (chilli , dulce acrisor , etc)

puteti servii cu orez si eventual alte sosuri (chilli , dulce acrisor , etc)

sau puteti sa le infasurati in fasii de salata , adaugand ceapa verde si optional  menta si coriandru

sau puteti sa le infasurati in fasii de salata , adaugand ceapa verde si optional menta si coriandru

bineinteles puteti adauga ce sosuri doriti, in acest caz s-a adaugat sos chilli

bineinteles puteti adauga ce sosuri doriti, in acest caz s-a adaugat sos chilli

Pofta buna

Pofta buna

reteta chinezeasca pipote de pui pane

Reteta aceasta  nu are nimic specific doar bucatariei chinezesti. Absolut toate ingredientele (care sunt putine) sunt la indemana.  O sa va surprinda gustul care mie  imi aminteste de jumeri de rata .  Sunt convins ca reteta aceasta se gaseste si in alte bucatarii , nu doar chinezeasca , deoarece e foarte simpla si foarte la indemana.

Pipote de pui pane

Mancare chinezeasca : Pipote de pui pane

Ingrediente

  • Jumatate kilogram pipote de pui
  • 2 oua
  • 1 cub concentrat de pui
  • 1 lingurita sare
  • 2 cesti faina

Preparare

Daca e nevoie , taiati pipotele in bucati mai mici .

Daca e nevoie , taiati pipotele in bucati mai mici .

Puneti sarea peste ele  , un concentrat de pui sfaramat si 2 oua.

Puneti sarea peste ele , un concentrat de pui sfaramat si 2 oua.

amestecati bine

amestecati bine

Puneti pipotele intr-o punga , turnati faina si sigilati punga. Amestecati foarte bine.

Puneti pipotele intr-o punga , turnati faina si sigilati punga. Amestecati foarte bine.

Dupa ce le-ati amestecat cu faina , puneti pipotele inapoi in castron

Dupa ce le-ati amestecat cu faina , puneti pipotele inapoi in castron

Dupa ce ati incalzit wokul pe foc , turnati 200-300 ml ulei. Dupa ce s-a incins pune-ti pe rand pipotele la prajit. Se lasa pana devin galbene aurii.

Dupa ce ati incalzit wokul pe foc , turnati 200-300 ml ulei. Dupa ce s-a incins puneti pe rand pipotele la prajit. Se lasa pana devin galbene aurii.

Se scot si se pot servii imediat cu sos dulce acrisor sau sos picant. Se pot lasa si pe a doua zi.

Se scot si se pot servi imediat cu sos dulce acrisor sau sos picant. Se pot lasa si pe a doua zi.

Pofta

Pofta

porc cu ghimbir
poza porc in sos marinat

poza porc in sos marinat

Aceasta reteta este usor de preparat , singurul lucru mai special de care aveti nevoie fiind ghimbirul , care in ziua de azi se gaseste la aproape orice supermarket. Un inconvenient la aceasta reteta este ca aveti nevoie de mult ulei.

Ingrediente

  • 400 grame piept de porc(sau alta carne)
  • sos soia , 2-3 linguri
  • alcool 2-3 linguri
  • condimente dupa gust
  • otet
  • o jumatate ceapa taiata marunt
  • 3-4 catei de usturoi taiati marunt
  • 2 linguri ulei de susan (optional)
  • o bucata radacina ghimbir de 2-3 centrimetri taiata marunt
  • 2-3 linguri amidon dizolvat in apa

Preparare

Carnea de porc se taie si se marineaza cu o lingura de soia si una de alcool

Carnea de porc se taie si se marineaza cu o lingura de soia si una de alcool

taiati ghimberul marunt

taiati ghimberul marunt

apoi taiati marunt ceapa ..

apoi taiati marunt ceapa ..

apoi tocati si usturoiul

apoi tocati si usturoiul

Puneti ceapa , usturoiul si ghimbirul intr-un castron

Puneti ceapa , usturoiul si ghimbirul intr-un castron

Puneti apoi o lingura sos soia , una de alcool si una de otet , precum si condimente dupa gust. Amestecati.

