2010_0606satar_red_pork0065
Satarul , tips and tricks

Una alta despre satar

Exista mai multe tipuri de sataruri, dar aici nu prea avem luxul de a alege. Cam ce se gaseste pe aici este de marime medie , numa bun pentru incepatori.  Satarul , este un instrument multi functional, cu el se poate taia, rupe , toca, zdrobii sau mai stiu eu ce.

Coltul ascutit se foloseste pentru crestat si pentru a taia carnea fasii.  Muchia lata se  poate folosii pentru a bate si a fragezii carnea sau pentru a zdrobii diferite legume.  Chiar si manerul se poate folosii ca si mojar , pentru a zdrobii condimente. In general, cand gatesti mancare pt wok , nu e nevoie de alt cutit.

Bucatarii profesionisti folosesc satare grele, si lasa greutatea cutitului sa faca toata treaba. In China , am vazut folosite 2 satare deodata pentru tocat. Satarele de acolo fac pe astea sa para ca si cutitase de intins pateu.

Cum se ascute

In general ascutirea lui se face de catre profesionisti, dar in lipsa acestora, ne descurcam cum putem. Foloseste instructiunile de mai jos pentru un inceput.  Ai nevoie de o piatra mica, aspra pe o parte si neteda pe cealalta. Partea aspra se foloseste pentru ciobituri, iar cea neteda pentru a ascutii foarte bine. In caz ca gasiti carborundum (cum e piatra mea), folosirea pietrei uscata va produce instrumente extrem de ascutite.

Se spala satarul si se stopeste piatra cu cativa stropi de apa. Se tine ferm si se freaca partea taioasa de piatra , prima data in fata , apoi in spate.  Se repeta de mai multe ori, apoi se intoarce satarul pe cealalta parte.

Cum se foloseste

Am facut 2 -3 filmulte. Eu nu sunt expert, dar sper ca puteti observa ce rapid se lucra cu un satar chiar si de catre neprofesionisti. In viitor o sa incerc sa scriu mai multe despre asta. Ce am taiat in filmulete sunt ingredientele de baza pentru retata din seara asta de porc rosu (care vedeti si voi cat a durat)  Trebuie sa fiti ingaduitori cu calitatea filmelor, nu am camera de filmat, am folosit aparatul foto.



Leave a Reply