Puneti apoi o lingura sos soia , una de alcool si una de otet , precum si condimente dupa gust. Amestecati.

Puneti wok-ul la foc mic  cu suficient ulei cat sa acopere carnea .

Puneti wok-ul la foc mic cu suficient ulei cat sa acopere carnea .

rumeniti putin carnea de porc

rumeniti putin carnea de porc

Apoi scoateti-o si scurgeti-o de ulei

Apoi scoateti-o si scurgeti-o de ulei

Puneti din nou wok-ul pe foc , de data asta la foc mare

Puneti din nou wok-ul pe foc , de data asta la foc mare

Se prajesc din nou bucatile de porc pana isi schimba culoarea in galben auriu

Se prajesc din nou bucatile de porc pana isi schimba culoarea in galben auriu

Se varsa uleiul si se lasa putin pe fund. Apoi se pune carnea si la urma sosul. Amestecati cateva minute  si la sfarsit adaugati uleiul de susan

Se varsa uleiul si se lasa putin pe fund. Apoi se pune carnea si la urma sosul. Amestecati cateva minute si la sfarsit adaugati uleiul de susan

E gata puteti servi cu orez.

E gata puteti servi cu orez.

Pofta.

Pofta.

aripi de pui picante

Inca un fel de a face aripi de pui , reteta chinezeasca bineinteles.  Aceasta reteta am gasit-o pe youtube , de unde am pus si tutorialul .

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de :

  • 1 kilogram aripi
  • condimente gratar
  • sare

Pentru sos:

  • 2 linguri zahar
  • otet de orez
  • 30 ml sos soia
  • 3-4 linguri , sau mai mult (dupa gust) , sos chili picant
  • 1 lingura praf de mustar picant sau mustar picant

Preparare

Se condimenteaza aripile de pui cu sare si condimente de gratar apoi se pun la cuptor 45-60 minute. Cu putin timp inainte sa scoateti aripile, se pune wokul pe foc si se pun ingredientele pentru sos, apoi se amesteca. Cand sosul s-a legat, pune-ti aripile in wok si amestecati.

Aveti mai jos tutorialul video si reteta originala:

Pofta.

P.S.: Gasiti foarte multe retete bune  de aceasli autor pe youtube , instructiuni video pas cu pas.

carne de vita cu ciuperci si sos de stridii

Aceasta este una dintre retetele mele preferate  din bucataria chinezeasca.  Cel mai dificil la aceasta reteta este procurarea sosului  de stridii, care nu se gaseste tot timpul in super marketuri , asa ca aveti grija sa va cumparati mai mult cand gasiti , preferabil la sticla.

Vita cu ciuperci si sos de stridii

Vita cu ciuperci si sos de stridii

1. Ingredientele

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de:

  • jumatate kilogram  carne de vita
  • 2 linguri sos de stridii
  • 1 lingurita zahar
  • praf de chilli
  • sare si piper
  • ulei
  • 2 cepe
  • 1/2 legatura ceapa verde
  • 200 g ciuperci champignion
  • 200g ciuperci pleutorus
  • zeama de la  1 lamaie
  • 250 ml (o cana) supa de pui sau legume
  • amidon

Eu am folosit doar ciuperci champignion , deoarece nu am gasit pleutorus.

2. Carnea

Spalati carnea sub jet de apa , stergeti-o cu un servet de hartie ca sa se usuce , taiati-o fasii si puneti-o intr-un castron.

Spalati carnea sub jet de apa , stergeti-o cu un servet de hartie ca sa se usuce , taiati-o fasii si puneti-o intr-un castron.

3. Marinarea

Carnea se condimenteaza cu sare de piper , apoi se pune sosul de stridii si se presara deasupra zahar si chilli. Se lasa la marinat cel putin 2 ore.

Carnea se condimenteaza cu sare de piper , apoi se pune sosul de stridii si se presara deasupra zahar si chilli. Se lasa la marinat cel putin 2 ore.

*nota: eu am pus un pic mai mult de 2 linguri deoarece nu am vrut sa mi se strice restul de sos de stridii (fiind la plic , nu la sticla)

4.  Legumele

Ceapa se taie rondele iar ciupercile se curata si se taie , apoi se stropesc cu zeama de la lamaie.

Ceapa se taie rondele iar ciupercile se curata si se taie , apoi se stropesc cu zeama de la lamaie.

5.  Prajirea

Incingeti niste ulei in wok , apoi prajiti carnea la foc mare amestecand continuu, apoi scoateti-o si puneti-o intr-un castron.

Incingeti niste ulei in wok , apoi prajiti carnea la foc mare amestecand continuu, apoi scoateti-o si puneti-o intr-un castron.

Caliti ceapa apoi adaugati si ciupercile si prajiti-le impreuna. Turnati supa peste ciuperci si fierbeti 5 minute. Daca e nevoie ingrosati cu putin amidon alimentar. Adaugati carnea si dati intr-un clocot. Gustati si mai condimentati odata dupa gust.

Caliti ceapa apoi adaugati si ciupercile si prajiti-le impreuna. Turnati supa peste ciuperci si fierbeti 5 minute. Daca e nevoie ingrosati cu putin amidon alimentar. Adaugati carnea si dati intr-un clocot. Gustati si mai condimentati odata dupa gust.

6. Servirea

Se  serveste cu orez sau taitei de orez si se poate orna cu frunze de coriandru.

Se serveste cu orez sau taitei de orez si se poate orna cu frunze de coriandru. Pofta!

Pui cu legume

Azi o reteteta din carne de pui si legume. Se pot folosii orice fel de legume , eu am ales (din comoditate) legume la punga. Acest fel este foarte usor de preparat si nu are nevoie de multe ingrediente. Pentru piept de pui cu legume aveti nevoie de :

  • 1 piept pui
  • 3-4 catei usturoi
  • sos de soia
  • otet de orez
  • zahar brun
  • 2-3 linguri amidon de porumb
  • ulei de susan (sau ulei normal daca nu)

Nota: Pentru sos am folosit 5 masuri de soia la 5 masuri de zahar la 1 masura de orez.

1. Ingrediente

Pentru acest fel avem nevoie de 1 piept de pui, sos soia , otet de orez , 3-4 catei usturoi , sare , piper , legume la alegere, ulei de susan

Pentru acest fel avem nevoie de 1 piept de pui, sos soia , zahar brun , otet de orez , 3-4 catei usturoi , sare , piper , legume la alegere, ulei de susan

2. Carnea

Carnea se taie cubulete si se condimenteaza cu sare si piper

Carnea se taie cubulete si se condimenteaza cu sare si piper

3. Sosul

catei de usturoi se piseaza , apoi se amesteca cu zaharul brun , otetul sosul de soia si amidonul.

Cateii de usturoi se taie marunt sau se piseaza , apoi se amesteca cu zaharul brun , otetul sosul de soia si amidonul.

4. Prajirea

Se incinge wok-ul , apoi se toarna ulei de susan cat sa acopere fundul wok-ului. Se pune carnea de pui amestecand continuu apoi se lasa putin legumele pana se inmoaie , dupa care se toarna sosul. Se mai amesteca putin.

Se incinge wok-ul , apoi se toarna ulei de susan cat sa acopere fundul vasului. Se pune carnea de pui amestecand continuu apoi se lasa putin legumele pana se inmoaie , dupa care se toarna sosul. Se mai amesteca putin. Sfat: daca nu sunteti sigur de proportia dulce-acru , nu turnati tot sosul din prima , ci turnati jumate apoi gustati dupa putin timp. Daca doriti mai acrisor , adaugati otet de orez in restul sosului , respectiv zahar daca doriti mai dulce , apoi turnati si restul sosului.

5. Servirea

La putin timp dupa ce ati turnat sosul , mancarea se poate servii cu orez.

La putin timp dupa ce ati turnat sosul , mancarea se poate servi cu orez.

Pofta!

Pofta!